Moc świeżości
Kategoria: Lifestyle - książki

Cytrusy - wydawałoby się, że ich zastosowanie jest oczywiste. Jednak nawet szefowie kuchni nie zdają sobie sprawy, w jak wielu daniach można je wykorzystywać. Grejpfruty, pomelo, yuzu, bergamotka czy mandarynka to tylko kilka przykładów wysokiej jakości owoców cytrusowych dostępnych w Polsce.

Słodycz, gorycz, wytrawność: niewiele owoców ma tak różnorodne smaki i może być tak wszechstronnie wykorzystywana. Cytrusy mają w sobie dużo świeżości i aromatów. Catherine Phipps, dziennikarka kulinarna i autorka książek, zbiera inspiracje z Azji oraz krajów z basenu Morza Śródziemnego i podaje przepisy na dania mięsne, rybne czy pikle, a także na słodkie ciasta, tarty, ciasteczka czy koktajle. Pewnie nie przypuszczacie, jak dobrze może smakować na przykład: topinambur z marynowaną pomarańczą, kurczak w mandarynkach z kuskusem i palonymi brokułami, azjatycka wieprzowina z sałatką coleslaw z yuzu i ponzu, ostry okoń morski z maślanym sosem cytrusowym. A ciasto pistacjowo-pomarańczowe, cytrusowe biszkopty czy bułki z orzechami pecan, pomarańczami i cynamonem to przykłady prostych deserów, do których warto wracać jak najczęściej. W „Citrus” znajdziecie również praktyczne instrukcje odnośnie do filetowania i obierania owoców, ich suszenia, a także konserwowania, marynowania czy kiszenia. Znajomość prostych trików znacznie ułatwia te czynności. Jednak największe zalety książki to niestandardowe połączenia smaków i aromatów oraz czysta, bezpretensjonalna forma. Wręcz pachnie cytrusami.

Catherine Phipps, "Citrus: Recipes That Celebrate the Sour and the Sweet", wyd. Quadrille 2017

 

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.
Zobacz także
W TYGLU KULTUR

Paola Gavin, autorka książki, zebrała ponad 140 przepisów z 20 krajów świata - zarówno prostych receptur, jak i nowatorskich - z których większość była przekazywana z pokolenia na pokolenie, po mistrzowsku wykorzystując tradycyjne składniki.

KAWOWYM SZLAKIEM

O ile nie brakuje przewodników po restauracjach oraz internetowych rankingów gastronomicznych, o tyle odnalezienie w nowym mieście atrakcyjnej kawiarni nie zawsze jest proste.

MOC Z MISKI

W książce "Miska szczęścia" Laura Osęka podaje przepisy na proste, lokalne i sezonowe dania, które przygotowuje na co dzień. Miska staje się tu symbolem stylu comfort food, powrotu do smaków dzieciństwa i rodzinnego domu, pozwala się rozgrzać w zimowe dni i ochłodzić latem.

"POLISH CULINARY PATHS" PO GRUZIŃSKU

Książka o polskiej kulturze kulinarnej zatytułowana "Polish Culinary Paths" dzięki Instytutowi Polskiemu w Tbilisi doczekała się gruzińskiej wersji.

Z NOWĄ DUSZĄ

Książka "Soul Food" przedstawia przede wszystkim kulinarną drogę, jaką przeszedł Todd Richards. To także obraz bezpretensjonalnej kuchni, która w naturalny sposób łączy ze sobą produkty dostępne i ekskluzywne, różne kultury, może być ciekawa i wyrafinowana.

CHLEB PERFEKCYJNY

Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie kultowej książki "Chleb", która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów - na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej