x

Moc świeżości

Kategoria: Lifestyle - książki    30.04.2018

Cytrusy - wydawałoby się, że ich zastosowanie jest oczywiste. Jednak nawet szefowie kuchni nie zdają sobie sprawy, w jak wielu daniach można je wykorzystywać. Grejpfruty, pomelo, yuzu, bergamotka czy mandarynka to tylko kilka przykładów wysokiej jakości owoców cytrusowych dostępnych w Polsce.

Słodycz, gorycz, wytrawność: niewiele owoców ma tak różnorodne smaki i może być tak wszechstronnie wykorzystywana. Cytrusy mają w sobie dużo świeżości i aromatów. Catherine Phipps, dziennikarka kulinarna i autorka książek, zbiera inspiracje z Azji oraz krajów z basenu Morza Śródziemnego i podaje przepisy na dania mięsne, rybne czy pikle, a także na słodkie ciasta, tarty, ciasteczka czy koktajle. Pewnie nie przypuszczacie, jak dobrze może smakować na przykład: topinambur z marynowaną pomarańczą, kurczak w mandarynkach z kuskusem i palonymi brokułami, azjatycka wieprzowina z sałatką coleslaw z yuzu i ponzu, ostry okoń morski z maślanym sosem cytrusowym. A ciasto pistacjowo-pomarańczowe, cytrusowe biszkopty czy bułki z orzechami pecan, pomarańczami i cynamonem to przykłady prostych deserów, do których warto wracać jak najczęściej. W „Citrus” znajdziecie również praktyczne instrukcje odnośnie do filetowania i obierania owoców, ich suszenia, a także konserwowania, marynowania czy kiszenia. Znajomość prostych trików znacznie ułatwia te czynności. Jednak największe zalety książki to niestandardowe połączenia smaków i aromatów oraz czysta, bezpretensjonalna forma. Wręcz pachnie cytrusami.

Catherine Phipps, "Citrus: Recipes That Celebrate the Sour and the Sweet", wyd. Quadrille 2017

 

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej