Catherine Phipps, "Citrus: Recipes That Celebrate the Sour and the Sweet", wyd. Quadrille 2017
Cytrusy - wydawałoby się, że ich zastosowanie jest oczywiste. Jednak nawet szefowie kuchni nie zdają sobie sprawy, w jak wielu daniach można je wykorzystywać. Grejpfruty, pomelo, yuzu, bergamotka czy mandarynka to tylko kilka przykładów wysokiej jakości owoców cytrusowych dostępnych w Polsce.
Catherine Phipps, "Citrus: Recipes That Celebrate the Sour and the Sweet", wyd. Quadrille 2017
To już czwarte polskie wydanie legendarnego "Kursu wiedzy o winie" napisanego przez Kevina Zraly'ego w 1985 r.
"Italia do zjedzenia", Bartek Kieżun, wyd. Buchman 2017
"Japanese patisserie", James Campbell, wyd. Ryland Peters & Small 2017
To książka bardzo erudycyjna i intertekstualna, napisana nie tylko ze znawstwem tematu, ale przede wszystkim z pasją. Pozwala lepiej zrozumieć włoską kuchnię, konkretne dania i ich znaczenie kulturowe.
Czy rzeczywiście jemy statystycznie mniej produktów kiszonych i fermentowanych niż kiedyś? Czy obawiamy się ich? Sandor Katz, amerykański aktywista kulinarny i niestrudzony propagator fermentacji, skutecznie oswaja ludzi z jedną z najstarszych metod obróbki i konserwacji żywności.
To właśnie jest "Boska kuchnia", świetne źródło inspiracji i kopalnia pomysłów dla tych, którzy działają w gastronomii lub dopiero zamierzają stawiać w niej pierwsze kroki. Przepisy stanowią tylko pretekst do zarażania pasją, pomysłami, opowiadania historii i i przekazywania systemu wartości.