Winnica Equus
Kategoria: Wino

To chyba jedyny polski producent, którego winnice znajdują się w trzech różnych częściach kraju (Mierzęcin, Zabór, Kornacice).

Winiarze: Jowita Banek i Łukasz Chrostowski
Położenie winnicy: Zabór 5,25 ha, Mierzęcin 0,20 ha, Kornacice 0,35 ha
Powierzchnia: 5,8 ha
Rok założenia: 2006 (pierwsze nasadzenia w Mierzęcinie)
Łączny areał nasadzeń (owocujących): 2018 – 3,5 ha, 2019 - 4,5 ha, 2020 - 5,5 ha
Krótka charakterystyka terroir: Zabór k. Zielonej Góry: stok nachylenie 15-20 proc., gleba gliniasta przepuszczalna, trzymająca wilgoć, SAT 2900
Roczna produkcja: 2018 – 15 tys. butelek, docelowo 38 tys. butelek
Uprawiane szczepy: chardonnay, riesling, solaris, muscateler, gewürztraminer, hibernal, pinot gris, johanniter, grüner veltliner, zweigelt, cabernet cortis, cabernet dorsa, rondo, regent, cabernet franc, pinot noir, merlot
Najważniejsze nagrody: w roku 2016 wina zdobyły 11 medali międzynarodowych w tym: wino Cabernetis 2015 Grand Prix w Konkursie Polskich Win w Jaśle. W 2017 – 7 medali w konkursach międzynarodowych
restauracje, w których można kupić wina: Concordia Taste, Spot – Poznań, Pod Aniołami – Kraków, Jadka – Wrocław, Szamma – Gliwice, i inne
Strona internetowa: www.winnicaequus.pl, Mierzęcin 17, 66-520 Dobiegniew

Jowita Banek i Łukasz Chrostowski zajmują się produkcją wina na cały etat. Ich pasją są konie i nazwy poszczególnych etykiet odnoszą się do jeździectwa. Wina z winnicy Equus (łac. koń) smakują zdecydowanie. Są mocno zbudowane, złożone, pełne w ustach, dojrzałe, kompleksowe i wytrawne. Winiarze podkreślają, że nie dodają zbytecznych środków enologicznych, a także herbicydów. Własne długoletnie doświadczenie budowali poprzez wymianę doświadczeń z innymi winiarzami, którzy zaczynali przygodę z winiarstwem na początku 2000 r. Dziś ich wina zdobywają nagrody w polskich i międzynarodowych konkursach.
Winiarze cieszą się, że powstaje coraz więcej profesjonalnych nasadzeń, a konsumenci zdają sobie sprawę z tego, że w Polsce są winnice. Potencjał polskich win odkrywają też rodzimi sommelierzy i restauratorzy, którzy chcą je mieć w ofercie. Ich zdaniem produkcja wina to nie tylko fermentacja soku, ale całoroczny proces zaczynający się w winnicy. Jak sami przyznają, obserwując rozwijający się segment polskiego winiarstwa, sukces osiągną wyłącznie winiarze, którzy tworzą wina z pasją i sercem.


Te odmiany cię odmienią: Zweigelt
Najpopularniejszy czerwony szczep (vitis vinifera) uprawiany głównie w Austrii robi zawrotną karierę także w Polsce. Nic dziwnego, roślina dobrze czuje się w chłodnym klimacie i daje wysokie plony. Nazwa pochodzi od jego twórcy, austriackiego winiarza dr Fritza Zweigelta, który w 1922 r. skrzyżował dwa szczepy: st. laurent i blaufränkisch. Zweigelt daje wina owocowe, o wyraźnych i soczystych aromatach wiśni i czereśni. Nie są znane dokładne dane na temat powierzchni upraw tego szczepu w Polsce, ale na jego obecność w winnicy decyduje się coraz więcej polskich winiarzy m.in.: Winnica Płochocccy, Małe Dobre, Winnica Rodziny Steców, Winnica na Aleksandrowie czy Winnica Szawapier.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

Kalifornia: gra w ciepło-zimno

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach, w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: PIWNA REWOLUCJA

Jeszcze 5 lat temu mało kto w Polsce kojarzył takie nazwy jak IPA czy APA z piwem. Nurt piw kraftowych na dobre zmienia krajobraz rynku piwa w Polsce. Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy świadkami "piwnej rewolucji", która na sztandarach niesie hasła dotyczące produkcji jakościowych piw.

PIWNICE PÓŁTORAK WINE & SPIRITS

Do Witryłowa prowadzą kręte drogi z górzystymi krajobrazami pofałdowanymi przez wędrujący lodowiec. Mocne nachylenia stoków na razie w większości porośnięte są trawą i drzewami. Niektórzy winiarze widzą jednak w tych pagórkach idealne siedliska pod nowe nasadzenia winorośli.

NA LISTOPAD CHIANTI

14 listopada w restauracji Mąka i Woda odbyła się degustacja "Beyond Chianti" zorganizowana przez Gambero Rosso i Consorzio Chianti Classico. Wina z roczników Chianti 2016 i Chianti Riserva 2015 omówił Marco Sabellico.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Z szacunkiem dla tradycji
Bogactwo regionalnych deserów, Część 2
Wszystko dla gastronomii
Food Service Summit - Cool Cat
Maciej Wroński
Karta napojów - Szkolenia obsługi restauracji (odc. 1)
więcej