Winnica Equus
Kategoria: Wino

To chyba jedyny polski producent, którego winnice znajdują się w trzech różnych częściach kraju (Mierzęcin, Zabór, Kornacice).

Winiarze: Jowita Banek i Łukasz Chrostowski
Położenie winnicy: Zabór 5,25 ha, Mierzęcin 0,20 ha, Kornacice 0,35 ha
Powierzchnia: 5,8 ha
Rok założenia: 2006 (pierwsze nasadzenia w Mierzęcinie)
Łączny areał nasadzeń (owocujących): 2018 – 3,5 ha, 2019 - 4,5 ha, 2020 - 5,5 ha
Krótka charakterystyka terroir: Zabór k. Zielonej Góry: stok nachylenie 15-20 proc., gleba gliniasta przepuszczalna, trzymająca wilgoć, SAT 2900
Roczna produkcja: 2018 – 15 tys. butelek, docelowo 38 tys. butelek
Uprawiane szczepy: chardonnay, riesling, solaris, muscateler, gewürztraminer, hibernal, pinot gris, johanniter, grüner veltliner, zweigelt, cabernet cortis, cabernet dorsa, rondo, regent, cabernet franc, pinot noir, merlot
Najważniejsze nagrody: w roku 2016 wina zdobyły 11 medali międzynarodowych w tym: wino Cabernetis 2015 Grand Prix w Konkursie Polskich Win w Jaśle. W 2017 – 7 medali w konkursach międzynarodowych
restauracje, w których można kupić wina: Concordia Taste, Spot – Poznań, Pod Aniołami – Kraków, Jadka – Wrocław, Szamma – Gliwice, i inne
Strona internetowa: www.winnicaequus.pl, Mierzęcin 17, 66-520 Dobiegniew

Jowita Banek i Łukasz Chrostowski zajmują się produkcją wina na cały etat. Ich pasją są konie i nazwy poszczególnych etykiet odnoszą się do jeździectwa. Wina z winnicy Equus (łac. koń) smakują zdecydowanie. Są mocno zbudowane, złożone, pełne w ustach, dojrzałe, kompleksowe i wytrawne. Winiarze podkreślają, że nie dodają zbytecznych środków enologicznych, a także herbicydów. Własne długoletnie doświadczenie budowali poprzez wymianę doświadczeń z innymi winiarzami, którzy zaczynali przygodę z winiarstwem na początku 2000 r. Dziś ich wina zdobywają nagrody w polskich i międzynarodowych konkursach.
Winiarze cieszą się, że powstaje coraz więcej profesjonalnych nasadzeń, a konsumenci zdają sobie sprawę z tego, że w Polsce są winnice. Potencjał polskich win odkrywają też rodzimi sommelierzy i restauratorzy, którzy chcą je mieć w ofercie. Ich zdaniem produkcja wina to nie tylko fermentacja soku, ale całoroczny proces zaczynający się w winnicy. Jak sami przyznają, obserwując rozwijający się segment polskiego winiarstwa, sukces osiągną wyłącznie winiarze, którzy tworzą wina z pasją i sercem.


Te odmiany cię odmienią: Zweigelt
Najpopularniejszy czerwony szczep (vitis vinifera) uprawiany głównie w Austrii robi zawrotną karierę także w Polsce. Nic dziwnego, roślina dobrze czuje się w chłodnym klimacie i daje wysokie plony. Nazwa pochodzi od jego twórcy, austriackiego winiarza dr Fritza Zweigelta, który w 1922 r. skrzyżował dwa szczepy: st. laurent i blaufränkisch. Zweigelt daje wina owocowe, o wyraźnych i soczystych aromatach wiśni i czereśni. Nie są znane dokładne dane na temat powierzchni upraw tego szczepu w Polsce, ale na jego obecność w winnicy decyduje się coraz więcej polskich winiarzy m.in.: Winnica Płochocccy, Małe Dobre, Winnica Rodziny Steców, Winnica na Aleksandrowie czy Winnica Szawapier.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

Wino i kino

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej