x

Winnica Equus

Kategoria: Wino    25.06.2018

To chyba jedyny polski producent, którego winnice znajdują się w trzech różnych częściach kraju (Mierzęcin, Zabór, Kornacice).

Winiarze: Jowita Banek i Łukasz Chrostowski
Położenie winnicy: Zabór 5,25 ha, Mierzęcin 0,20 ha, Kornacice 0,35 ha
Powierzchnia: 5,8 ha
Rok założenia: 2006 (pierwsze nasadzenia w Mierzęcinie)
Łączny areał nasadzeń (owocujących): 2018 – 3,5 ha, 2019 - 4,5 ha, 2020 - 5,5 ha
Krótka charakterystyka terroir: Zabór k. Zielonej Góry: stok nachylenie 15-20 proc., gleba gliniasta przepuszczalna, trzymająca wilgoć, SAT 2900
Roczna produkcja: 2018 – 15 tys. butelek, docelowo 38 tys. butelek
Uprawiane szczepy: chardonnay, riesling, solaris, muscateler, gewürztraminer, hibernal, pinot gris, johanniter, grüner veltliner, zweigelt, cabernet cortis, cabernet dorsa, rondo, regent, cabernet franc, pinot noir, merlot
Najważniejsze nagrody: w roku 2016 wina zdobyły 11 medali międzynarodowych w tym: wino Cabernetis 2015 Grand Prix w Konkursie Polskich Win w Jaśle. W 2017 – 7 medali w konkursach międzynarodowych
restauracje, w których można kupić wina: Concordia Taste, Spot – Poznań, Pod Aniołami – Kraków, Jadka – Wrocław, Szamma – Gliwice, i inne
Strona internetowa: www.winnicaequus.pl, Mierzęcin 17, 66-520 Dobiegniew

Jowita Banek i Łukasz Chrostowski zajmują się produkcją wina na cały etat. Ich pasją są konie i nazwy poszczególnych etykiet odnoszą się do jeździectwa. Wina z winnicy Equus (łac. koń) smakują zdecydowanie. Są mocno zbudowane, złożone, pełne w ustach, dojrzałe, kompleksowe i wytrawne. Winiarze podkreślają, że nie dodają zbytecznych środków enologicznych, a także herbicydów. Własne długoletnie doświadczenie budowali poprzez wymianę doświadczeń z innymi winiarzami, którzy zaczynali przygodę z winiarstwem na początku 2000 r. Dziś ich wina zdobywają nagrody w polskich i międzynarodowych konkursach.
Winiarze cieszą się, że powstaje coraz więcej profesjonalnych nasadzeń, a konsumenci zdają sobie sprawę z tego, że w Polsce są winnice. Potencjał polskich win odkrywają też rodzimi sommelierzy i restauratorzy, którzy chcą je mieć w ofercie. Ich zdaniem produkcja wina to nie tylko fermentacja soku, ale całoroczny proces zaczynający się w winnicy. Jak sami przyznają, obserwując rozwijający się segment polskiego winiarstwa, sukces osiągną wyłącznie winiarze, którzy tworzą wina z pasją i sercem.


Te odmiany cię odmienią: Zweigelt
Najpopularniejszy czerwony szczep (vitis vinifera) uprawiany głównie w Austrii robi zawrotną karierę także w Polsce. Nic dziwnego, roślina dobrze czuje się w chłodnym klimacie i daje wysokie plony. Nazwa pochodzi od jego twórcy, austriackiego winiarza dr Fritza Zweigelta, który w 1922 r. skrzyżował dwa szczepy: st. laurent i blaufränkisch. Zweigelt daje wina owocowe, o wyraźnych i soczystych aromatach wiśni i czereśni. Nie są znane dokładne dane na temat powierzchni upraw tego szczepu w Polsce, ale na jego obecność w winnicy decyduje się coraz więcej polskich winiarzy m.in.: Winnica Płochocccy, Małe Dobre, Winnica Rodziny Steców, Winnica na Aleksandrowie czy Winnica Szawapier.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Degustacja win australijskich #AussieWineInPoland już 15 marca w Warszawie

W czwartek 15 marca odbędzie się degustacja win australijskich organizowana przez Ambasadę Australii w przestrzeni konferencyjnej Piękno, przy ul. Szpitalnej 8A w Warszawie. Zaprezentuje się 11 wystawców, którzy przedstawią wina z ponad 16 winnic.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ŁUKASZ MAŁACHOWSKI

"Nie ustaję w poszukiwaniu połączeń win z wariacjami naszego szefa kuchni. Poza tym podróżuję do producentów i regionów winiarskich, by lepiej zrozumieć unikatowość stylów win i terroir. Wreszcie zamierzam wstąpić w szeregi SSP".

Najlepsze 3 wina degustacji VARSOVINO

15. edycja degustacji win hiszpańskich Varsovino odbyła się 24 września w Warszawie. Tego samego dnia znany sommelier David Seijas zaprezentował klasyki oraz ciekawostki z najważniejszych regionów Hiszpanii. Oto trzy wina, na które warto zwrócić uwagę.

Wino na medal

Stowarzyszenie Sommelierów Polskich ogłasza konkurs "Wino na medal". Konkurs jest adresowany do działających w Polsce importerów, dystrybutorów i producentów wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HORECA.

Adam Pawłowski: Wino dotknięte przez wirusa

Pandemia koronawirusa z dnia na dzień zmieniła otaczającą nas rzeczywistość. Nowe tymczasowe realia dotyczą także branży winiarskiej.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MAGDALENA GUMIELA

"Najwięcej satysfakcji daje mi zadowolenie gości. Energetyczna atmosfera panująca w restauracji również jest pozytywną częścią mojej pracy. Lubię, jak dużo się dzieje. To ładuje moje baterie na dalsze wyzwania. A tych w restauracji nie brakuje!"

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej