x

Winnica Equus

Kategoria: Wino    25.06.2018

To chyba jedyny polski producent, którego winnice znajdują się w trzech różnych częściach kraju (Mierzęcin, Zabór, Kornacice).

Winiarze: Jowita Banek i Łukasz Chrostowski
Położenie winnicy: Zabór 5,25 ha, Mierzęcin 0,20 ha, Kornacice 0,35 ha
Powierzchnia: 5,8 ha
Rok założenia: 2006 (pierwsze nasadzenia w Mierzęcinie)
Łączny areał nasadzeń (owocujących): 2018 – 3,5 ha, 2019 - 4,5 ha, 2020 - 5,5 ha
Krótka charakterystyka terroir: Zabór k. Zielonej Góry: stok nachylenie 15-20 proc., gleba gliniasta przepuszczalna, trzymająca wilgoć, SAT 2900
Roczna produkcja: 2018 – 15 tys. butelek, docelowo 38 tys. butelek
Uprawiane szczepy: chardonnay, riesling, solaris, muscateler, gewürztraminer, hibernal, pinot gris, johanniter, grüner veltliner, zweigelt, cabernet cortis, cabernet dorsa, rondo, regent, cabernet franc, pinot noir, merlot
Najważniejsze nagrody: w roku 2016 wina zdobyły 11 medali międzynarodowych w tym: wino Cabernetis 2015 Grand Prix w Konkursie Polskich Win w Jaśle. W 2017 – 7 medali w konkursach międzynarodowych
restauracje, w których można kupić wina: Concordia Taste, Spot – Poznań, Pod Aniołami – Kraków, Jadka – Wrocław, Szamma – Gliwice, i inne
Strona internetowa: www.winnicaequus.pl, Mierzęcin 17, 66-520 Dobiegniew

Jowita Banek i Łukasz Chrostowski zajmują się produkcją wina na cały etat. Ich pasją są konie i nazwy poszczególnych etykiet odnoszą się do jeździectwa. Wina z winnicy Equus (łac. koń) smakują zdecydowanie. Są mocno zbudowane, złożone, pełne w ustach, dojrzałe, kompleksowe i wytrawne. Winiarze podkreślają, że nie dodają zbytecznych środków enologicznych, a także herbicydów. Własne długoletnie doświadczenie budowali poprzez wymianę doświadczeń z innymi winiarzami, którzy zaczynali przygodę z winiarstwem na początku 2000 r. Dziś ich wina zdobywają nagrody w polskich i międzynarodowych konkursach.
Winiarze cieszą się, że powstaje coraz więcej profesjonalnych nasadzeń, a konsumenci zdają sobie sprawę z tego, że w Polsce są winnice. Potencjał polskich win odkrywają też rodzimi sommelierzy i restauratorzy, którzy chcą je mieć w ofercie. Ich zdaniem produkcja wina to nie tylko fermentacja soku, ale całoroczny proces zaczynający się w winnicy. Jak sami przyznają, obserwując rozwijający się segment polskiego winiarstwa, sukces osiągną wyłącznie winiarze, którzy tworzą wina z pasją i sercem.


Te odmiany cię odmienią: Zweigelt
Najpopularniejszy czerwony szczep (vitis vinifera) uprawiany głównie w Austrii robi zawrotną karierę także w Polsce. Nic dziwnego, roślina dobrze czuje się w chłodnym klimacie i daje wysokie plony. Nazwa pochodzi od jego twórcy, austriackiego winiarza dr Fritza Zweigelta, który w 1922 r. skrzyżował dwa szczepy: st. laurent i blaufränkisch. Zweigelt daje wina owocowe, o wyraźnych i soczystych aromatach wiśni i czereśni. Nie są znane dokładne dane na temat powierzchni upraw tego szczepu w Polsce, ale na jego obecność w winnicy decyduje się coraz więcej polskich winiarzy m.in.: Winnica Płochocccy, Małe Dobre, Winnica Rodziny Steców, Winnica na Aleksandrowie czy Winnica Szawapier.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

SOMMELIERZY Z POLSKI ODWIEDZILI RIAS BAIXAS

Grupa polskich sommelierów odwiedziła w październiku region Rías Baixas. Ta apelacja, położona na północnym wschodzie Hiszpanii, słynie z produkcji win białych albariño. Młodzi sommelierzy zwiedzili 9 winiarni w regionie.

ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

Winiarskie dolce vita

Simply Great Italian Wines - coroczna międzynarodowa prezentacja winnic i win z różnych regionów Włoch już za nami. Imprezę zorganizowano 9 maja w Warszawie.

W Polsce wzrosło spożycie wina w czasie pandemii

Choć Polska to raczej kraina wódka i piwem płynąca, a wino wśród rodaków jest mniej popularnym trunkiem alkoholowym, jego spożycie podczas pandemii wzrosło. To odwrotny trend od światowego - kraje winiarskie teraz tracą, bo konsumenci piją mniej wina.

Internetowy Festiwal Polskiego Wina

Największa ma 33 ha, najstarsza skończyła w tym roku 40 lat, a ta najwyżej położona znajduje się 563 m n. p. m. - na mapie Polski znajduje się aż kilkaset winnic. Dzięki Festiwalowi Polskie Wino Online bez wychodzenia z domu będzie można poznać polskie wino. Wydarzenie startuje 23 kwietnia.

ADAM PAWŁOWSKI: OKAZJA NA WINO

Łatwo powiedzieć, że można wybrać odpowiednie wino na każdą okazję. Dużo trudniej jest zarekomendować to konkretne, które idealnie wpisze się w dany moment, towarzystwo i kontekst spotkania.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej