Winnica Equus
Kategoria: Wino

To chyba jedyny polski producent, którego winnice znajdują się w trzech różnych częściach kraju (Mierzęcin, Zabór, Kornacice).

Winiarze: Jowita Banek i Łukasz Chrostowski
Położenie winnicy: Zabór 5,25 ha, Mierzęcin 0,20 ha, Kornacice 0,35 ha
Powierzchnia: 5,8 ha
Rok założenia: 2006 (pierwsze nasadzenia w Mierzęcinie)
Łączny areał nasadzeń (owocujących): 2018 – 3,5 ha, 2019 - 4,5 ha, 2020 - 5,5 ha
Krótka charakterystyka terroir: Zabór k. Zielonej Góry: stok nachylenie 15-20 proc., gleba gliniasta przepuszczalna, trzymająca wilgoć, SAT 2900
Roczna produkcja: 2018 – 15 tys. butelek, docelowo 38 tys. butelek
Uprawiane szczepy: chardonnay, riesling, solaris, muscateler, gewürztraminer, hibernal, pinot gris, johanniter, grüner veltliner, zweigelt, cabernet cortis, cabernet dorsa, rondo, regent, cabernet franc, pinot noir, merlot
Najważniejsze nagrody: w roku 2016 wina zdobyły 11 medali międzynarodowych w tym: wino Cabernetis 2015 Grand Prix w Konkursie Polskich Win w Jaśle. W 2017 – 7 medali w konkursach międzynarodowych
restauracje, w których można kupić wina: Concordia Taste, Spot – Poznań, Pod Aniołami – Kraków, Jadka – Wrocław, Szamma – Gliwice, i inne
Strona internetowa: www.winnicaequus.pl, Mierzęcin 17, 66-520 Dobiegniew

Jowita Banek i Łukasz Chrostowski zajmują się produkcją wina na cały etat. Ich pasją są konie i nazwy poszczególnych etykiet odnoszą się do jeździectwa. Wina z winnicy Equus (łac. koń) smakują zdecydowanie. Są mocno zbudowane, złożone, pełne w ustach, dojrzałe, kompleksowe i wytrawne. Winiarze podkreślają, że nie dodają zbytecznych środków enologicznych, a także herbicydów. Własne długoletnie doświadczenie budowali poprzez wymianę doświadczeń z innymi winiarzami, którzy zaczynali przygodę z winiarstwem na początku 2000 r. Dziś ich wina zdobywają nagrody w polskich i międzynarodowych konkursach.
Winiarze cieszą się, że powstaje coraz więcej profesjonalnych nasadzeń, a konsumenci zdają sobie sprawę z tego, że w Polsce są winnice. Potencjał polskich win odkrywają też rodzimi sommelierzy i restauratorzy, którzy chcą je mieć w ofercie. Ich zdaniem produkcja wina to nie tylko fermentacja soku, ale całoroczny proces zaczynający się w winnicy. Jak sami przyznają, obserwując rozwijający się segment polskiego winiarstwa, sukces osiągną wyłącznie winiarze, którzy tworzą wina z pasją i sercem.


Te odmiany cię odmienią: Zweigelt
Najpopularniejszy czerwony szczep (vitis vinifera) uprawiany głównie w Austrii robi zawrotną karierę także w Polsce. Nic dziwnego, roślina dobrze czuje się w chłodnym klimacie i daje wysokie plony. Nazwa pochodzi od jego twórcy, austriackiego winiarza dr Fritza Zweigelta, który w 1922 r. skrzyżował dwa szczepy: st. laurent i blaufränkisch. Zweigelt daje wina owocowe, o wyraźnych i soczystych aromatach wiśni i czereśni. Nie są znane dokładne dane na temat powierzchni upraw tego szczepu w Polsce, ale na jego obecność w winnicy decyduje się coraz więcej polskich winiarzy m.in.: Winnica Płochocccy, Małe Dobre, Winnica Rodziny Steców, Winnica na Aleksandrowie czy Winnica Szawapier.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Pociąg do wina

To będzie podróż! Enoturystyczny pociąg połączy Kraków i podkarpacką stolicę wina - Jasło. Rano 24 sierpnia wyjedzie ze stacji Kraków Główny i zawiezie enoturystów na XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Po pełnym wrażeń dniu ten sam pociąg odwiezie turystów bezpiecznie do domu.

Wina z winnicy Turnau w restauracjach Jarczyńskiego

Trunki z winnicy Turnau znalazły się w ofercie pięciu warszawskich restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek.

Polskie Sommelierki wkraczają do akcji

Podczas Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerowne, który właśnie zakończył się w Warszawie, zainaugurował swoją działalność nowy ruch - Polskie Sommelierki.

VI Konkurs Polskich Win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w konkursie na najlepsze wina.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

Maciej Łyko - Mistrzem Polski Sommelierów 2019

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, od lat pracujący w londyńskiej restauracji Launceston Place. W finale pokonał Łukasza Głowackiego z poznańskiej restauracji Muga i ubiegłorocznego wicemistrza, Macieja Sokołowskiego, który prowadzi własną firmę szkoleniową w Poznaniu.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej