x

MOC ZIÓŁ

Kategoria: Lifestyle - książki

15 osobowości świata kulinariów i gastronomii podzieliło się swoimi przepisami, a także historiami związanymi z ulubionymi gatunkami ziół. Wśród nich znaleźli się m.in.: Lara Gessler, Maia Sobczak, Eliza Mórawska-Kmita, Grzegorz Łapanowski, Jerzy Sobieniak czy Tomasz Jakubiak.

Baziółka, firma od ponad 20 lat znana z oferty najlepszych świeżych ziół, zebrała wiedzę i doświadczenie ekspertów, z którymi współpracowała wcześniej przy innych projektach.
Ziołowe przepisy to m.in.: maślane ciasteczka z oregano Lary Gessler, drożdżowy wieniec z pietruszką Zofii Cudny czy lody rozmarynowo-limonkowe Mai Sobczak. Do każdego z ziół przygotowano aż 5 receptur: na potrawy słodkie i słone, pikantnie i delikatne zarówno mięsne, jak i wegetariańskie.
Oprócz tego w książce zawarto solidną dawkę wiedzy o prozdrowotnych właściwościach ziół (opracowaną przez dietetyka Violę Urban) czy porady jak dbać o zioła zarówno te doniczkowe, jak i cięte.

"Zioła na talerzu", Edipresse 2018

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KURACJA KULINARNA

Jak zbalansować swoją codzienną dietę? Co zrobić, by czuć się lepiej? Prawie każdy z nas zadaje sobie takie pytania. To, że odżywianie ma ścisły związek z naszym stanem zdrowia, wydaje się oczywiste.

"Ramen. Zupa szczęścia i miłości" Tove Nilsson

Ramen to rozgrzewająca japońska zupa idealna na zimowe dni. A do tego treściwa, więc można ją uznać za pełnowartościowe danie.

Trunek narodowy

- Francuzi mają koniak, Szkoci whisky, Meksykanie tequilę, a Polacy wódkę, z której mogą być dumni - powtarza od dawna Piotr Popiński, inicjator Muzeum Wódki, właściciel Domu Wódki. Na rynku ukazała się książka poświęcona temu polskiemu trunkowi narodowemu.

WIATR SMAKÓW

Autorka książki Sabrina Ghayour ma irańskie korzenie, jednak wychowała się w Londynie i europejskiej tradycji gastronomicznej. Wykorzystuje tutejsze produkty i umiejętnie łączy je z bliskowschodnimi smakami, które stanowią dla niej inspirację.

KUCHNIA JAK WULKAN GORĄCA

Zanim kupicie bilet i udacie się w podróż na Kubę, zajrzyjcie do książki "Cuba: The Cookbook" autorstwa Madelaine Vazquez Galves i Imogene Tondre, autorytetów kubańskiej kuchni znanych na całym świecie.

SIŁA ŻYWIOŁÓW

Wśród opisywanych tutaj książek wcale nieczęsto pojawiają się pozycje kultowe czy wręcz klasyki - dominują nowości. Do grupy klasyków zdecydowanie można zaliczyć "Magię gotowania" sprzed kilku lat, której polskie (niestety, niedoskonałe) tłumaczenie ukazało się właśnie na polskim rynku.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej