x

MOC ZIÓŁ

Kategoria: Lifestyle - książki    28.05.2018

15 osobowości świata kulinariów i gastronomii podzieliło się swoimi przepisami, a także historiami związanymi z ulubionymi gatunkami ziół. Wśród nich znaleźli się m.in.: Lara Gessler, Maia Sobczak, Eliza Mórawska-Kmita, Grzegorz Łapanowski, Jerzy Sobieniak czy Tomasz Jakubiak.

Baziółka, firma od ponad 20 lat znana z oferty najlepszych świeżych ziół, zebrała wiedzę i doświadczenie ekspertów, z którymi współpracowała wcześniej przy innych projektach.
Ziołowe przepisy to m.in.: maślane ciasteczka z oregano Lary Gessler, drożdżowy wieniec z pietruszką Zofii Cudny czy lody rozmarynowo-limonkowe Mai Sobczak. Do każdego z ziół przygotowano aż 5 receptur: na potrawy słodkie i słone, pikantnie i delikatne zarówno mięsne, jak i wegetariańskie.
Oprócz tego w książce zawarto solidną dawkę wiedzy o prozdrowotnych właściwościach ziół (opracowaną przez dietetyka Violę Urban) czy porady jak dbać o zioła zarówno te doniczkowe, jak i cięte.

"Zioła na talerzu", Edipresse 2018

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

"The Vegetarian Silver Spoon: Classic and Contemporary Italian Recipes"

Publikacji o jednej z najpopularniejszych kuchni świata (i ulubionej przez Polaków) jest bez liku, polecaliśmy je w tym dziale wielokrotnie. Czy można więc jeszcze natknąć się na oryginalną książkę na ten temat? Tak!

MAKRO razem z Federacją Polskich Banków Żywności przekazuje żywność potrzebującym

Sieć hurtowni MAKRO Polska od października 2016 r. przekazała już ponad 3,3 mln kg produktów, które za pośrednictwem Federacji Polskich Banków Żywności trafiły do osób potrzebujących. Współpracą objęte są wszystkie hale w Polsce.

"Kurs wiedzy o winie" Kevina Zraly'ego

To już czwarte polskie wydanie legendarnego "Kursu wiedzy o winie" napisanego przez Kevina Zraly'ego w 1985 r.

"A nóż widelec - książka kulinarna" Michała i Agaty Kuterów

A Nóż Widelec w Poznaniu - lokal Michała i Agaty Kuterów (szefa kuchni i menedżerki) - od 10 lat słynie z kuchni polskiej w doskonałym, współczesnym wydaniu.

WARZYWNA SIŁA

Marta Dymek przygotowuje potrawy z całego świata z użyciem polskich, sezonowych warzyw - pokazuje, że drogie egzotyczne dodatki wcale nie są potrzebne. Chłodnik z kalafiora, krem z pietruszek z tahiną, koreańska mizeria czy węgierski gulasz z boczniaków i papryki to tylko kilka ciekawych przepisów.

"Ambasada śledzia" Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka

Marta Sawicka-Danielak i Filip Danielak założyli kilka lat temu Ambasadę Śledzia, restaurację specjalizującą się w daniach z najpopularniejszej w Polsce ryby.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej