SUROWE ZASADY
Kategoria: Lifestyle - książki

Znajdziecie w niej m.in. przepisy na: surowe tacos, chleb esseński czy spód do pizzy z pestek słonecznika, sałatkę ze skiełkowanego żyta, gazpacho, tabouleh, guacamole czy sernik z nerkowców bez pieczenia. Autorzy skomponowali też gotowe menu z podziałem na dni.

Gotowanie, pieczenie, smażenie, gotowanie sous-vide czy mrożenie – mniej lub bardziej tradycyjnych metod obróbki termicznej jest sporo. Jednak coraz częściej odchodzi się od nich na rzecz produktów półsurowych lub surowych, które są podstawą wielu dań. Na świecie popularność zdobywa ortodoksyjna dieta raw food. Oczyszcza organizm i pozwala dostarczyć dużą dawkę witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Dieta ta narodziła się już w latach 30. XX w. w Stanach Zjednoczonych, a boom na nią przypadł na koniec wieku. – Wiele osób sądzi, że dieta raw food opiera się wyłącznie na sałatkach i owocowo-warzywnych koktajlach. To dla nich przygotowaliśmy 80 przepisów na „surowe” śniadania, obiady, kolacje, desery czy pieczywo – mówią Karolina i Maciej Szaciłłowie, autorzy książki „Dieta raw food”. Nawet wytrawnych kucharzy i restauratorów z pewnością zaskoczą niektóre przepisy, ale przede wszystkim pomysły na surowe „imitacje” gotowanych dań. A oprócz tego przeczytacie, jaki wpływ mają te potrawy na zdrowie, na co warto zwrócić uwagę, wybierając jedzenie na co dzień. „Surowa” dieta to na pewno nie jest model długoterminowego odżywiania dla każdego, ale stanowi doskonały sposób na oczyszczenie organizmu wiosną lub latem. Restauracji wegańskich czy ekologicznych w Polsce nie brakuje – coraz więcej z nich ma w menu potrawy raw (na przykład warszawska restauracja Ambasada, która się w tym specjalizuje). Warto wprowadzić chociaż kilka takich dań do swojego lokalu.

Karolina Szaciłło, Maciej Szaciłło,"Dieta raw food", Zwierciadło 2018

Autor tekstu: ( red. )
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
Food Service Summit 2017 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 2
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 3
więcej