Wódka i owoce - szlachetna para
Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Moda na parowanie alkoholi i jedzenia zatacza coraz szersze kręgi. Tym razem w DOM WÓDKI - Restauracja Elixir odbył się lunch połączony z prelekcją na temat wódek owocowych.

Wódka i owoce są nierozłącznie związane z kuchnią polską. O tym, jak łączyć wódki owocowe z jedzeniem, opowiadał szef kuchni restauracji Dom Wódki Michał Tkaczyk, który tego dnia przygotował specjalne menu degustacyjne. Degustację urozmaiciły prelekcje o wymiarze edukacyjnym. Karol Majewski, znany polski producent Nalewek Staropolskich, opowiadał o skomplikowanym procesie produkcji wódek z owoców hodowlanych i dziko rosnących. O komponowaniu smaków i meandrach produkcji wódek owocowych mówiła Bernadeta Ejsmont, kierownik działu technologii i Kontroli Jakości POLMOS BIAŁYSTOK S.A. Gościem specjalnym wieczoru był Adam Łukawski, drukarz z zawodu i kolekcjoner z zamiłowania, który ma największą w Polsce kolekcję polskich etykiet wódki i likierów oraz historycznych butelek. Inicjatorami wydarzenia (którego kolejne edycje przed nami) są Piotr Popiński oraz Monika Kucia.

Autor tekstu: ( red. )
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Z szacunkiem dla tradycji
Bogactwo regionalnych deserów, Część 2
Wszystko dla gastronomii
Food Service Summit - Cool Cat
Maciej Wroński
Karta napojów - Szkolenia obsługi restauracji (odc. 1)
więcej