x

Wódka i owoce - szlachetna para

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Moda na parowanie alkoholi i jedzenia zatacza coraz szersze kręgi. Tym razem w DOM WÓDKI - Restauracja Elixir odbył się lunch połączony z prelekcją na temat wódek owocowych.

Wódka i owoce są nierozłącznie związane z kuchnią polską. O tym, jak łączyć wódki owocowe z jedzeniem, opowiadał szef kuchni restauracji Dom Wódki Michał Tkaczyk, który tego dnia przygotował specjalne menu degustacyjne. Degustację urozmaiciły prelekcje o wymiarze edukacyjnym. Karol Majewski, znany polski producent Nalewek Staropolskich, opowiadał o skomplikowanym procesie produkcji wódek z owoców hodowlanych i dziko rosnących. O komponowaniu smaków i meandrach produkcji wódek owocowych mówiła Bernadeta Ejsmont, kierownik działu technologii i Kontroli Jakości POLMOS BIAŁYSTOK S.A. Gościem specjalnym wieczoru był Adam Łukawski, drukarz z zawodu i kolekcjoner z zamiłowania, który ma największą w Polsce kolekcję polskich etykiet wódki i likierów oraz historycznych butelek. Inicjatorami wydarzenia (którego kolejne edycje przed nami) są Piotr Popiński oraz Monika Kucia.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej