Mistrzostwa świata w parzeniu kawy z aeropressa organizowane są od 10 lat, co roku w innym mieście. W tym będzie to Sydney w Australii. Zarówno mistrz świata, jak i mistrzowie krajowi wyłaniani są w zawodach, które swoją luźną atmosferą są dalekie od innych zawodów dla baristów. Ocena następuje natychmiast - sędziowie wskazują na zwycięską filiżankę, a kryterium oceny jest tylko jedno: smak!
Obowiązuje system pucharowy, gdzie zwycięzcy trzyosobowych pojedynków przechodzą do kolejnych rund, a zawody umilają dowcipy prowadzącego (w tym roku po raz kolejny zadba o nie Mateusz Gaca z poznańskiego Brismana), piwo rzemieślnicze, dobra muzyka i jedzenie z foodtrucków.
Ziarna kawy dla zawodników wypali organizator, palarnia Czarna Fala. Sponsorem zielonego ziarna jest importer Bero Polska, natomiast nagrody dla finalistów oraz nagrodę główną - bilet na mistrzostwa świata w Sydney - ufundował dystrybutor Aeropressu na Polskę, firma Coffee Desk.
Mistrzostwa Polski Aeropress 2018 odbędą się w Forcie Mokotów, ul. Racławicka 99, Warszawa w godz. 12-22.
Więcej informacji: hello@czarnafala.pl
„Food Service” jest patronem medialnym wydarzenia.