x

Święto niemieckiego Króla Win

Kategoria: Wydarzenia - otwarte

7-27 maja w całej Polsce odbyła się czwarta edycja Riesling Weeks. Akcja Niemieckiego Instytutu Wina promowała niemieckiego rieslinga.

W działaniach Niemieckiego Instytutu Wina wzięły udział restauracje, winebary oraz sklepy specjalistyczne, w sumie 127 restauracji i wine barów oraz 100 sklepów i importerów, w ponad 60 miastach, którzy przygotowali mnóstwo atrakcji. Ofertę uczestniczących w akcji partnerów: restauracji, wine barów i sklepów specjalistycznych oraz wydarzeń można było znaleźć na stronie internetowej: www.rieslingweeks.pl

Podczas tych kilku majowych tygodni odbywały się liczne wydarzenia z rieslingiem w roli głównej: degustacje (m.in.: master class prowadzone przez Adama Pawłowskiego MS oraz Tomasza Prange- Barczyńskiego), pikniki, pokazy filmowe, wycieczki, warsztaty łączenia win niemieckich z jedzeniem, a wina niemieckie można było kupić w specjalnych cenach. Jak co roku, celem wiosennej kampanii, promującej niemieckiego Króla Win było promowanie jakości i niepowtarzalnego smaku niemieckiego rieslinga.

Riesling od kilku lat przeżywa renesans w skali światowej, a Niemcy są jej największym producentem na świecie. Powierzchnia upraw wynosi ponad 23,7 tys. ha, co stanowi ok. 60% uprawy tej winorośli na świecie. Najwięcej Rieslinga uprawia się w regionach Palatynatu, Mozeli i Hesji Nadreńskiej.

Wiosenna, coroczna akcja promocyjna „Riesling Weeks” była organizowana przez Niemiecki Instytut Wina – organizację działającą na rzecz promocji wina niemieckiego na świecie.

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wódka i owoce - szlachetna para

Moda na parowanie alkoholi i jedzenia zatacza coraz szersze kręgi. Tym razem w DOM WÓDKI - Restauracja Elixir odbył się lunch połączony z prelekcją na temat wódek owocowych.

Restaurant Week Polska: Festiwalowe debiuty 2019

Od pięciu lat Restaurant Week Polska pokazuje Polakom nowoczesne dania restauracyjne we wszystkich zakątkach kraju. Podczas jesiennej edycji nie zabrakło debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i wyjątkowe produkty w nich serwowane.

OGRÓD W MIEŚCIE

Warszawski Festiwal Kulinarny "Rośliny, owady i miód" odbędzie się w dniach 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego w Al. Ujazdowskich 4 w Warszawie.

W Green Caffè Nero za kawę zapłacisz aplikacją

Sieć kawiarni Green Caffè Nero właśnie wprowadziła nową aplikację lojalnościową, dzięki której goście kawiarni będą mogli zbierać pieczątki na kawę, zapłacić za zamówienia, a nawet ofiarować kawę znajomym

ŚWIĘTO SERA

W dniach 15-18 września 2017 r . w Bra we Włoszech odbędzie się festiwal Cheese 2017 - święto sera wytwarzanego z surowego mleka. To międzynarodowa impreza organizowana przez Slow Food i miasto Bra poświęcona wysokiej jakości tradycyjnie wytwarzanym produktom mleczarskim.

Letnia trasa Prymat Mega Food Truck

Prymat po raz kolejny rusza w letnią trasę ze swoim Mega Food Truckiem. Tego lata będzie można spotkać kulinarną ekipę w plenerze, gdzie amatorzy dobrego jedzenia będą mieli okazję zobaczyć Prymat w zupełnie nowej odsłonie!

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej