x

Święto niemieckiego Króla Win

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.08.2018

7-27 maja w całej Polsce odbyła się czwarta edycja Riesling Weeks. Akcja Niemieckiego Instytutu Wina promowała niemieckiego rieslinga.

W działaniach Niemieckiego Instytutu Wina wzięły udział restauracje, winebary oraz sklepy specjalistyczne, w sumie 127 restauracji i wine barów oraz 100 sklepów i importerów, w ponad 60 miastach, którzy przygotowali mnóstwo atrakcji. Ofertę uczestniczących w akcji partnerów: restauracji, wine barów i sklepów specjalistycznych oraz wydarzeń można było znaleźć na stronie internetowej: www.rieslingweeks.pl

Podczas tych kilku majowych tygodni odbywały się liczne wydarzenia z rieslingiem w roli głównej: degustacje (m.in.: master class prowadzone przez Adama Pawłowskiego MS oraz Tomasza Prange- Barczyńskiego), pikniki, pokazy filmowe, wycieczki, warsztaty łączenia win niemieckich z jedzeniem, a wina niemieckie można było kupić w specjalnych cenach. Jak co roku, celem wiosennej kampanii, promującej niemieckiego Króla Win było promowanie jakości i niepowtarzalnego smaku niemieckiego rieslinga.

Riesling od kilku lat przeżywa renesans w skali światowej, a Niemcy są jej największym producentem na świecie. Powierzchnia upraw wynosi ponad 23,7 tys. ha, co stanowi ok. 60% uprawy tej winorośli na świecie. Najwięcej Rieslinga uprawia się w regionach Palatynatu, Mozeli i Hesji Nadreńskiej.

Wiosenna, coroczna akcja promocyjna „Riesling Weeks” była organizowana przez Niemiecki Instytut Wina – organizację działającą na rzecz promocji wina niemieckiego na świecie.

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zamojski festiwal "W poszukiwaniu prawdziwego smaku"

Już 5 września Zamość, jedno z najpiękniejszych miast w Polsce i serce Roztocza, za sprawą festiwalu win polskich oraz produktów regionalnych "W poszukiwaniu prawdziwego smaku", zamieni się w prawdziwą stolicę rodzimego winiarstwa.

Zbliża się Restaurant Week

Wraz z odmrożeniem gastronomii startuje największe w Polsce wydarzenie kulinarne - Festiwal Restaurant Week. Wiosenna edycja potrwa od 9 do 27 czerwca i weźmie w niej udział prawie 400 restauracji z 14 regionów.

Rozpoczyna się enologiczna jesień

Od 21 września aż do 15 grudnia potrwa czwarta edycja Jesieni Enologicznej, która w tym roku odbędzie się w Krakowie, Warszawie i na Dolnym Śląsku. Przed uczestnikami trzy miesiące atrakcji związanych z enologią, sztuką winiarską, historią winiarstwa w Polsce oraz tradycjami kulinarnymi.

Znamy zwycięzców Mistrzostw Burgerowych 2017

Kill Grill Burger & Sandwich Bar, Burger Park, Beef'N'Roll oraz Pasibus to laureaci czwartej edycji Mistrzostw Burgerowych na Festiwalu Food Trucków Żarcie Na Kółkach w Warszawie.

Transatlantyk Festival

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne - jedną z najpopularniejszych sekcji festiwalu. Obok seansów filmowych widzowie zostaną zaproszeni na pięć wyjątkowych kolacji, które odbędą się w wyjątkowej przestrzeni Hali Maszyn EC1 Łódź.

McDonald’s wspiera szpitale McZestawami Mocy

Zaangażowanie w akcję #WzywamyPosiłki, współpraca z harcerzami, dostarczanie posiłków dla pracowników szpitali - to pierwsze działania sieci McDonald’s wspierające tych, którzy walczą z rozprzestrzenianiem się koronawirusa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej