x

Kwestionariusz sommeliera: Mikołaj Skrzypczak

Kategoria: Wino    24.07.2018

O pracy sommeliera w londyńskiej restauracji Trishna opowiada Mikołaj Skrzypczak.

Dlaczego wino?
Zupełnie przez przypadek. Kiedy pracowałem jako menedżer baru dla nieistniejącej już restauracji na Notting Hill, w moim zakresie obowiązków było zarządzanie kartą win z 120 etykietami. Nie byłem z tego za bardzo zadowolony, gdyż nie miałem pojęcia o winie. Z czasem okazało się, że to moja pasja.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była twoja pierwsza praca?
Od 2007 r. we wspomnianej powyżej restauracji The Commander na Notting Hill.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Nie mam jednego guru czy osoby, na której bym się wzorował. Jest wiele osób w tym biznesie, do których mam ogromny szacunek, ale staram się czerpać wiedzę i inspirację od każdego, z kim rozmawiam o winie i nie tylko.

Co robisz, żeby rozwijać się jako sommelier?
W takim mieście jak Londyn jest mnóstwo okazji, żeby trenować i cały czas podnosić swoje umiejętności. Szkolenia, degustacje, kolacje z producentami etc. Staram się korzystać jak najbardziej, chociaż nie zawsze obowiązki zawodowe mi na to pozwalają.

Gdybyś mógł spróbować dowolnego wina, co byś wybrał i z kim byś je wypił?
Jest tyle win, których chciałbym spróbować, że chyba nie starczyłoby okazji. Każde wino ma swoje historie, staram się je odkrywać za każdym razem, gdy próbuję czegoś po raz pierwszy. Ale jak już miałbym wybrać, to pewnie byłaby to butelka legendarnego producenta z Burgundii Henri Jayer’a Richebourg Grand Cru 1959 albo Vosne Romanee Cros Parantoux Premier Cru 1978. A z kim? Z moją narzeczoną Joanną, chociaż kiedy otwieramy butelkę, ona wypija dwa łyki, a resztę muszę kończyć sam.

Dobry sommelier jest...?
Człowiekiem z pasją.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Wino z korkociągiem! A tak na poważnie to nigdy bym nie przypuszczał, że kuchnia hinduska może tak świetnie komponować się z winem. Jednym z moich ulubionych połączeń są kotlety jagnięce podawane z musztardową sałatką z rzodkwi japońskiej w połączeniu z argentyńskim cabernet franc z winnicy Pulenta Estate z Mendozy. Pełna owocowość i dojrzałe garbniki świetnie współgrają z jagnięciną, a pikantna rzodkiew doskonale podkreśla warzywny charakter szczepu.

Ulubione aspekty twojej pracy?
Praca z ludźmi i dynamika restauracji. Nigdy nie wiesz, co cię czeka.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Chciałbym ukonczyć WSET Level 4 Diploma Award. Poza tym za każdym razem, jak planuję urlop, pierwsze, co robię, to sprawdzam dostępność okolicznych winnic. Praca sommeliera także daje mi okazję do wyjazdów w różne regiony winiarskie i możliwość zobaczenia wszystkiego "od kuchni”. Cały czas się rozwijam i uczę czegoś nowego. Przyszłość pokaże, jakie cele zrealizuję.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Kiedy mój asystent da mi kieliszek viogniera do degustacji w ciemno.

BIO:
Imię i nazwisko: Mikołaj Skrzypczak
Stanowisko: asystent menedżera generalnego pełniący jednocześnie funkcję głównego sommeliera w restauracji Trishna w Londynie
Data i miejsce urodzenia: 02.07.1982 r., Poznań
Najważniejsze osiągnięcia: Twórca karty win w gwiazdkowej restauracji Trishna w Londynie liczącej ponad 350 etykiet, która znalazła się na 29. miejscu w Wine List Confidential – rankingu 61 najlepszych kart win w Londynie, stworzonym przez magazyn “The Drinks Business”. Sędzia największych na świecie zawodów The Decanter World Wine Awards 2018. Absolwent kursu WSET Level 3 Advanced Course Award.
Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wszystkie twarze chardonnay

Przez dekady te najbardziej znane i cenione grona dawały białe wina uważane za najlepsze na świecie. Dziś łatwość ich uprawie i przetwórstwa sprawiła, że chardonnay zalało rynek hektolitrami kiepskich i tanich trunków. Jednak wciąż w tym oceanie przeciętności wyłowić można prawdziwe perły.

ADAM PAWŁOWSKI: WINNICE W OGNIU

Ostatniej jesieni oczy całego świata winiarskiego ponownie skierowały się na Kalifornię. Dopiero co winiarze otrząsnęli się po fatalnym w skutkach trzęsieniu ziemi w 2014 r., a znów musieli stawić czoła żywiołom natury.

Internetowy Festiwal Polskiego Wina

Największa ma 33 ha, najstarsza skończyła w tym roku 40 lat, a ta najwyżej położona znajduje się 563 m n. p. m. - na mapie Polski znajduje się aż kilkaset winnic. Dzięki Festiwalowi Polskie Wino Online bez wychodzenia z domu będzie można poznać polskie wino. Wydarzenie startuje 23 kwietnia.

MISTRZOSTWA POLSKI SOMMELIERÓW JUŻ W MAJU

27 maja 2017 r. w hotelu Regent w Warszawie odbędzie się 17. edycja Mistrzostw Polski Sommelierów organizowana przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Wina wegańskie. Czym się różnią od pozostałych?

Choć wino jest wytwarzane jedynie z winogron i drożdży, to nie zawsze jest produktem, który możemy określić jako w 100% pochodzenia roślinnego. Co sprawia, że jeden trunek możemy nazwać wegańskim, a inne nie?

Wina z winnicy Turnau w restauracjach Jarczyńskiego

Trunki z winnicy Turnau znalazły się w ofercie pięciu warszawskich restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej