x

Kwestionariusz sommeliera: Mikołaj Skrzypczak

Kategoria: Wino    24.07.2018

O pracy sommeliera w londyńskiej restauracji Trishna opowiada Mikołaj Skrzypczak.

Dlaczego wino?
Zupełnie przez przypadek. Kiedy pracowałem jako menedżer baru dla nieistniejącej już restauracji na Notting Hill, w moim zakresie obowiązków było zarządzanie kartą win z 120 etykietami. Nie byłem z tego za bardzo zadowolony, gdyż nie miałem pojęcia o winie. Z czasem okazało się, że to moja pasja.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była twoja pierwsza praca?
Od 2007 r. we wspomnianej powyżej restauracji The Commander na Notting Hill.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Nie mam jednego guru czy osoby, na której bym się wzorował. Jest wiele osób w tym biznesie, do których mam ogromny szacunek, ale staram się czerpać wiedzę i inspirację od każdego, z kim rozmawiam o winie i nie tylko.

Co robisz, żeby rozwijać się jako sommelier?
W takim mieście jak Londyn jest mnóstwo okazji, żeby trenować i cały czas podnosić swoje umiejętności. Szkolenia, degustacje, kolacje z producentami etc. Staram się korzystać jak najbardziej, chociaż nie zawsze obowiązki zawodowe mi na to pozwalają.

Gdybyś mógł spróbować dowolnego wina, co byś wybrał i z kim byś je wypił?
Jest tyle win, których chciałbym spróbować, że chyba nie starczyłoby okazji. Każde wino ma swoje historie, staram się je odkrywać za każdym razem, gdy próbuję czegoś po raz pierwszy. Ale jak już miałbym wybrać, to pewnie byłaby to butelka legendarnego producenta z Burgundii Henri Jayer’a Richebourg Grand Cru 1959 albo Vosne Romanee Cros Parantoux Premier Cru 1978. A z kim? Z moją narzeczoną Joanną, chociaż kiedy otwieramy butelkę, ona wypija dwa łyki, a resztę muszę kończyć sam.

Dobry sommelier jest...?
Człowiekiem z pasją.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Wino z korkociągiem! A tak na poważnie to nigdy bym nie przypuszczał, że kuchnia hinduska może tak świetnie komponować się z winem. Jednym z moich ulubionych połączeń są kotlety jagnięce podawane z musztardową sałatką z rzodkwi japońskiej w połączeniu z argentyńskim cabernet franc z winnicy Pulenta Estate z Mendozy. Pełna owocowość i dojrzałe garbniki świetnie współgrają z jagnięciną, a pikantna rzodkiew doskonale podkreśla warzywny charakter szczepu.

Ulubione aspekty twojej pracy?
Praca z ludźmi i dynamika restauracji. Nigdy nie wiesz, co cię czeka.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Chciałbym ukonczyć WSET Level 4 Diploma Award. Poza tym za każdym razem, jak planuję urlop, pierwsze, co robię, to sprawdzam dostępność okolicznych winnic. Praca sommeliera także daje mi okazję do wyjazdów w różne regiony winiarskie i możliwość zobaczenia wszystkiego "od kuchni”. Cały czas się rozwijam i uczę czegoś nowego. Przyszłość pokaże, jakie cele zrealizuję.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Kiedy mój asystent da mi kieliszek viogniera do degustacji w ciemno.

BIO:
Imię i nazwisko: Mikołaj Skrzypczak
Stanowisko: asystent menedżera generalnego pełniący jednocześnie funkcję głównego sommeliera w restauracji Trishna w Londynie
Data i miejsce urodzenia: 02.07.1982 r., Poznań
Najważniejsze osiągnięcia: Twórca karty win w gwiazdkowej restauracji Trishna w Londynie liczącej ponad 350 etykiet, która znalazła się na 29. miejscu w Wine List Confidential – rankingu 61 najlepszych kart win w Londynie, stworzonym przez magazyn “The Drinks Business”. Sędzia największych na świecie zawodów The Decanter World Wine Awards 2018. Absolwent kursu WSET Level 3 Advanced Course Award.
Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wystawa win hiszpańskich już we wrześniu

27 września br., po raz dwunasty odbędzie się Wystawa Win Hiszpańskich. Swoją ofertę zaprezentują nowe, nieobecne na polskim rynku hiszpańskie winnice oraz polscy importerzy win hiszpańskich.

Świeżym okiem na etykiety win

Czym może zaowocować współpraca ambitnych studentów grafiki z winiarzami? Wyróżniającymi się projektami etykiet, które wraz z rocznikami 2020 i 2021 pojawią się na butelkach, a być może wpłyną na trendy w projektowaniu wizerunku polskich winnic. Wszystko to w ramach projektu "Etykiety polskich win".

Z własnym winem do Brasserie Warszawskiej. Bez "korkowego"!

Restauracja Brasserie Warszawska wprowadza w poniedziałki akcję "Pij po swojemu". To pierwsze miejsce w Warszawie, które umożliwia gościom przyniesienie własnego wina bez dodatkowych opłat.

Ruszył Capstone California - program wiedzy o winach kalifornijskich

Capstone California to międzynarodowa platforma wiedzy o winach kalifornijskich oferująca cztery poziomy certyfikacji. Program powstał z inicjatywy California Wine Institute, a jego partnerem i realizatorem kursów na terenie Polski jest master sommelier Adam Pawłowski.

Bąbelki uwolnione

Smak i aromat ponad stu szampanów poznali uczestnicy pierwszej edycji Warsaw Bubbles Day, największej degustacji szampanów w Polsce, która odbyła się 22 września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie.

WINNICA SKARPA DOBRSKA

Można powiedzieć, że winnica spadła na nich jak grom z jasnego nieba. Od pomysłu do realizacji minęły 2 miesiące, było w tym wiele przypadku i romantyzmu. W tamtym czasie rodzina Herbsztajnów o winie wiedziała niewiele.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej