Kwestionariusz sommeliera: Mikołaj Skrzypczak
Kategoria: Wino

O pracy sommeliera w londyńskiej restauracji Trishna opowiada Mikołaj Skrzypczak.

Dlaczego wino?
Zupełnie przez przypadek. Kiedy pracowałem jako menedżer baru dla nieistniejącej już restauracji na Notting Hill, w moim zakresie obowiązków było zarządzanie kartą win z 120 etykietami. Nie byłem z tego za bardzo zadowolony, gdyż nie miałem pojęcia o winie. Z czasem okazało się, że to moja pasja.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była twoja pierwsza praca?
Od 2007 r. we wspomnianej powyżej restauracji The Commander na Notting Hill.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Nie mam jednego guru czy osoby, na której bym się wzorował. Jest wiele osób w tym biznesie, do których mam ogromny szacunek, ale staram się czerpać wiedzę i inspirację od każdego, z kim rozmawiam o winie i nie tylko.

Co robisz, żeby rozwijać się jako sommelier?
W takim mieście jak Londyn jest mnóstwo okazji, żeby trenować i cały czas podnosić swoje umiejętności. Szkolenia, degustacje, kolacje z producentami etc. Staram się korzystać jak najbardziej, chociaż nie zawsze obowiązki zawodowe mi na to pozwalają.

Gdybyś mógł spróbować dowolnego wina, co byś wybrał i z kim byś je wypił?
Jest tyle win, których chciałbym spróbować, że chyba nie starczyłoby okazji. Każde wino ma swoje historie, staram się je odkrywać za każdym razem, gdy próbuję czegoś po raz pierwszy. Ale jak już miałbym wybrać, to pewnie byłaby to butelka legendarnego producenta z Burgundii Henri Jayer’a Richebourg Grand Cru 1959 albo Vosne Romanee Cros Parantoux Premier Cru 1978. A z kim? Z moją narzeczoną Joanną, chociaż kiedy otwieramy butelkę, ona wypija dwa łyki, a resztę muszę kończyć sam.

Dobry sommelier jest...?
Człowiekiem z pasją.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Wino z korkociągiem! A tak na poważnie to nigdy bym nie przypuszczał, że kuchnia hinduska może tak świetnie komponować się z winem. Jednym z moich ulubionych połączeń są kotlety jagnięce podawane z musztardową sałatką z rzodkwi japońskiej w połączeniu z argentyńskim cabernet franc z winnicy Pulenta Estate z Mendozy. Pełna owocowość i dojrzałe garbniki świetnie współgrają z jagnięciną, a pikantna rzodkiew doskonale podkreśla warzywny charakter szczepu.

Ulubione aspekty twojej pracy?
Praca z ludźmi i dynamika restauracji. Nigdy nie wiesz, co cię czeka.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Chciałbym ukonczyć WSET Level 4 Diploma Award. Poza tym za każdym razem, jak planuję urlop, pierwsze, co robię, to sprawdzam dostępność okolicznych winnic. Praca sommeliera także daje mi okazję do wyjazdów w różne regiony winiarskie i możliwość zobaczenia wszystkiego "od kuchni”. Cały czas się rozwijam i uczę czegoś nowego. Przyszłość pokaże, jakie cele zrealizuję.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Kiedy mój asystent da mi kieliszek viogniera do degustacji w ciemno.

BIO:
Imię i nazwisko: Mikołaj Skrzypczak
Stanowisko: asystent menedżera generalnego pełniący jednocześnie funkcję głównego sommeliera w restauracji Trishna w Londynie
Data i miejsce urodzenia: 02.07.1982 r., Poznań
Najważniejsze osiągnięcia: Twórca karty win w gwiazdkowej restauracji Trishna w Londynie liczącej ponad 350 etykiet, która znalazła się na 29. miejscu w Wine List Confidential – rankingu 61 najlepszych kart win w Londynie, stworzonym przez magazyn “The Drinks Business”. Sędzia największych na świecie zawodów The Decanter World Wine Awards 2018. Absolwent kursu WSET Level 3 Advanced Course Award.
Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Pociąg do wina

To będzie podróż! Enoturystyczny pociąg połączy Kraków i podkarpacką stolicę wina - Jasło. Rano 24 sierpnia wyjedzie ze stacji Kraków Główny i zawiezie enoturystów na XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Po pełnym wrażeń dniu ten sam pociąg odwiezie turystów bezpiecznie do domu.

Wina z winnicy Turnau w restauracjach Jarczyńskiego

Trunki z winnicy Turnau znalazły się w ofercie pięciu warszawskich restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek.

Polskie Sommelierki wkraczają do akcji

Podczas Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerowne, który właśnie zakończył się w Warszawie, zainaugurował swoją działalność nowy ruch - Polskie Sommelierki.

VI Konkurs Polskich Win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w konkursie na najlepsze wina.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

Maciej Łyko - Mistrzem Polski Sommelierów 2019

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, od lat pracujący w londyńskiej restauracji Launceston Place. W finale pokonał Łukasza Głowackiego z poznańskiej restauracji Muga i ubiegłorocznego wicemistrza, Macieja Sokołowskiego, który prowadzi własną firmę szkoleniową w Poznaniu.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej