x

Kwestionariusz sommeliera: Tomasz Szczepański

Kategoria: Wino    25.06.2018

Według Tomasza Szczepańskiego dobry sommelier jest dobrym psychologiem i sprzedawcą.

Dlaczego wino?

Bo każda otwarta butelka przenosi nas tam, skąd pochodzi dane wino. Każde wino ma w sobie historię o ludziach, którzy je stworzyli, i o miejscu, gdzie powstało.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była Twoja pierwsza praca?
Z winem jestem związany od 2007 r., swoje pierwsze szlify zbierałem w nieistniejącej już restauracji Ancora w Krakowie. Zaraz po tym rozpocząłem współpracę z Markiem Kondratem w jego sklepie specjalistycznym Winarium.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Zdecydowanie Piotra Pietrasa, naszego drugiego polskiego Master Sommeliera. Progres, jaki wykonał w ostatnich kilku latach, pokazuje, że trzeba sobie stawiać wysokie cele, a ciężką pracą wszystko można osiągnąć, bez względu na to, w jakiej branży się pracuje.

Co robisz, żeby rozwijać się jako sommelier?
Jestem przede wszystkim samoukiem. Kupuję masę książek i na bieżąco śledzę wszystkie ważne strony internetowe związane z winem.
Z każdym planowanym urlopem upewniam się, że w miejscu, do którego się wybieram, znajduje się jakiś region winiarski. Ponadto kończę Level 4 - Diploma w brytyjskiej szkole Wine & Spirit Education Trust. W marcu zdałem egzamin na certyfikowanego sommeliera w Court of Master Sommelier, natomiast w lutym przyszłego roku przymierzam się do zdania trudnego egzaminu A.S.I. Diploma Sommelier.

Gdybyś mógł spróbować dowolnego wina, co byś wybrał i z kim byś je wypił?
Dobre pytanie. Myślę, że Château-Grillet, jako że jestem wielkim fanem odmiany viognier z północnego Rodanu. Jeżeli chodzi o wino czerwone, marzę o bordoskim Château Palmer z 2005 roku, które powinno być już w idealnym wieku do picia. Obydwiema butelkami podzieliłbym się oczywiście z moją dziewczyną, która także lubi wina.

Dobry sommelier jest...?
Dobrym psychologiem i sprzedawcą. Wiedza, cierpliwość do ludzi, pasja i uśmiech na twarzy to moim zdaniem najważniejsze cechy dobrego sommeliera. Nie musi on wiedzieć wszystkiego o winie, ale powinien bardzo dobrze znać kartę win, z którą pracuje.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Lubię eksperymentować. Łączyć słodkie desery na bazie czekolady z wytrawnym winem czerwonym. Zawsze fascynuje mnie znalezienie idealnego połączenia do polskich zup (grzybowa mojego szwagra z sherry Oloroso). Natomiast z klasyków nie ma nic lepszego jak côte de bœuf i taniczny Madiran.

Ulubione aspekty Twojej pracy?
Możliwość dowolnego zmieniania karty win w miejscu gdzie pracuję oraz uśmiech gości, którzy są zadowoleni z wina, które im poleciłem.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Celów mam kilka. Przede wszystkim stanąć na podium Mistrzostw Polski Sommelierów i reprezentować Polskę lub Irlandię na arenie międzynarodowej. Skończyć WSET - level IV (Diploma). Zdać egzamin ASI Diploma w przyszłym roku, a przed czterdziestką uzyskać tytuł Advanced Sommelier w Court of Master Sommelier.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Pracę w restauracji trudno jest, niestety, połączyć z obowiązkami rodzinnymi.

BIO:
Imię i nazwisko: Tomasz Szczepański
Stanowisko: sommelier, asystent głównego menedżera w restauracji Shanahan’s on the Green w Dublinie
Data i miejsce urodzenia: 27.05.1981 r., Kraków
Najważniejsze osiągnięcia: od 2018 absolwent Certified Sommelier (Court of Master Sommelier). W 2015 zdał egzamin WSET (poziom III). Laureat drugiego miejsca w konkursie Best Sommelier of Ireland Competition 2018. W tegorocznych Mistrzostwa Polski Sommelierów zajął piąte miejsce.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Legenda w Warszawie

10 października Warszawę odwiedził Georg Riedel, przedstawiciel rodziny Riedel, która od 11 pokoleń zajmuje się produkcją kieliszków do wina. Kieliszki nie są małym szczegółem, ale ważnym elementem restauracji, która ma poważne podejście do gościa.

Piotr Pietras zwycięzcą Mistrzostw Polski Sommelierów

W finałowej trójce znaleźli się Marek Przyborek, Maciej Sokołowski i zeszłoroczny zwycięzca, który w Argentynie na Mistrzostwach Świata zajął 10. miejsce - Piotr Pietras. W tym roku wystartowała rekordowa liczba - aż 24 kandydatów z czołowych restauracji polskich i zagranicznych.

JUŻ WKRÓTCE GRAND PRIX "MAGAZYNU WINO"

27-29 października odbędzie się Stilnovisti XII Grand Prix "Magazynu Wino". Podczas gali wręczone zostaną nagrody dla najlepszych win w dziesięciu kategoriach.

Branża winiarska też w kryzysie

Zamknięte restauracje i ograniczony dostęp do sklepów mogą przyczynić się do zmarnowania miliarda litrów wina! Na kondycji finansowej importerów wina negatywnie odbijają się: wzrost cen walut i mniejszy zysk ze sprzedaży zakupionych przed pandemią towarów. Jakie są pomysły na przetrwanie?

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2018

Najlepsi sommelierzy po raz 18. wystartują w Mistrzostwach Polski Sommelierów. Konkurs odbędzie się 26 maja w salach Hotelu Regent w Warszawie.

ŚWIĘTO POLSKIEGO WINA

25-30 sierpnia 2017 r. odbędą się XII Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Organizatorzy planują wiele atrakcji, między innymi prezentacje, konkursy dla publiczności oraz koncerty. Odbędą się również warsztaty degustacyjne prowadzone przez przedstawicieli Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej