x

Kwestionariusz sommeliera: Tomasz Szczepański

Kategoria: Wino

Według Tomasza Szczepańskiego dobry sommelier jest dobrym psychologiem i sprzedawcą.

Dlaczego wino?

Bo każda otwarta butelka przenosi nas tam, skąd pochodzi dane wino. Każde wino ma w sobie historię o ludziach, którzy je stworzyli, i o miejscu, gdzie powstało.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była Twoja pierwsza praca?
Z winem jestem związany od 2007 r., swoje pierwsze szlify zbierałem w nieistniejącej już restauracji Ancora w Krakowie. Zaraz po tym rozpocząłem współpracę z Markiem Kondratem w jego sklepie specjalistycznym Winarium.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Zdecydowanie Piotra Pietrasa, naszego drugiego polskiego Master Sommeliera. Progres, jaki wykonał w ostatnich kilku latach, pokazuje, że trzeba sobie stawiać wysokie cele, a ciężką pracą wszystko można osiągnąć, bez względu na to, w jakiej branży się pracuje.

Co robisz, żeby rozwijać się jako sommelier?
Jestem przede wszystkim samoukiem. Kupuję masę książek i na bieżąco śledzę wszystkie ważne strony internetowe związane z winem.
Z każdym planowanym urlopem upewniam się, że w miejscu, do którego się wybieram, znajduje się jakiś region winiarski. Ponadto kończę Level 4 - Diploma w brytyjskiej szkole Wine & Spirit Education Trust. W marcu zdałem egzamin na certyfikowanego sommeliera w Court of Master Sommelier, natomiast w lutym przyszłego roku przymierzam się do zdania trudnego egzaminu A.S.I. Diploma Sommelier.

Gdybyś mógł spróbować dowolnego wina, co byś wybrał i z kim byś je wypił?
Dobre pytanie. Myślę, że Château-Grillet, jako że jestem wielkim fanem odmiany viognier z północnego Rodanu. Jeżeli chodzi o wino czerwone, marzę o bordoskim Château Palmer z 2005 roku, które powinno być już w idealnym wieku do picia. Obydwiema butelkami podzieliłbym się oczywiście z moją dziewczyną, która także lubi wina.

Dobry sommelier jest...?
Dobrym psychologiem i sprzedawcą. Wiedza, cierpliwość do ludzi, pasja i uśmiech na twarzy to moim zdaniem najważniejsze cechy dobrego sommeliera. Nie musi on wiedzieć wszystkiego o winie, ale powinien bardzo dobrze znać kartę win, z którą pracuje.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Lubię eksperymentować. Łączyć słodkie desery na bazie czekolady z wytrawnym winem czerwonym. Zawsze fascynuje mnie znalezienie idealnego połączenia do polskich zup (grzybowa mojego szwagra z sherry Oloroso). Natomiast z klasyków nie ma nic lepszego jak côte de bœuf i taniczny Madiran.

Ulubione aspekty Twojej pracy?
Możliwość dowolnego zmieniania karty win w miejscu gdzie pracuję oraz uśmiech gości, którzy są zadowoleni z wina, które im poleciłem.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Celów mam kilka. Przede wszystkim stanąć na podium Mistrzostw Polski Sommelierów i reprezentować Polskę lub Irlandię na arenie międzynarodowej. Skończyć WSET - level IV (Diploma). Zdać egzamin ASI Diploma w przyszłym roku, a przed czterdziestką uzyskać tytuł Advanced Sommelier w Court of Master Sommelier.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Pracę w restauracji trudno jest, niestety, połączyć z obowiązkami rodzinnymi.

BIO:
Imię i nazwisko: Tomasz Szczepański
Stanowisko: sommelier, asystent głównego menedżera w restauracji Shanahan’s on the Green w Dublinie
Data i miejsce urodzenia: 27.05.1981 r., Kraków
Najważniejsze osiągnięcia: od 2018 absolwent Certified Sommelier (Court of Master Sommelier). W 2015 zdał egzamin WSET (poziom III). Laureat drugiego miejsca w konkursie Best Sommelier of Ireland Competition 2018. W tegorocznych Mistrzostwa Polski Sommelierów zajął piąte miejsce.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Walka na kieliszki, czyli pojedynek sommelierów cz. II

21 marca w warszawskiej restauracji Ed Red odbył się pojedynek sommelierów na wina kalifornijskie. W szranki stanęli Monika Włosińska, sommelierka restauracji White Ona w Warszawie, oraz Adam Pawłowski, Master Sommelier. Co wynikło z tej rywalizacji?

Adam Pawłowski: Obalamy mity

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata do adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

Degustacja win australijskich #AussieWineInPoland już 15 marca w Warszawie

W czwartek 15 marca odbędzie się degustacja win australijskich organizowana przez Ambasadę Australii w przestrzeni konferencyjnej Piękno, przy ul. Szpitalnej 8A w Warszawie. Zaprezentuje się 11 wystawców, którzy przedstawią wina z ponad 16 winnic.

Radosław Froń: Archaiczne prawo na rynku dystrybucji wina

Dopuszczenie e-commerce jako kanału sprzedaży napojów alkoholowych w miejsce wyłączonych przez epidemię tradycyjnych sposobów zbytu może nieco zminimalizować dotkliwe straty branży winiarskiej - mówi prawnik i autor bloga paragrafwkieliszku.pl Radosław Froń.

Adam Pawłowski: Wino w promocji

Styczeń i luty to miesiące, które w świecie gastronomii rządzą się swoimi prawami. Warto wykorzystać ten czas na spożytkowanie pełnego potencjału restauracji i maksymalizację sprzedaży. Oto pięć prostych do wdrożenia metod, które pomogą zwiększyć sprzedaż win.

PRZEZ IGŁĘ DO WINA

19 kwietnia br. w hotelu Bristol odbyła się degustacja win z udziałem przedstawicieli branży winiarskiej, sommelierów oraz dziennikarzy. Rozmawiamy z gościem specjalnym tej degustacji Marteenem Dekkerem, wiceprezydentem marki Coravin na świat.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej