Kwestionariusz sommeliera: Tomasz Szczepański
Kategoria: Wino

Według Tomasza Szczepańskiego dobry sommelier jest dobrym psychologiem i sprzedawcą.

Dlaczego wino?

Bo każda otwarta butelka przenosi nas tam, skąd pochodzi dane wino. Każde wino ma w sobie historię o ludziach, którzy je stworzyli, i o miejscu, gdzie powstało.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była Twoja pierwsza praca?
Z winem jestem związany od 2007 r., swoje pierwsze szlify zbierałem w nieistniejącej już restauracji Ancora w Krakowie. Zaraz po tym rozpocząłem współpracę z Markiem Kondratem w jego sklepie specjalistycznym Winarium.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Zdecydowanie Piotra Pietrasa, naszego drugiego polskiego Master Sommeliera. Progres, jaki wykonał w ostatnich kilku latach, pokazuje, że trzeba sobie stawiać wysokie cele, a ciężką pracą wszystko można osiągnąć, bez względu na to, w jakiej branży się pracuje.

Co robisz, żeby rozwijać się jako sommelier?
Jestem przede wszystkim samoukiem. Kupuję masę książek i na bieżąco śledzę wszystkie ważne strony internetowe związane z winem.
Z każdym planowanym urlopem upewniam się, że w miejscu, do którego się wybieram, znajduje się jakiś region winiarski. Ponadto kończę Level 4 - Diploma w brytyjskiej szkole Wine & Spirit Education Trust. W marcu zdałem egzamin na certyfikowanego sommeliera w Court of Master Sommelier, natomiast w lutym przyszłego roku przymierzam się do zdania trudnego egzaminu A.S.I. Diploma Sommelier.

Gdybyś mógł spróbować dowolnego wina, co byś wybrał i z kim byś je wypił?
Dobre pytanie. Myślę, że Château-Grillet, jako że jestem wielkim fanem odmiany viognier z północnego Rodanu. Jeżeli chodzi o wino czerwone, marzę o bordoskim Château Palmer z 2005 roku, które powinno być już w idealnym wieku do picia. Obydwiema butelkami podzieliłbym się oczywiście z moją dziewczyną, która także lubi wina.

Dobry sommelier jest...?
Dobrym psychologiem i sprzedawcą. Wiedza, cierpliwość do ludzi, pasja i uśmiech na twarzy to moim zdaniem najważniejsze cechy dobrego sommeliera. Nie musi on wiedzieć wszystkiego o winie, ale powinien bardzo dobrze znać kartę win, z którą pracuje.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Lubię eksperymentować. Łączyć słodkie desery na bazie czekolady z wytrawnym winem czerwonym. Zawsze fascynuje mnie znalezienie idealnego połączenia do polskich zup (grzybowa mojego szwagra z sherry Oloroso). Natomiast z klasyków nie ma nic lepszego jak côte de bœuf i taniczny Madiran.

Ulubione aspekty Twojej pracy?
Możliwość dowolnego zmieniania karty win w miejscu gdzie pracuję oraz uśmiech gości, którzy są zadowoleni z wina, które im poleciłem.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Celów mam kilka. Przede wszystkim stanąć na podium Mistrzostw Polski Sommelierów i reprezentować Polskę lub Irlandię na arenie międzynarodowej. Skończyć WSET - level IV (Diploma). Zdać egzamin ASI Diploma w przyszłym roku, a przed czterdziestką uzyskać tytuł Advanced Sommelier w Court of Master Sommelier.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Pracę w restauracji trudno jest, niestety, połączyć z obowiązkami rodzinnymi.

BIO:
Imię i nazwisko: Tomasz Szczepański
Stanowisko: sommelier, asystent głównego menedżera w restauracji Shanahan’s on the Green w Dublinie
Data i miejsce urodzenia: 27.05.1981 r., Kraków
Najważniejsze osiągnięcia: od 2018 absolwent Certified Sommelier (Court of Master Sommelier). W 2015 zdał egzamin WSET (poziom III). Laureat drugiego miejsca w konkursie Best Sommelier of Ireland Competition 2018. W tegorocznych Mistrzostwa Polski Sommelierów zajął piąte miejsce.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

Wino i kino

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej