Kwestionariusz sommeliera: Tomasz Szczepański
Kategoria: Wino

Według Tomasza Szczepańskiego dobry sommelier jest dobrym psychologiem i sprzedawcą.

Dlaczego wino?

Bo każda otwarta butelka przenosi nas tam, skąd pochodzi dane wino. Każde wino ma w sobie historię o ludziach, którzy je stworzyli, i o miejscu, gdzie powstało.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była Twoja pierwsza praca?
Z winem jestem związany od 2007 r., swoje pierwsze szlify zbierałem w nieistniejącej już restauracji Ancora w Krakowie. Zaraz po tym rozpocząłem współpracę z Markiem Kondratem w jego sklepie specjalistycznym Winarium.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Zdecydowanie Piotra Pietrasa, naszego drugiego polskiego Master Sommeliera. Progres, jaki wykonał w ostatnich kilku latach, pokazuje, że trzeba sobie stawiać wysokie cele, a ciężką pracą wszystko można osiągnąć, bez względu na to, w jakiej branży się pracuje.

Co robisz, żeby rozwijać się jako sommelier?
Jestem przede wszystkim samoukiem. Kupuję masę książek i na bieżąco śledzę wszystkie ważne strony internetowe związane z winem.
Z każdym planowanym urlopem upewniam się, że w miejscu, do którego się wybieram, znajduje się jakiś region winiarski. Ponadto kończę Level 4 - Diploma w brytyjskiej szkole Wine & Spirit Education Trust. W marcu zdałem egzamin na certyfikowanego sommeliera w Court of Master Sommelier, natomiast w lutym przyszłego roku przymierzam się do zdania trudnego egzaminu A.S.I. Diploma Sommelier.

Gdybyś mógł spróbować dowolnego wina, co byś wybrał i z kim byś je wypił?
Dobre pytanie. Myślę, że Château-Grillet, jako że jestem wielkim fanem odmiany viognier z północnego Rodanu. Jeżeli chodzi o wino czerwone, marzę o bordoskim Château Palmer z 2005 roku, które powinno być już w idealnym wieku do picia. Obydwiema butelkami podzieliłbym się oczywiście z moją dziewczyną, która także lubi wina.

Dobry sommelier jest...?
Dobrym psychologiem i sprzedawcą. Wiedza, cierpliwość do ludzi, pasja i uśmiech na twarzy to moim zdaniem najważniejsze cechy dobrego sommeliera. Nie musi on wiedzieć wszystkiego o winie, ale powinien bardzo dobrze znać kartę win, z którą pracuje.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Lubię eksperymentować. Łączyć słodkie desery na bazie czekolady z wytrawnym winem czerwonym. Zawsze fascynuje mnie znalezienie idealnego połączenia do polskich zup (grzybowa mojego szwagra z sherry Oloroso). Natomiast z klasyków nie ma nic lepszego jak côte de bœuf i taniczny Madiran.

Ulubione aspekty Twojej pracy?
Możliwość dowolnego zmieniania karty win w miejscu gdzie pracuję oraz uśmiech gości, którzy są zadowoleni z wina, które im poleciłem.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Celów mam kilka. Przede wszystkim stanąć na podium Mistrzostw Polski Sommelierów i reprezentować Polskę lub Irlandię na arenie międzynarodowej. Skończyć WSET - level IV (Diploma). Zdać egzamin ASI Diploma w przyszłym roku, a przed czterdziestką uzyskać tytuł Advanced Sommelier w Court of Master Sommelier.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Pracę w restauracji trudno jest, niestety, połączyć z obowiązkami rodzinnymi.

BIO:
Imię i nazwisko: Tomasz Szczepański
Stanowisko: sommelier, asystent głównego menedżera w restauracji Shanahan’s on the Green w Dublinie
Data i miejsce urodzenia: 27.05.1981 r., Kraków
Najważniejsze osiągnięcia: od 2018 absolwent Certified Sommelier (Court of Master Sommelier). W 2015 zdał egzamin WSET (poziom III). Laureat drugiego miejsca w konkursie Best Sommelier of Ireland Competition 2018. W tegorocznych Mistrzostwa Polski Sommelierów zajął piąte miejsce.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Pociąg do wina

To będzie podróż! Enoturystyczny pociąg połączy Kraków i podkarpacką stolicę wina - Jasło. Rano 24 sierpnia wyjedzie ze stacji Kraków Główny i zawiezie enoturystów na XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Po pełnym wrażeń dniu ten sam pociąg odwiezie turystów bezpiecznie do domu.

Wina z winnicy Turnau w restauracjach Jarczyńskiego

Trunki z winnicy Turnau znalazły się w ofercie pięciu warszawskich restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek.

Polskie Sommelierki wkraczają do akcji

Podczas Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerowne, który właśnie zakończył się w Warszawie, zainaugurował swoją działalność nowy ruch - Polskie Sommelierki.

VI Konkurs Polskich Win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w konkursie na najlepsze wina.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

Maciej Łyko - Mistrzem Polski Sommelierów 2019

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, od lat pracujący w londyńskiej restauracji Launceston Place. W finale pokonał Łukasza Głowackiego z poznańskiej restauracji Muga i ubiegłorocznego wicemistrza, Macieja Sokołowskiego, który prowadzi własną firmę szkoleniową w Poznaniu.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej