x

Kwestionariusz sommeliera: Tomasz Szczepański

Kategoria: Wino    25.06.2018

Według Tomasza Szczepańskiego dobry sommelier jest dobrym psychologiem i sprzedawcą.

Dlaczego wino?

Bo każda otwarta butelka przenosi nas tam, skąd pochodzi dane wino. Każde wino ma w sobie historię o ludziach, którzy je stworzyli, i o miejscu, gdzie powstało.

Od jak dawna pracujesz w środowisku winiarskim i jaka była Twoja pierwsza praca?
Z winem jestem związany od 2007 r., swoje pierwsze szlify zbierałem w nieistniejącej już restauracji Ancora w Krakowie. Zaraz po tym rozpocząłem współpracę z Markiem Kondratem w jego sklepie specjalistycznym Winarium.

Kogo w świecie wina podziwiasz i dlaczego?
Zdecydowanie Piotra Pietrasa, naszego drugiego polskiego Master Sommeliera. Progres, jaki wykonał w ostatnich kilku latach, pokazuje, że trzeba sobie stawiać wysokie cele, a ciężką pracą wszystko można osiągnąć, bez względu na to, w jakiej branży się pracuje.

Co robisz, żeby rozwijać się jako sommelier?
Jestem przede wszystkim samoukiem. Kupuję masę książek i na bieżąco śledzę wszystkie ważne strony internetowe związane z winem.
Z każdym planowanym urlopem upewniam się, że w miejscu, do którego się wybieram, znajduje się jakiś region winiarski. Ponadto kończę Level 4 - Diploma w brytyjskiej szkole Wine & Spirit Education Trust. W marcu zdałem egzamin na certyfikowanego sommeliera w Court of Master Sommelier, natomiast w lutym przyszłego roku przymierzam się do zdania trudnego egzaminu A.S.I. Diploma Sommelier.

Gdybyś mógł spróbować dowolnego wina, co byś wybrał i z kim byś je wypił?
Dobre pytanie. Myślę, że Château-Grillet, jako że jestem wielkim fanem odmiany viognier z północnego Rodanu. Jeżeli chodzi o wino czerwone, marzę o bordoskim Château Palmer z 2005 roku, które powinno być już w idealnym wieku do picia. Obydwiema butelkami podzieliłbym się oczywiście z moją dziewczyną, która także lubi wina.

Dobry sommelier jest...?
Dobrym psychologiem i sprzedawcą. Wiedza, cierpliwość do ludzi, pasja i uśmiech na twarzy to moim zdaniem najważniejsze cechy dobrego sommeliera. Nie musi on wiedzieć wszystkiego o winie, ale powinien bardzo dobrze znać kartę win, z którą pracuje.

Ulubione połączenie jedzenia i wina?
Lubię eksperymentować. Łączyć słodkie desery na bazie czekolady z wytrawnym winem czerwonym. Zawsze fascynuje mnie znalezienie idealnego połączenia do polskich zup (grzybowa mojego szwagra z sherry Oloroso). Natomiast z klasyków nie ma nic lepszego jak côte de bœuf i taniczny Madiran.

Ulubione aspekty Twojej pracy?
Możliwość dowolnego zmieniania karty win w miejscu gdzie pracuję oraz uśmiech gości, którzy są zadowoleni z wina, które im poleciłem.

Jakie cele realizujesz jako sommelier?
Celów mam kilka. Przede wszystkim stanąć na podium Mistrzostw Polski Sommelierów i reprezentować Polskę lub Irlandię na arenie międzynarodowej. Skończyć WSET - level IV (Diploma). Zdać egzamin ASI Diploma w przyszłym roku, a przed czterdziestką uzyskać tytuł Advanced Sommelier w Court of Master Sommelier.

Co najmniej lubisz w swojej pracy?
Pracę w restauracji trudno jest, niestety, połączyć z obowiązkami rodzinnymi.

BIO:
Imię i nazwisko: Tomasz Szczepański
Stanowisko: sommelier, asystent głównego menedżera w restauracji Shanahan’s on the Green w Dublinie
Data i miejsce urodzenia: 27.05.1981 r., Kraków
Najważniejsze osiągnięcia: od 2018 absolwent Certified Sommelier (Court of Master Sommelier). W 2015 zdał egzamin WSET (poziom III). Laureat drugiego miejsca w konkursie Best Sommelier of Ireland Competition 2018. W tegorocznych Mistrzostwa Polski Sommelierów zajął piąte miejsce.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nowa odsłona targów Wine Expo Poland

Już 28 października w Warszawie rozpocznie się kolejna edycja jednej z największych imprez winiarskich w Polsce - targów Wine Expo Poland. W ramach festiwalu odbędą się spotkania producentów i importerów z przedstawicielami branży HoReCa, dziennikarzami oraz blogerami, a także warsztaty i szkolenia.

Przed nami Mistrzostwa Polski Sommelierów 2020

24 października odbędą się Mistrzostwa Polski Sommelierów, przełożone na jesień z powodu pandemii. Konkurs zostanie przeprowadzony w salach warszawskiego Hotelu Regent. Organizatorem zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ADAM MICHOCKI

Na co dzień uczę się i czytam na temat win, regionów, szczepów, żeby zrozumieć, co znajduje się w kieliszku. Staram się brać udział w wielu degustacjach, próbując około 300-500 win miesięcznie oraz spotykając ludzi, którzy stoją za produkcją wina i dzielą się z innymi swoją pasją i historią.

Młodzi sommelierzy na start

15 października w hotelu Haffner w Sopocie odbyła się pierwsza edycja Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. Zwyciężył Polak.

Polscy winiarze pod ostrzałem ocen

24 i 25 sierpnia w winnicy Dwie Granice odbył się IV Konkurs Polskich Win. Zgłoszono 212 win z całego kraju: 105 białych, 26 różowych, 69 czerwonych i 12 słodkich.

Chef & sommelier

Konflikty na linii kuchnia - sala to codzienność wielu restauracji. Antagonizmy, zamiast zbliżać, oddalają restaurację od sukcesu, dlatego lepiej postawić na współpracę między frontem a zapleczem. Jak powinna wyglądać w praktyce kooperacja dwóch doświadczonych generałów: szefa kuchni i sommeliera?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej