x

Mistrzostwa osiągnęły pełnoletność

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    25.06.2018

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów został Kamil Wojtasiak z warszawskiej restauracji Butchery & Wine. 28-letni Wojtasiak pokonał w finale ubiegłorocznego wicemistrza Macieja Sokołowskiego z Poznania oraz Łukasza Głowackiego z restauracji Muga.

W 18. edycji mistrzostw startowało 22 sommelierów pracujących w Polsce i za granicą, należących do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) miał dwa etapy: zamknięte eliminacje z testem z wiedzy o winie, pisemną degustacją i praktyczną częścią indywidualną oraz finał rozgrywany przed publicznością.

Pierwsze zadanie finałowe polegało na dobraniu do każdej z trzech wersji przekąsek (solone migdały, orzechy brazylijskie, żurawina) najbardziej pasujący typ cavy. W drugim zawodnicy musieli rozpoznać, jakie czerwone wino znajduje się w każdym z czterech kieliszków, a więc podać jego szczep, kraj pochodzenia i rocznik oraz wskazać cechę ge

 

netyczną łączącą trzy z nich oraz odrzucić niepasujące wino. Tylko Maciej Sokołowski odgadł, że w kieliszku numer jeden był kalifornijski zinfandel. W kolejnym zadaniu należało podać pełen opis czerwonego wina. Wszyscy zawodnicy poprawnie opisali wino, jednak żaden nie odgadł, co znajduje się w kieliszku.

Trudnym zadaniem praktycznym była obsługa trzech stolików z 12 klientami restauracji, w role których wcielili się jurorzy i goście wybrani spośród publiczności. Każdy zawodnik musiał po kolei przygotować koktajl mimosa dla dwojga gości, podać cavę sześciu gościom, dobrać po dwa wina do 5-daniowego menu oraz zdekantować i zaserwować rocznikowe porto do stolika czteroosobowego. W trakcie zadania praktycznego goście zadawali dodatkowe pytania zawodnikowi, co nie tylko pochłaniało czas, ale było też stresujące.

„Trudnością zadań podczas mistrzostw mobilizujemy naszych członków do jeszcze bardziej wytężonej pracy. Dzięki temu poziom wiedzy polskich sommelierów jest imponujący – świadczą o tym sukcesy Polaków na międzynarodowych konkursach, ale także jakość ich pracy, którą widzą pracodawcy w Polsce i w restauracjach za granicą, gdzie wielu z nich pracuje” - podsumował tegoroczne mistrzostwa Piotr Kamecki, prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Jak co roku, „Food Service” był patronem medialnym mistrzostw.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

WIRTUOZI KUCHNI NA TARGACH HORECA W KRAKOWIE

15-17 listopada odbędzie się kolejna edycja targów. "Wirtuozi Kuchni" to nowa odsłona programu Akademii HoReCa towarzyszącego Międzynarodowym Targom Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HoReCa.

Konkursy nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski 2020

Przygotowania do 20. jubileuszowej edycji Kulinarnego Pucharu Polski ruszyły pełną parą. Znamy już listę konkursów, których zwycięzcy mogą być nominowani do udziału w tej prestiżowej rywalizacji.

KGRIC ZMIENIA NAZWĘ

Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu - organizacja powołana do reprezentowania i działania na rzecz polskiej branży gastronomicznej - działa obecnie jako Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu (ZP HoReCa).

Świąteczny Stół Pajacyka - restauratorzy mogą pomóc i otrzymać wsparcie

4 grudnia odbędzie się "Świąteczny Stół Pajacyka" - tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekazują 10% dziennego obrotu na rzecz osób potrzebujących wsparcia żywnościowego. Jak włączyć się do akcji pomimo restrykcji epidemicznych?

Patryk Kowalski i Janusz Lemiesz ambasadorami alkoholi Coca-Coli

Zza baru do pracy dla korporacji - Patryk Kowalski i Janusz Lemiesz, doświadczeni eksperci barowi od lat związani z branżą gastronomiczną zostali ambasadorami alkoholi, które Coca-Cola HBC ma w swym portfolio od kilku miesięcy.

Kolejna edycja Warsaw Pack

Znamy już termin IV Edycji Międzynarodowych Targów Techniki Pakowania i Opakowań - Warsaw Pack 2019, odbędą się 5-7marca na terenie Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie k/Warszawy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej