Co w menu Kulinarnego Pucharu Polski 2018?
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

Już za trzy miesiące, w dniach 2-3 października, odbędzie się już 18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Co zaserwują najlepsi kucharze w Polsce?

W tym roku do przygotowania przystawki obowiązkowe będą: pstrąg oraz burak (dowolny rodzaj).
W przypadku dania głównego zawodnicy otrzymają do dyspozycji 100% tuszy kaczki. Obligatoryjne jest wykorzystanie takich elementów jak udo kaczki, pierś kaczki i wątróbka. Reszta tuszy może zostać spożytkowana przez uczestników wedle potrzeby. Kaczka to jedyny składnik obowiązkowy w tej konkurencji, a dodatki do niego zależeć będą od koncepcji zawodnika. Skąd taki pomysł na danie główne?

– Po pierwsze, chcemy, żeby tak jak w poprzednim roku przy deserze, uczestnicy finału KPP mieli szerokie pole do popisu i wykazali się nie tylko zdolnościami technicznymi, ale przede wszystkim umiejętnością projektowania kompletnego dania, w którym składnik główny wraz z zaproponowanymi przez kucharzy dodatkami będą stanowiły idealną całość, zarówno pod względem smaku, połączenia różnych tekstur, jak i wizualnie. Bazą będzie kaczka. To chyba, zaraz po rogalach świętomarcińskich, najbardziej rozpoznawalny specjał Wielkopolski. Tu w Poznaniu, gdzie odbywa się konkurs, warto sięgnąć do tradycji regionu. Mamy jednak nadzieję, że finaliści zaproponują całkiem niebanalne propozycje dania z wykorzystaniem tego składnika. – objaśnia Agnieszka Glamowska, dyrektor projektu.

W ramach rywalizacji uczestnicy Kulinarnego Pucharu Polski przygotowują jeszcze deser. W tym roku składnikami obowiązkowymi są: jogurt naturalny typu greckiego, dynia piżmowa lub hokkaido oraz herbata typu earl grey.

Zestawienie produktów obowiązkowych w przypadku deseru może wydawać się nieco egzotyczne,
ale na KPP staramy się tworzyć nowe trendy, a przynajmniej nadążać za trendami światowymi. Trzeba też mieć na uwadze, że to składniki obowiązkowe, a do nich zawodnicy dodadzą kolejne produkty, które mam nadzieje, pomogą stworzyć niezapomniane smaki i prezentacje na talerzu. Wierzę w ich kreatywność. Te składniki stwarzają naprawdę bardzo szerokie pole do popisu. – komentuje Zenon Hołubowski, ambasador Kulinarnego Pucharu Polski.

Kulinarny Puchar Polski odbędzie się w dn. 2-3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL. Warto w tym miejscu również przypomnieć, że od ubiegłego roku, zgodnie ze zmianą regulaminową, wszyscy uczestnicy konkursów nominowanych są bezpośrednio kwalifikowani do trwającego dwa dni finału Kulinarnego Pucharu Polski.

Już dziś zapraszamy do kibicowania kucharzom ubiegającym się o tytuł „Najlepszego z najlepszych”. Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.
Zobacz także
Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2019

24 czerwca 2019 roku w w Akademii Kurta Schellera w Jawczycach odbędą się preeliminacje do Bocuse d’Or Poland 2019. Zgłoszenia można nadsyłać do 3 czerwca.

World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

Znamy pierwszych jurorów Kulinarnego Pucharu Polski 2019

Organizatorzy Kulinarnego Pucharu Polski już od kilku miesięcy pracują na składem sędziowskim, mimo że tegoroczna edycja konkursu odbędzie się dopiero na początku października.

Polscy jurorzy w konkursie S.Pellegrino Young Chef

W gronie jurorów prestiżowego konkursu S.Pellegrino Young Chef znaleźli się Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz. Do udziału w międzynarodowej rywalizacji młodych kucharzy można się zgłaszać do 30 kwietnia.

Czwarta edycja targów Mazury HoReCa - za nami

Prestiżowe konkursy kulinarne, pokazy znanych szefów kuchni, specjalistyczne szkolenia, klienci z całej Polski i najlepsi dostawcy - tak można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia w Ostródzie.

Zarabiaj na kawie z Segafredo Zanetti Poland

Kawa to obowiązkowa pozycja w menu właściwie każdego lokalu gastronomicznego. Nie jest też tajemnicą, że na kawie można dobrze zarabiać. Trzeba jedynie wiedzieć jak.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej