x

Transatlantyk Festival

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    28.06.2018

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne - jedną z najpopularniejszych sekcji festiwalu. Obok seansów filmowych widzowie zostaną zaproszeni na pięć wyjątkowych kolacji, które odbędą się w wyjątkowej przestrzeni Hali Maszyn EC1 Łódź.

 Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują jedni z najwybitniejszych szefów kuchni w Polsce. To niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową i kulinarną, podobnie jak w latach ubiegłych przygotowywane jest we współpracy z 68. Berlinale / Kulinarisches Kino.

Pierwszego dnia (14.07) zostanie pokazany film trzykrotnego zdobywcy Oscara Anga Lee - „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto”, a kolację przygotuje szef Wojciech Modest Amaro. Kolejnego wieczoru w podróż po świecie smaków zabierze nas najsłynniejszy szef kuchni Alain Ducasse w filmie „Alain Ducasse - kuchenne wyzwania”, natomiast kolację przygotują Kurt Scheller oraz Robert Skubisz. 16 lipca pokażemy film „Kubańskie historie”. Film przybliży klimat „Gorącej Wyspy”, a jej smaki przybliży Robert Sowa. Następny dzień upłynie pod znakiem eklektycznej kuchni Izraela – filmu „W poszukiwaniu izraelskiej kuchni” i kolacji „W stylu aszkenazyjskim” Marcina Popielarza. Ostatniego wieczoru pokazany zostanie film „Wino we krwi” w reż. Emily Railsback, prosto z Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Berlinale. Kolację “Matka Polka, matka Gruzja” przygotuje Justyna Słupska Kartaczowska. Wszystkie kolacje będą serwowane ze specjalnie dobranymi winami.

8. edycja Transatlantyk Festival odbędzie się w dniach 13-20 lipca w Łodzi. Bilety na pokazy i kolacje w ramach Kina Kulinarnego, które można nabyć przez stronę www.transatlantyk.org, stronę www.goingapp.pl oraz aplikację Going.

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Noma i Maaemo z trzema gwiazdkami! Przewodnik Michelin docenił najlepsze restauracje Skandynawii

Inspektorzy Michelin przyznali prestiżowe gwiazdki najlepszym lokalom w Skandynawii. Najwyższe wyróżnienie w tegorocznej edycji przewodnika "Michelin Nordic Countries 2021" otrzymały m.in. kopenhaska Noma oraz Maaemo z Oslo.

Odkrywanie dziedzictwa gastronomicznego Europy Środkowej

Ruszył program, w ramach którego pięć miast z Europy Środkowej wybrało swoje lokalne produkty gastronomiczne oraz zaplanowało działania pilotażowe w celu ich promowania.

Festiwal kulinarny Hot&Sweet w łódzkiej Manufakturze

Wołowina w sosie czekoladowo czy ostra pizza z chorizo i chilli? A może krewetki w sosie z masła orzechowego? Takie dylematy czekają gości Manufaktury w Łodzi, gdzie od 2 do 13 sierpnia trwać będzie festiwal Hot&Sweet. To dobra okazja, by spróbować nieznanych połączeń smakowych i kuchni sezonowej.

Twórcy Restaurant Week zakładają RestaurantClub

Dzięki platformie RestaurantClub można szybko i wygodnie odkrywać oraz rezerwować stoliki w kilkuset najlepszych restauracjach w Polsce.

Święto whisky ponownie w Warszawie

Whisky Live Warsaw odbędzie się w 13-14 października w Sangate Hotel Airport. Festiwal to okazja poznania szerokiego spektrum kolorów, bukietów i smaków whisky. Dla fanów dobrego jedzenia nie zabraknie licznych atrakcji kulinarnych.

1. edycja Warsaw Bubbles Day

To jedyny w Polsce festiwal promujący kulturę szampańską i prezentujący bogactwo szampańskich bąbelków. Wydarzenie odbędzie się już 22. września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej