x

Nie żyje Anthony Bourdain

Kategoria: Ludzie    28.06.2018

8 czerwca 2018 amerykański szef kuchni, osobowość telewizyjna i pisarz popełnił samobójstwo. Przebywał wtedy we Francji, gdzie kręcił kolejne odcinki swojego najnowszego programu. Miał 61 lat.

Śmierć Bourdaina wstrząsnęła kulinarnym światem i wywołała falę dyskusji na temat depresji wśród kucharzy. Jej pokłosiem było szczere wyznanie Davida Changa, prywatnie przyjaciela Bourdaina oraz znanego amerykańskiego szefa kuchni. Mężczyzna przyznał, że od lat leczy się psychiatrycznie, a ogromna presja jakiej na co dzień doświadcza, wcale nie pomaga mu w powrocie do zdrowia. 

Bourdain był autorem wielu bestsellerów m.in.: Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly. Prowadził i produkował telewizyjne programy kulinarno-podróżnicze: A Cook's Tour (2002-2003), Anthony Bourdain: No Reservations (2005), The Layover (2011-2013), Anthony Bourdain: Parts Unknown (2013-2014) i Jeremiah Tower: The Last Magnificent (2016). Portal Eater.com ogłosił, że w przyszłym roku zostanie opublikowana biografia Anthony’ego Bourdaina na podstawie wspomnień jego najbliższych przyjaciół. Jej redakcją zajmie się Laurie Woolever, wieloletnia asystentka i współpracowniczka Bourdaina.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

PIOTR BIKONT

To był król. Gdy wchodził do pomieszczenia, wszystkie oczy zwracały się na niego. Zajmował sobą przestrzeń, skupiał uwagę, przyciągał. W naturalny sposób aranżował sytuację towarzyską, kulinarną i artystyczną.

Claus Meyer: Więcej dawać światu niż brać

Długo można by wymieniać jego osiągnięcia. Znamy go jednak przede wszystkim jako inicjatora ruchu New Nordic Cuisine oraz współzałożyciela kopenhaskiej Nomy. Z Clausem Meyerem spotkaliśmy się w Mediolanie z okazji jego wystąpienia podczas konferencji Mapic Food.

TRANSFERY SEZONU

Ostatnie tygodnie w polskiej gastronomii przyniosły kilka istotnych zmian - zwłaszcza na stanowiskach szefów kuchni. Zobaczcie, co dzieje się teraz z najgorętszymi nazwiskami w kraju.

Kamila Dzierżawska - dyrektor gastronomii & sommelier w Pałacu Mała Wieś w Belsku Dużym

O tym, na co Kamila Dzierżawska zwraca uwagę przy rekrutacji pracowników, jaki styl zarządzania praktykuje w swojej pracy oraz o tym, kto jest dla niej wzorem i inspiracją w polskiej gastronomii.

Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz: W blasku żywego ognia

Dzieciństwo spędziła w Algierii, dziś mieszka w Gdyni, gdzie prowadzi autorską restaurację, jako szefowa kuchni zajmuje się gotowaniem, jako właścicielka restauracji - budowaniem swojej marki. Jak to robi?

Bartosz Lisek: Moja łajba na Mokotowie

Bartosz Lisek steruje restauracją na Starym Mokotowie od 3 lat. W jego rodzinnym domu ryby jadło się od zawsze, nic więc dziwnego, że menu Lokalu Na Rybę skupia się na darach mórz - od alg po drapieżniki. Jeśli szukacie miejsca na "normalną" rybę z frytkami i surówką - rozczarujecie się.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej