x

Nie żyje Anthony Bourdain

Kategoria: Ludzie    28.06.2018

8 czerwca 2018 amerykański szef kuchni, osobowość telewizyjna i pisarz popełnił samobójstwo. Przebywał wtedy we Francji, gdzie kręcił kolejne odcinki swojego najnowszego programu. Miał 61 lat.

Śmierć Bourdaina wstrząsnęła kulinarnym światem i wywołała falę dyskusji na temat depresji wśród kucharzy. Jej pokłosiem było szczere wyznanie Davida Changa, prywatnie przyjaciela Bourdaina oraz znanego amerykańskiego szefa kuchni. Mężczyzna przyznał, że od lat leczy się psychiatrycznie, a ogromna presja jakiej na co dzień doświadcza, wcale nie pomaga mu w powrocie do zdrowia. 

Bourdain był autorem wielu bestsellerów m.in.: Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly. Prowadził i produkował telewizyjne programy kulinarno-podróżnicze: A Cook's Tour (2002-2003), Anthony Bourdain: No Reservations (2005), The Layover (2011-2013), Anthony Bourdain: Parts Unknown (2013-2014) i Jeremiah Tower: The Last Magnificent (2016). Portal Eater.com ogłosił, że w przyszłym roku zostanie opublikowana biografia Anthony’ego Bourdaina na podstawie wspomnień jego najbliższych przyjaciół. Jej redakcją zajmie się Laurie Woolever, wieloletnia asystentka i współpracowniczka Bourdaina.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KUCHNIA Z ZAKAZANEGO MIASTA

Jak tylko mógł, wzbraniał się przed kontynuowaniem rodzinnej tradycji. Obserwowanie ciężkiej pracy rodziców skutecznie wyleczyło go z marzenia o własnym lokalu. Zamiast pomagać w prowadzeniu restauracji, wybrał studiowanie. Po śmierci ojca zdecydował się jednak na prowadzenie rodzinnego biznesu.

Właściciele Dziurki od Klucza: Wierzymy w swoją intuicję

Warszawska restauracja Dziurka od Klucza w dobie pandemii stała się przykładem kreatywności i udanej walki o utrzymanie biznesu. Właściciele Agnieszka Szpilowska, Stanisław Szpilowski i Przemysław Błaszcz dzielą się z nami przepisem na sukces.

APERITIVO Z SIMONEM CAPORALE

Na przełomie września i października br. do Warszawy zawitało Caffè Torino by Martini. W wyniku współpracy marki z Regina Barem powstało wyjątkowe miejsce, które przez 4 tygodnie stało się centrum włoskiego aperitivo.

Bartosz Lisek: Moja łajba na Mokotowie

Bartosz Lisek steruje restauracją na Starym Mokotowie od 3 lat. W jego rodzinnym domu ryby jadło się od zawsze, nic więc dziwnego, że menu Lokalu Na Rybę skupia się na darach mórz - od alg po drapieżniki. Jeśli szukacie miejsca na "normalną" rybę z frytkami i surówką - rozczarujecie się.

Justyna Adamczyk - żółta eminencja

Od debiutu Gault & Millau na polskim rynku wkrótce miną 3 lata. Inspektorzy ocenili setki restauracji, ale sami również znaleźli się na celowniku części branży gastronomicznej. Justyna Adamczyk, redaktor naczelna żółtego przewodnika w rozmowie z "Food Service" konfrontuje się z krytyką.

SAMEMU IDZIE SIĘ SZYBCIEJ, ALE RAZEM ZAJDZIE SIĘ DALEJ

9 lutego odbyła się uroczysta Gala Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (ccifp). Wyjątkową kolację przygotowało trzech szefów kuchni: Wojciech Modest Amaro, Maciej Majewski oraz Philippe Mille. W rozmowie z "food service" Philippe Mille, dzieli się swoją historią i inspiracjami.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej