x

Nie żyje Anthony Bourdain

Kategoria: Ludzie    28.06.2018

8 czerwca 2018 amerykański szef kuchni, osobowość telewizyjna i pisarz popełnił samobójstwo. Przebywał wtedy we Francji, gdzie kręcił kolejne odcinki swojego najnowszego programu. Miał 61 lat.

Śmierć Bourdaina wstrząsnęła kulinarnym światem i wywołała falę dyskusji na temat depresji wśród kucharzy. Jej pokłosiem było szczere wyznanie Davida Changa, prywatnie przyjaciela Bourdaina oraz znanego amerykańskiego szefa kuchni. Mężczyzna przyznał, że od lat leczy się psychiatrycznie, a ogromna presja jakiej na co dzień doświadcza, wcale nie pomaga mu w powrocie do zdrowia. 

Bourdain był autorem wielu bestsellerów m.in.: Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly. Prowadził i produkował telewizyjne programy kulinarno-podróżnicze: A Cook's Tour (2002-2003), Anthony Bourdain: No Reservations (2005), The Layover (2011-2013), Anthony Bourdain: Parts Unknown (2013-2014) i Jeremiah Tower: The Last Magnificent (2016). Portal Eater.com ogłosił, że w przyszłym roku zostanie opublikowana biografia Anthony’ego Bourdaina na podstawie wspomnień jego najbliższych przyjaciół. Jej redakcją zajmie się Laurie Woolever, wieloletnia asystentka i współpracowniczka Bourdaina.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Justyna Adamczyk: "Przyjdzie czas na rankingi. Na razie dzielimy się wsparciem"!

Nie będzie Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska w 2020 i 2021 roku. Co zamiast? Z redaktorką naczelną przewodnika Justyną Adamczyk rozmawiamy o kondycji polskiej gastronomii, wspieraniu jej w czasach kryzysu i perspektywach na przyszłość.

Witold Iwański z nowym wyzwaniem

27 listopada br. podczas gali Gault & Millau we Wrocławiu Witold Iwański ogłosił, że po 5 latach odchodzi z restauracji Aruana w hotelu Narvil w Serocku.

AMBASADOR DO ZADAŃ SPECJALNYCH

Był kelnerem, sommelierem, menedżerem oraz właścicielem restauracji. Dziś prowadzi globalną agencję bon vivant communications, specjalizującą się w obsłudze pr-owej gwiazdkowych szefów kuchni, produkcji filmowej i organizacji ekskluzywnych przyjęć w najlepszych restauracjach na świecie.

Dominik Dobosz Mistrzem Polski Latte Art 2020

Tegorocznym mistrzem w tworzeniu najpiękniejszych wzorów mlecznych na kawie jest Dominik Dobosz, barista z Green Caffè Nero. To on zwyciężył Mistrzostwa Polski Latte Art 2020 organizowane przez polski oddział SCA Poland (Speciality Coffee Association). Gratulujemy!

Piąty Polak z tytułem Q Arabica Grader

Krzysztof Szkutnik, roaster Etno Café, został piątym w Polsce kawowym ekspertem z prestiżowym tytułem Q Arabica Grader, przyznawanym przez Coffee Quality Institute z siedzibą w Kalifornii.

Marzena Hajn nową szefową kuchni w Batida Catering

Zmian w Batidzie ciąg dalszy. Po powołaniu nowej dyrektor generalnej Agaty Krzykowskiej, do zespołu dołączyła szefowa kuchni Marzena Hajn. Stawia na swojskie smaki, ale w zmienionej, unowocześnionej wersji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej