x

Bocuse D’or Europe 2018 za nami

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    28.06.2018

11-12 czerwca dwadzieścia najlepszych europejskich duetów kucharskich walczyło podczas Bocuse d’Or Europe 2018 w Oval Lingotto Fiere Torino o awans do Wielkiego Finału w Lyonie 2019.

Zakwalifikowanie się Polski do selekcji europejskiej było wielkim sukcesem, bowiem po wielu latach nasz kandydat znalazł się wśród najlepszych i ponownie mógł zaprezentować się na arenie międzynarodowej w europejskiej rozgrywce tego najważniejszego na świecie konkursu kulinarnego.

Polski reprezentant Dawid Szkudlarek wspierany przez Macieja Pisarka wystąpił pierwszego dnia zmagań kulinarnych w samym sercu Piemontu i to z pierwszej pozycji. Zawodnicy walczyli dzielnie przygotowując w ciągu 5 godzin i 35 minut dwa wyjątkowe dania, oba dla 15 osób: pierwsze - żółtko sous-vide z pieczarkami, serem Castelmagno i majonezem szczypiorkowym, które podali po pięciu godzinach oraz drugie danie zaprezentowane na platerze 35 minut później a znalazła się w nim młoda wołowina w farszu francuskim, w otoczeniu polskich smaków.

Dodatkowym utrudnieniem dla wszystkich kandydatów był w tym roku tzw. Secret Ingredient, czyli tajny składnik, który został wylosowany na oficjalnej odprawie dzień przed konkursem, a było to spaghetti.
W polskim zespole znaleźli się również szefowie kuchni: Paweł Oszczyk, który wystąpił w roli trenera wspierając bezpośrednio przy stanowisku naszych kucharzy, Adam Chrząstowski, który zasiadał w gronie jurorów konkursu wśród pozostałych Prezydentów z innych krajów oraz Łukasz Konik, który koordynował przygotowania wyjazdu na konkurs. Szkudlarek nie znalazł się co prawda w pierwszej dziesiątce, ale już sam jego udział w tak wyjątkowym wydarzeniu, godne reprezentowanie Polski na arenie międzynarodowej i krzewienie polskich smaków zasługują na wielkie uznanie. 

Poniżej zwycięzcy Bocuse d’Or Europe 2018:
1 miejsce – Norwegia Christian André PETTERSEN, 28 lat, Restaurant Mondo Assisted by Håvard André JOSDAL ØSTEBØ
2 miejsce – Szwecja Sebastian GIBRAND, 29 lat, Lux Restaurants
Assisted by Tommy MYLLYMÄKI
3 miejsce – Dania Kenneth TOFT-HANSEN, 36 lat, Svinkløv Badehotel
Assisted by Christian WELLENDORF KLEINERT

Ponadto do Wielkiego Finału w Lyonie w 2019 roku zakwalifikowały się zespoły z następujących krajów: Finlandia, Francja, Belgia, Szwajcaria, Węgry, Islandia, Wielka Brytania oraz Włochy, które otrzymały „dziką kartę”.

Nagroda dla najlepszego pomocnika – Curtis MULPAS z Włoch
Nagroda specjalna za danie na talerzu – Matthieu OTTO z Francji
Nagroda specjalna za danie na platerze - Ismo SIPELÄINEN z Finlandii

31 lat temu Paul Bocuse, Szef Stulecia, stworzył najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie: Bocuse d'Or. Z biegiem lat rywalizacja ujawniła największych szefów kuchni na świecie i wprowadziła na salony gastronomię wszystkich regionów świata. 

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Weź udział w konkursie "Czas na rybę"!

Jesteś szefem kuchni lub uczniem szkoły gastronomicznej? Weź udział w konkursie "Czas na rybę", który odbędzie się 3-4 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie w ramach Święta Karpia. Organizatorzy czekają na zgłoszenia do 10 września.

Browarnicy zrzeszeni

25 stycznia 2018 r. w Warszawie powstało Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych. Władze stowarzyszenia zapowiedziały, że niezwłocznie przystąpią do operacyjnego ustanowienia stowarzyszenia oraz organizacji jego prac.

Magia świąt w Akademii Smaku Sokołów - Warsztaty kulinarne dla blogerów

Święta Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas - pełen wyjątkowych smaków i aromatów, uroczystych spotkań przy stole w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Takie też były warsztaty, na które firma Sokołów zaprosiła blogerów do swojej Akademii Smaku.

Kobiecy Punkt Jedzenia

Sześć kobiet i sześć kobiecych punktów… jedzenia! Pod koniec sierpnia w poznańskiej restauracji Concordia Taste odbyła się kolacja, podczas której w roli głównej wystąpiły utalentowane szefowe kuchni.

GALA NIESTANDARDOWA

Podczas gali Gault & Millau Polska, która odbyła się 27 listopada 2017 r. w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu, miała miejsce premiera "Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2018". Wręczono także nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce. W tym roku gala miała inną formułę niż dotychczas.

Szkolenia dla gastronomii na targach Polagra 2020 w Poznaniu

Już 28 września rozpoczynają się targi Polagra 2020 z ekspozycją żywności, rozwiązań dla przemysłu spożywczego i sektora HoReCa. Podczas imprezy nie zabraknie interesujących szkoleń dla przedstawicieli gastronomii.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej