Zakwalifikowanie się Polski do selekcji europejskiej było wielkim sukcesem, bowiem po wielu latach nasz kandydat znalazł się wśród najlepszych i ponownie mógł zaprezentować się na arenie międzynarodowej w europejskiej rozgrywce tego najważniejszego na świecie konkursu kulinarnego.
Polski reprezentant Dawid Szkudlarek wspierany przez Macieja Pisarka wystąpił pierwszego dnia zmagań kulinarnych w samym sercu Piemontu i to z pierwszej pozycji. Zawodnicy walczyli dzielnie przygotowując w ciągu 5 godzin i 35 minut dwa wyjątkowe dania, oba dla 15 osób: pierwsze - żółtko sous-vide z pieczarkami, serem Castelmagno i majonezem szczypiorkowym, które podali po pięciu godzinach oraz drugie danie zaprezentowane na platerze 35 minut później a znalazła się w nim młoda wołowina w farszu francuskim, w otoczeniu polskich smaków.
Dodatkowym utrudnieniem dla wszystkich kandydatów był w tym roku tzw. Secret Ingredient, czyli tajny składnik, który został wylosowany na oficjalnej odprawie dzień przed konkursem, a było to spaghetti.
W polskim zespole znaleźli się również szefowie kuchni: Paweł Oszczyk, który wystąpił w roli trenera wspierając bezpośrednio przy stanowisku naszych kucharzy, Adam Chrząstowski, który zasiadał w gronie jurorów konkursu wśród pozostałych Prezydentów z innych krajów oraz Łukasz Konik, który koordynował przygotowania wyjazdu na konkurs. Szkudlarek nie znalazł się co prawda w pierwszej dziesiątce, ale już sam jego udział w tak wyjątkowym wydarzeniu, godne reprezentowanie Polski na arenie międzynarodowej i krzewienie polskich smaków zasługują na wielkie uznanie.
Poniżej zwycięzcy Bocuse d’Or Europe 2018:
1 miejsce – Norwegia Christian André PETTERSEN, 28 lat, Restaurant Mondo Assisted by Håvard André JOSDAL ØSTEBØ
2 miejsce – Szwecja Sebastian GIBRAND, 29 lat, Lux Restaurants
Assisted by Tommy MYLLYMÄKI
3 miejsce – Dania Kenneth TOFT-HANSEN, 36 lat, Svinkløv Badehotel
Assisted by Christian WELLENDORF KLEINERT
Ponadto do Wielkiego Finału w Lyonie w 2019 roku zakwalifikowały się zespoły z następujących krajów: Finlandia, Francja, Belgia, Szwajcaria, Węgry, Islandia, Wielka Brytania oraz Włochy, które otrzymały „dziką kartę”.
Nagroda dla najlepszego pomocnika – Curtis MULPAS z Włoch
Nagroda specjalna za danie na talerzu – Matthieu OTTO z Francji
Nagroda specjalna za danie na platerze - Ismo SIPELÄINEN z Finlandii
31 lat temu Paul Bocuse, Szef Stulecia, stworzył najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie: Bocuse d'Or. Z biegiem lat rywalizacja ujawniła największych szefów kuchni na świecie i wprowadziła na salony gastronomię wszystkich regionów świata.