x

Bocuse D’or Europe 2018 za nami

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    28.06.2018

11-12 czerwca dwadzieścia najlepszych europejskich duetów kucharskich walczyło podczas Bocuse d’Or Europe 2018 w Oval Lingotto Fiere Torino o awans do Wielkiego Finału w Lyonie 2019.

Zakwalifikowanie się Polski do selekcji europejskiej było wielkim sukcesem, bowiem po wielu latach nasz kandydat znalazł się wśród najlepszych i ponownie mógł zaprezentować się na arenie międzynarodowej w europejskiej rozgrywce tego najważniejszego na świecie konkursu kulinarnego.

Polski reprezentant Dawid Szkudlarek wspierany przez Macieja Pisarka wystąpił pierwszego dnia zmagań kulinarnych w samym sercu Piemontu i to z pierwszej pozycji. Zawodnicy walczyli dzielnie przygotowując w ciągu 5 godzin i 35 minut dwa wyjątkowe dania, oba dla 15 osób: pierwsze - żółtko sous-vide z pieczarkami, serem Castelmagno i majonezem szczypiorkowym, które podali po pięciu godzinach oraz drugie danie zaprezentowane na platerze 35 minut później a znalazła się w nim młoda wołowina w farszu francuskim, w otoczeniu polskich smaków.

Dodatkowym utrudnieniem dla wszystkich kandydatów był w tym roku tzw. Secret Ingredient, czyli tajny składnik, który został wylosowany na oficjalnej odprawie dzień przed konkursem, a było to spaghetti.
W polskim zespole znaleźli się również szefowie kuchni: Paweł Oszczyk, który wystąpił w roli trenera wspierając bezpośrednio przy stanowisku naszych kucharzy, Adam Chrząstowski, który zasiadał w gronie jurorów konkursu wśród pozostałych Prezydentów z innych krajów oraz Łukasz Konik, który koordynował przygotowania wyjazdu na konkurs. Szkudlarek nie znalazł się co prawda w pierwszej dziesiątce, ale już sam jego udział w tak wyjątkowym wydarzeniu, godne reprezentowanie Polski na arenie międzynarodowej i krzewienie polskich smaków zasługują na wielkie uznanie. 

Poniżej zwycięzcy Bocuse d’Or Europe 2018:
1 miejsce – Norwegia Christian André PETTERSEN, 28 lat, Restaurant Mondo Assisted by Håvard André JOSDAL ØSTEBØ
2 miejsce – Szwecja Sebastian GIBRAND, 29 lat, Lux Restaurants
Assisted by Tommy MYLLYMÄKI
3 miejsce – Dania Kenneth TOFT-HANSEN, 36 lat, Svinkløv Badehotel
Assisted by Christian WELLENDORF KLEINERT

Ponadto do Wielkiego Finału w Lyonie w 2019 roku zakwalifikowały się zespoły z następujących krajów: Finlandia, Francja, Belgia, Szwajcaria, Węgry, Islandia, Wielka Brytania oraz Włochy, które otrzymały „dziką kartę”.

Nagroda dla najlepszego pomocnika – Curtis MULPAS z Włoch
Nagroda specjalna za danie na talerzu – Matthieu OTTO z Francji
Nagroda specjalna za danie na platerze - Ismo SIPELÄINEN z Finlandii

31 lat temu Paul Bocuse, Szef Stulecia, stworzył najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie: Bocuse d'Or. Z biegiem lat rywalizacja ujawniła największych szefów kuchni na świecie i wprowadziła na salony gastronomię wszystkich regionów świata. 

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

25. urodziny MAKRO Polska

W tym roku MAKRO świętuje 25. lecie istnienia na polskim rynku. Z tej okazji sieć hurtowni przygotowała szereg atrakcji dla swoich klientów.

Za nami POLAGRA 2020 - podsumowanie

Tegoroczna edycja targów POLAGRA 2020, choć przygotowywana w trudnych warunkach, była pełna smaku i interesujących spotkań. Nie zabrakło także ciekawych szkoleń i warsztatów.

MAKRO Polska partnerem Gault&Millau Tour 2017

Narracyjność jedzenia czy korzystanie z dóbr pola i łąki to najnowsze trendy w świecie gastronomii, MAKRO Polska prezentowało je na swoim stoisku podczas Gault&Millau Tour 2017. Sieć hurtowni była partnerem wszystkich czterech spotkań: w Warszawie, Poznaniu, Krakowie i Sopocie.

Łukasz Lisowski ekspertem ds. gastronomii w Fanex

Na stanowisku eksperta ds. gastronomii będzie odpowiedzialny m.in. za prowadzenie szkoleń, warsztatów kulinarnych oraz wsparcie merytoryczne poszczególnych działów firmy.

Targi POLAGRA 2020 - inaczej, ale bezpiecznie

Tegoroczne spotkanie branży spożywczej w Poznaniu odbędzie się między 28 września a 1 października. To pierwsze i jedno z zaledwie kilku wydarzeń biznesowych, które w tym roku zintegruje branżę spożywczą i sektor HoReCa.

Patryk Kowalski i Janusz Lemiesz ambasadorami alkoholi Coca-Coli

Zza baru do pracy dla korporacji - Patryk Kowalski i Janusz Lemiesz, doświadczeni eksperci barowi od lat związani z branżą gastronomiczną zostali ambasadorami alkoholi, które Coca-Cola HBC ma w swym portfolio od kilku miesięcy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej