Bocuse d’Or Europe 2018 za nami!
Kategoria: Wydarzenia - branżowe

W dniach 11-12 czerwca dwadzieścia najlepszych europejskich duetów kucharskich walczyło podczas Bocuse d’Or Europe 2018 w Oval Lingotto Fiere Torino o awans do Wielkiego Finału w Lyonie 2019.

Zakwalifikowanie się Polski do selekcji europejskiej było już wielkim sukcesem, bowiem po wielu latach nasz kandydat znalazł się wśród najlepszych i ponownie mógł zaprezentować się na arenie międzynarodowej w europejskiej rozgrywce tego najważniejszego na świecie konkursu kulinarnego.

Polski reprezentant Dawid Szkudlarek wspierany przez Macieja Pisarka wystąpił pierwszego dnia zmagań kulinarnych w samym sercu Piemontu i to z pierwszej pozycji. Panowie walczyli dzielnie przygotowując w ciągu 5 godzin i 35 minut dwa wyjątkowe dania, oba dla 15 osób: pierwsze „Żółtko sous-vide z pieczarkami, serem Castelmagno i majonezem szczypiorkowym”, które podali po pięciu godzinach oraz drugie danie zaprezentowane na platerze 35 minut później a znalazła się w nim: „Młoda wołowina w farszu francuskim, w otoczeniu polskich smaków”.

Dodatkowym utrudnieniem dla wszystkich kandydatów był w tym roku tzw. Secret Ingredient, czyli tajny składnik, który został wylosowany na oficjalnej odprawie dzień przed konkursem a było to spaghetti.
W polskim zespole, który wspaniale reprezentował nasz kraj w Turynie znaleźli się również szefowie: Paweł Oszczyk, który wystąpił w roli trenera wspierając bezpośrednio przy stanowisku naszych kucharzy, Adam Chrząstowski, który zasiadał w gronie Jurorów konkursu wśród pozostałych Prezydentów z innych krajów oraz Łukasz Konik, który koordynował przygotowania wyjazdu na konkurs. Szkudlarek nie znalazł się co prawda w pierwszej dziesiątce, ale już sam jego udział w tak wyjątkowym wydarzeniu, godne reprezentowanie Polski na arenie międzynarodowej i krzewienie polskich smaków zasługują na wielkie uznanie. 

Poniżej zwycięzcy Bocuse d’Or Europe 2018:
1 miejsce – Norwegia Christian André PETTERSEN, 28 lat, Restaurant Mondo Assisted by Håvard André JOSDAL ØSTEBØ
2 miejsce – Szwecja Sebastian GIBRAND, 29 lat, Lux Restaurants
Assisted by Tommy MYLLYMÄKI
3 miejsce – Dania Kenneth TOFT-HANSEN, 36 lat, Svinkløv Badehotel
Assisted by Christian WELLENDORF KLEINERT
Ponadto do Wielkiego Finału w Lyonie w 2019 roku zakwalifikowały się zespoły z następujących krajów: Finlandia, Francja, Belgia, Szwajcaria, Węgry, Islandia, Wielka Brytania oraz Włochy, które otrzymały „dziką kartę”.

Nagroda dla najlepszego pomocnika – Curtis MULPAS z Włoch
Nagroda specjalna za danie na talerzu – Matthieu OTTO z Francji
Nagroda specjalna za danie na platerze - Ismo SIPELÄINEN z Finlandii

31 lat temu Paul Bocuse, Szef Stulecia, stworzył najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie: Bocuse d'Or. Z biegiem lat rywalizacja ujawniła największych szefów kuchni na świecie i wprowadziła na salony gastronomię wszystkich regionów świata. 

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej