x

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    22.06.2018

Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują w tym roku jedni z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni. To niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową i kulinarną, podobnie jak w latach ubiegłych przygotowywane jest we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale.

Kino Kulinarne to jedna z najważniejszych sekcji filmowych Transatlantyk Festival. Podczas cyklu filmowego, widzowie – jak co roku – oprócz seansów filmowych, wezmą udział w wyjątkowych, inspirowanych obrazami filmowymi kolacjach. Bilet na każdy z 5 pokazów jest równocześnie zaproszeniem na kolację, która będzie miała miejsce w wyjątkowej przestrzeni EC1 Łódź, specjalnie zaaranżowanej na te wieczory. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują jedni z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni. Dodatkową wartością wieczoru są dyskusje z twórcami sztuki filmowej i kulinarnej. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, przygotowywane jest we współpracy z twórcami Berlinale. Połączenie sztuki kulinarnej z kinem? To możliwe tylko na festiwalu Transatlantyk!

14.07.2018 - Film „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto” i kolacja przygotowana przez Wojciecha Modesta Amaro
Podczas pierwszej kolacji zostanie pokazany jeden z pierwszych filmów trzykrotnego zdobywcy Oscara Anga Lee. Umieszczone w nim sceny kulinarne należą do jednych z najbardziej spektakularnych w światowym kinie.

15.07.2018 - „The Quest of Alain Ducasse” i kolacja przygotowana przez Kurta Schellera i Roberta Skubisza
Kolejnego wieczoru pokazany zostanie film „The Quest of Alain Ducasse” reż. Gilles de Maistre. Pokazuje on pracę od kulis jednego z najbardziej znanych szefów kuchni Alain Ducasse.

16.07.2018 - „Cuban Food Stories” i kolacja przygotowana przez Roberta Sowę
Kolejnego dnia festiwalu zaprezentowany zostanie film „Cuban food stories”, reż. Asori Soto. To historia reżysera Asori Soto, który po 10 latach spędzonych w USA postanawia wrócić do swojej ojczyzny - Kuby w poszukiwaniu zapomnianych smaków dzieciństwa.

17.07.2018 - „In search of Israeli Cuisine” i kolacja przygotowana przez Marcina Popielarza
17 lipca zobaczyć będzie można film „In search of Israeli Cuisine” reż. Roger M. Sherman. To swego rodzaju portret i historia mieszkańców Izraela, gdzie głównym środkiem wyrazu jest jedzenie.

18.07.2018 - „Our Blood is Wine” i kolacja przygotowana przez Justynę Słupską Kartaczowską
Ostatniego wieczoru pokazany zostanie film „Our blood is wine” reż. Emily Railsback. Reżyserka oraz wielokrotnie nagradzany sommelier Jeremy Quinn wprowadzają widza w świat wiejskiego życia rodzinnego, odkrywając znane w Gruzji od 8000 lat tradycje winiarskie.

Bilety w cenie 200 zł można nabyć poprzez aplikację Going, stronę www.goingapp.pl oraz stronę www.transatlantyk.org. Szczegółowy regulamin wydarzenia oraz więcej informacji na www.transatlantyk.org w zakładce Kino Kulinarne.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Warszawska Strefa Jedzenia na Pasażu Wiecha

Warszawska Strefa Jedzenia to nowa odsłona doskonale znanego warszawiakom letniego festiwalu miejskiego organizowanego przez Domy Towarowe Wars Sawa Junior - "Pasaż Wiecha. Kultura w samym centrum". Co tydzień, od czwartku do soboty, królują tu prawdziwe hity street food’u.

Kręgliccy Restauracje i Catering uruchamiają sklep online

Teraz produkty od rolników z targu w Fortecy i gotowe dania od Kręgliccy Restauracje i Catering można zamawiać w sklepie internetowym targ.kregliccy.pl. Dostawy i odbiory odbywają się w dni targowe: środy i soboty.

KUKBUK POLECA PO RAZ TRZECI

"Kukbuk Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny Kukbuk godnym zaufania producentom za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

Kawowe poniedziałki McCafé

Nowy tydzień najlepiej zacząć od dobrej kawy, dlatego w każdy poniedziałek w McDonald’s będzie można ją kupić jedynie za 2 zł w ramach "Kawowych Poniedziałków McCafé".

Women in Coffee - wsparcie dla kobiet popłynie także z Polski

Women in Coffee to projekt mający na celu wsparcie emancypacji kobiet z krajów rozwijających się zaangażowanych w proces produkcji kawy. W tym roku w projekt angażuje się także Polska.

10. EDYCJA WINE & FOOD NOBLE NIGHT

Jak co roku we wrześniu organizowany jest uroczysty finał konkursu kulinarnego Wine & Food Noble Night. W jubileuszowej 10. edycji tego wydarzenia o podium zawalczą kuchnie z całej Polski.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej