x

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    22.06.2018

Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują w tym roku jedni z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni. To niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową i kulinarną, podobnie jak w latach ubiegłych przygotowywane jest we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale.

Kino Kulinarne to jedna z najważniejszych sekcji filmowych Transatlantyk Festival. Podczas cyklu filmowego, widzowie – jak co roku – oprócz seansów filmowych, wezmą udział w wyjątkowych, inspirowanych obrazami filmowymi kolacjach. Bilet na każdy z 5 pokazów jest równocześnie zaproszeniem na kolację, która będzie miała miejsce w wyjątkowej przestrzeni EC1 Łódź, specjalnie zaaranżowanej na te wieczory. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują jedni z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni. Dodatkową wartością wieczoru są dyskusje z twórcami sztuki filmowej i kulinarnej. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, przygotowywane jest we współpracy z twórcami Berlinale. Połączenie sztuki kulinarnej z kinem? To możliwe tylko na festiwalu Transatlantyk!

14.07.2018 - Film „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto” i kolacja przygotowana przez Wojciecha Modesta Amaro
Podczas pierwszej kolacji zostanie pokazany jeden z pierwszych filmów trzykrotnego zdobywcy Oscara Anga Lee. Umieszczone w nim sceny kulinarne należą do jednych z najbardziej spektakularnych w światowym kinie.

15.07.2018 - „The Quest of Alain Ducasse” i kolacja przygotowana przez Kurta Schellera i Roberta Skubisza
Kolejnego wieczoru pokazany zostanie film „The Quest of Alain Ducasse” reż. Gilles de Maistre. Pokazuje on pracę od kulis jednego z najbardziej znanych szefów kuchni Alain Ducasse.

16.07.2018 - „Cuban Food Stories” i kolacja przygotowana przez Roberta Sowę
Kolejnego dnia festiwalu zaprezentowany zostanie film „Cuban food stories”, reż. Asori Soto. To historia reżysera Asori Soto, który po 10 latach spędzonych w USA postanawia wrócić do swojej ojczyzny - Kuby w poszukiwaniu zapomnianych smaków dzieciństwa.

17.07.2018 - „In search of Israeli Cuisine” i kolacja przygotowana przez Marcina Popielarza
17 lipca zobaczyć będzie można film „In search of Israeli Cuisine” reż. Roger M. Sherman. To swego rodzaju portret i historia mieszkańców Izraela, gdzie głównym środkiem wyrazu jest jedzenie.

18.07.2018 - „Our Blood is Wine” i kolacja przygotowana przez Justynę Słupską Kartaczowską
Ostatniego wieczoru pokazany zostanie film „Our blood is wine” reż. Emily Railsback. Reżyserka oraz wielokrotnie nagradzany sommelier Jeremy Quinn wprowadzają widza w świat wiejskiego życia rodzinnego, odkrywając znane w Gruzji od 8000 lat tradycje winiarskie.

Bilety w cenie 200 zł można nabyć poprzez aplikację Going, stronę www.goingapp.pl oraz stronę www.transatlantyk.org. Szczegółowy regulamin wydarzenia oraz więcej informacji na www.transatlantyk.org w zakładce Kino Kulinarne.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Krakowska Pizza Winchester wybrana najlepszą restauracją w Polsce

To już czwarta edycja Best Restaurant Awards, konkursu organizowanego przez Pyszne.pl, który ma na celu wyłonić najlepszą zdaniem Polaków restaurację w kraju.

Chef’s Table w Water & Wine

Chef's Table to nowa propozycja wyjątkowego konceptu restauracyjnego dla pasjonatów fine diningu. W specjalnie zaaranżowanym nowym miejscu, w małych (maksymalnie 8-osobowych) grupach goście spotkają się przy stole, który sąsiaduje z otwartą kuchnią.

Wilanowski projekt kulinarny z Nagrodą Europa Nostra 2019!

"Miejsce przy królewskim stole", projekt Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie realizowany w Villi Intrata znalazł się wśród zwycięzców Nagród Dziedzictwa Europejskiego - Nagród Europa Nostra 2019. Jury doceniło warsztaty, pokazy i konferencje naukowe związane z rekonstrukcją staropolskich przepi

Neo(N) Bistro - pop’upowa restauracja na Nocnym Markecie

Wrzesień na warszawskim Nocnym Markecie zapowiada się interesująco. Rusza pop’upowa restauracja Neo(N) Bistro, która czynna będzie w każdy wrześniowy czwartek od godziny 18. Co tydzień inny znany kucharz zaskoczy gości swoją propozycją zasiadanej kolacji pod gwiazdami.

Masterchef For Dogs

Już 26. sierpnia w Poznaniu odbędzie się 13. edycja wydarzenia.

ZAGRANICZNE WYSTĘPY

Poland National Culinary Team OSSKiC wystąpi na Expo Gast Culinary World Cup 2018 w Luksemburgu. Ogłoszenie składu reprezentacji odbyło się 2 grudnia podczas uroczystej Wigilii OSSiC w hotelu Double Tree by Hilton Warsaw.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej