Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne
Kategoria: Wydarzenia - otwarte

Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują w tym roku jedni z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni. To niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową i kulinarną, podobnie jak w latach ubiegłych przygotowywane jest we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale.

Kino Kulinarne to jedna z najważniejszych sekcji filmowych Transatlantyk Festival. Podczas cyklu filmowego, widzowie – jak co roku – oprócz seansów filmowych, wezmą udział w wyjątkowych, inspirowanych obrazami filmowymi kolacjach. Bilet na każdy z 5 pokazów jest równocześnie zaproszeniem na kolację, która będzie miała miejsce w wyjątkowej przestrzeni EC1 Łódź, specjalnie zaaranżowanej na te wieczory. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują jedni z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni. Dodatkową wartością wieczoru są dyskusje z twórcami sztuki filmowej i kulinarnej. To niecodzienne wydarzenie, podobnie jak w latach ubiegłych, przygotowywane jest we współpracy z twórcami Berlinale. Połączenie sztuki kulinarnej z kinem? To możliwe tylko na festiwalu Transatlantyk!

14.07.2018 - Film „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto” i kolacja przygotowana przez Wojciecha Modesta Amaro
Podczas pierwszej kolacji zostanie pokazany jeden z pierwszych filmów trzykrotnego zdobywcy Oscara Anga Lee. Umieszczone w nim sceny kulinarne należą do jednych z najbardziej spektakularnych w światowym kinie.

15.07.2018 - „The Quest of Alain Ducasse” i kolacja przygotowana przez Kurta Schellera i Roberta Skubisza
Kolejnego wieczoru pokazany zostanie film „The Quest of Alain Ducasse” reż. Gilles de Maistre. Pokazuje on pracę od kulis jednego z najbardziej znanych szefów kuchni Alain Ducasse.

16.07.2018 - „Cuban Food Stories” i kolacja przygotowana przez Roberta Sowę
Kolejnego dnia festiwalu zaprezentowany zostanie film „Cuban food stories”, reż. Asori Soto. To historia reżysera Asori Soto, który po 10 latach spędzonych w USA postanawia wrócić do swojej ojczyzny - Kuby w poszukiwaniu zapomnianych smaków dzieciństwa.

17.07.2018 - „In search of Israeli Cuisine” i kolacja przygotowana przez Marcina Popielarza
17 lipca zobaczyć będzie można film „In search of Israeli Cuisine” reż. Roger M. Sherman. To swego rodzaju portret i historia mieszkańców Izraela, gdzie głównym środkiem wyrazu jest jedzenie.

18.07.2018 - „Our Blood is Wine” i kolacja przygotowana przez Justynę Słupską Kartaczowską
Ostatniego wieczoru pokazany zostanie film „Our blood is wine” reż. Emily Railsback. Reżyserka oraz wielokrotnie nagradzany sommelier Jeremy Quinn wprowadzają widza w świat wiejskiego życia rodzinnego, odkrywając znane w Gruzji od 8000 lat tradycje winiarskie.

Bilety w cenie 200 zł można nabyć poprzez aplikację Going, stronę www.goingapp.pl oraz stronę www.transatlantyk.org. Szczegółowy regulamin wydarzenia oraz więcej informacji na www.transatlantyk.org w zakładce Kino Kulinarne.

 

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Wspólny stół obejmujący całą Polskę

4 czerwca obchodzić będziemy 30 rocznicę pierwszych wolnych wyborów po II wojnie światowej. Z tej okazji dziennikarka Katarzyna Bosacka stworzyła ogólnopolską akcję "Menu Wolności". Celem jest wspólne, radosne świętowanie daty, która przyniosła wolność w Polsce.

W Green Caffè Nero za kawę zapłacisz aplikacją

Sieć kawiarni Green Caffè Nero właśnie wprowadziła nową aplikację lojalnościową, dzięki której goście kawiarni będą mogli zbierać pieczątki na kawę, zapłacić za zamówienia, a nawet ofiarować kawę znajomym

Nowe rozdanie gwiazdek Michelin - w Polsce bez rewolucji

Restauracje Atelier Amaro oraz Senses z Warszawy kolejny rok z rzędu utrzymały swoje Gwiazdki Michelin, więc nadal są jedynymi w Polsce lokalami z tym wyróżnieniem.

Kawowe poniedziałki McCafé

Nowy tydzień najlepiej zacząć od dobrej kawy, dlatego w każdy poniedziałek w McDonald’s będzie można ją kupić jedynie za 2 zł w ramach "Kawowych Poniedziałków McCafé".

Nowa kampania Lavazzy w Polsce

Kampania pod hasłem "More than Italian" to odpowiedź marki na zmieniające się trendy na rynku kawy. Celem kampanii jest pokazanie, że Lavazza to nie tylko synonim najwyższej jakości, ale także, że prawdziwa włoska kawa ma rozmaite oblicza.

Restauracja Przyjazna Dzieciom

Każdy rodzic wie, że znalezienie w restauracji smacznego, ale i ciekawego posiłku dla malucha, może czasem stanowić wyzwanie. Aby ułatwić życie wszystkim, którzy chcą zabrać najmłodszych do restauracji, powstał program Restauracja Przyjazna Dzieciom.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej