x

Polscy cukiernicy awansowali do Wielkiego Finału Coupe du Monde de la Patisserie 2019

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    13.06.2018

Miesiące przygotowań, nerwów i niezliczone ilości godzin treningowych przyniosły chwałę polskiej drużynie cukierników w Turynie podczas europejskich finałów Coupe du Monde de la Patisserie 2018.

10 czerwca w centrum wystawowym Oval Lingotto panowie Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa w pięknym stylu walczyli o miejsce w Wielkim Finale w Lyonie, który odbędzie się w styczniu 2019 roku i udało się. Nasz słodki duet nie dość, że dostał bilet do Lyonu w postaci „dzikiej karty” to otrzymał również Nagrodę Specjalną za eksponat z Cukru – Special Prize Sugar. „Dzikie karty" zostały ustanowione przez Gabriela Paillassona i przypisuje się je krajom, które zasługują na to najbardziej, dzięki ich osiągnięciom w konkursie.

Dla Michała Doroszkiewicza historia zatoczyła koło, bowiem 10 lat temu brał udział w tym wielkim cukierniczym wydarzeniu. Dla Marka Moskwy to jak sam powiedział „wisienka na torcie” w jego zawodowej karierze - spełnienie marzeń, którym najpierw był start w tak prestiżowym konkursie, a teraz jego zwieńczeniem jest kwalifikacja do następnego etapu.

To zwycięstwo smakuje jeszcze lepiej, gdyż droga do Turynu dla naszych cukierników nie była łatwa i prosta. Panowie mieli zaledwie kilka miesięcy na wymyślenie koncepcji, zebranie sprzętów, przygotowanie receptur i w końcu na treningi. Najważniejsze jednak, że cel został osiągnięty. Determinacja i pozytywna energia a przede wszystkim doświadczenie i profesjonalizm naszych cukierników zadecydował o takim właśnie wyniku.
Do konkursu przystąpiło siedem dwuosobowych zespołów z Belgii, Turcji, Szwecji, Rosji, Polski, Szwajcarii i Bułgarii. Drużyny startowały w kilkuminutowych odstępach czasowych, Polacy rozpoczęli pracę na swoim stanowisku w piątej kolejności. Każda z ekip, w tym nasz słodki Team miała zaledwie 5 godzin na przygotowanie deseru z mrożonych owoców, który nasz duet nazwał „Galactic journey of the Little Prince”, 10 deserów na talerzach zatytułowanych „Tastes of the Earth” ponadto eksponat z czekolady, który wykonał Michał Doroszkiewicz oraz eksponat z karmelu, który stworzył Marek Moskwa.
- Walczyliśmy do końca, skoncentrowani na tym co mamy wykonać w bardzo wąskich ramach czasowych, w końcu pięć godzin to bardzo mało czasu, ale udało się i jesteśmy z tego powodu naprawdę bardzo szczęśliwi – powiedział Michał Doroszkiewicz
Motywem przewodnim, wokół którego poruszali się nasi cukiernicy był „Mały książę”. Bazując na tym magicznym temacie panowie opowiedzieli własną historię, prezentując publiczności i zacnemu Jury swoje emocje, niebywałe zdolności i umiejętności artystyczne oraz wiele technik użycia różnych surowców jak czekolada, cukier czy owoce. Nie zapominajmy również o smaku deserów, który z pewnością zawładnął podniebieniem jurorów.
- Dla tych emocji i trudnej rywalizacji warto było przyjechać do Turynu. Nasza ciężka praca została zauważona a wysiłek doceniony. Brak mi słów by wyrazić swoją radość – podsumował Marek Moskwa.
- Obserwując naszych cukierników na konkursie, widząc ich skupienie i determinację wiedziałem, że zmierzają w dobrym kierunku. Po degustacji deserów tylko utwierdziłem się w tym przekonaniu – powiedział Jarek Nowakowski, President of Team Poland i dodał – Jestem naprawdę dumny z chłopaków, należał im się ten bilet do Lyonu.

Na podium stanęły następujące zespoły:
1 miejsce: Szwecja – Martin Morand i Jessica Sandberg
2 miejsce: Belgia – Jacky Bodart i Bernard Istasse
3 miejsce: Szwajcaria – Antoine Chopin i Sara Bezencon
4 miejsce: Polska – Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa

Serdecznie gratulujemy i dziękujemy naszej wspaniałej drużynie za wspaniałe emocje i awans do Wielkiego Finału!

***
Coupe du Monde de la Pâtisserie - międzynarodowy konkurs cukierniczy założony w Lyonie w 1989 roku przez wielkiego mistrza cukiernictwa Gabriela Paillassona stał się głównym wydarzeniem cukierniczym na świecie. Konfrontuje zespoły z całego globu, złożone z eksperta od czekolady, cukiernika i specjalisty od lodów. Na oczach jury i szerokiej publiczności wszystkie zespoły prezentują swoje umiejętności, talenty oraz kreatywność.

W finale w 2019 roku wezmą udział 22 kraje: z każdej kontynentalnej selekcji zostaną wyłonione 3 kraje plus 5 najlepszych (TOP 5) jak Włochy, Japonia, USA, Korea Południowa, Wielka Brytania oraz 5 krajów spośród pozostałych uczestników otrzyma od jurorów "dziką kartę". Te "dzikie karty" ustanowione przez Gabriela Paillassona przypisuje się krajom, które zasługują na to najbardziej, dzięki ich osiągnięciom w konkursie.
"Grande finale" Coupe du Monde de la Pâtisserie odbywa się co dwa lata w Lyonie podczas Międzynarodowych Targów Sirha.
Kolejny finał Coupe du Monde de la Pâtisserie odbędzie się 27 i 28 stycznia 2019 r. i będzie świetną okazją do celebrowania 30 rocznicy powstania konkursu. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Żołądkowa de Luxe pobiła rekord świata na Największy Toast Pod Ramię

18 października w krakowskim klubie Studio odbyło się wydarzenie bez precedensu. 1373 osób spotkało się w jednym miejscu o jednym czasie, żeby pobić rekord na Największy Toast Pod Ramię. Tym samym Żołądkowa de Luxe ustanowiła najlepszy w historii wynik i trafiła do księgi rekordów Guinnessa.

Konkursy nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski 2020

Przygotowania do 20. jubileuszowej edycji Kulinarnego Pucharu Polski ruszyły pełną parą. Znamy już listę konkursów, których zwycięzcy mogą być nominowani do udziału w tej prestiżowej rywalizacji.

L'ART DE LA CUISINE MARTELL 2018

Za nami już 16. edycja jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce - L’Art de la cuisine Martell 2018. Finał odbył się 3 marca w XVII- wiecznym hotelu Zamek Ryn. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński - szef kuchni hotelu Anders, który od 13 lat dba o prawidłowy przebieg konkursu.

JESIOTR W ROLI GŁÓWNEJ

Aż 12 zespołów wzięło udział w IV Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, które 10 marca odbyły się w hotelu Atut w Licheniu. W tym roku nagroda główna trafiła do Piotra Huszcza oraz Radosława Kosiorka z hotelu i restauracji Piano w Lublinie.

Wielkie święto whisky

W dniach 13-14 października w Sangate Hotel Airport odbyła się kolejna edycja festiwalu poświęconego whisky WHISKY LIVE WARSAW

25. edycja Targów HORECA/GASTROFOOD/ ENOEXPO Kraków

Wydarzenie odbędzie się w dniach: 15-17 listopada w Międzynarodowym Centrum Targowo-Kongresowym EXPO Kraków

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej