Najpopularniejsze na świecie dania zamawiane online
Kategoria: Twój biznes - wiedza

Na jakie dania z dowozem, oprócz najpopularniejszej pizzy decydują się mieszkańcy wielu krajów na świecie? Jak na ich tle wypada Polska?

Informacja prasowa

Delivery Hero, platforma do zamawiania jedzenia online, która ma udziały w PizzaPortal.pl, przygotowała raport, z którego wynika na jaką kuchnię w 2017 r. stawiali mieszkańcy Argentyny, Bahrajnu, Kuwejtu, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Korei Południowej, Niemiec i Turcji.

Niemal we wszystkich wspomnianych krajach na podium znajduje się pizza. Trudno się temu dziwić, gdyż to włoskie danie niemal zrewolucjonizowało globalny rynek gastronomiczny. Pizzerie znajdziemy prawie w każdym zakątku świata. Różnymi rodzajami pizzy rozkoszują się zarówno mieszkańcy Europy, Ameryki Południowej, jak również Azji. Jednak w wielu państwach osoby zamawiające jedzenie online decydują się także na inne menu.

Polskie gusta

Mnogość restauracji, z których możemy zamówić jedzenie z dowozem sprawia, że Polacy zaczęli chętniej podróżować smakiem. Szczególnie na południe Europy. Z danych PizzaPortal.pl wynika, że najchętniej zamawiamy dania kuchni włoskiej. Decyduje się na nią aż 52% rodaków. Poza niekwestionowaną królową jaką jest pizza, chętnie spożywamy także makarony. Jesteśmy jednak wierni kuchni polskiej. Tradycyjne obiady domowe zamawia 23% klientów PizzaPortal.pl. 18% zamawianych dań to potrawy kuchni azjatyckiej, która od wielu lat cieszy się w Polsce niesłabnącą popularnością.

Delivery Hero działa w ponad czterdziestu krajach w Europie, Azji, Ameryce Południowej oraz na Bliskim Wschodzie oferując usługi ponad 150 000 restauracji. Raport, który przygotował Delivery Hero pokazuje, że niezależnie od szerokości geograficznej nasze gusta kulinarne są podobne – mówi Anna Zając, brand manager PizzaPortal.pl – Spośród siedmiu przebadanych państw jedynie w Korei Południowej i Bahrajnie na podium nie znajdziemy pizzy czy burgerów. Warto jednak szukać nowych smaków, by wzbogacać swoje doznania kulinarne, a możliwości jest naprawdę wiele.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Polacy to odkrywcy smaków - udowadnia raport Pyszne.pl

Wegetarianizm, kuchnia gruzińska i silna hierarchia posiłków to najważniejsze trendy żywieniowe w Polsce - wynika z raportu serwisu Pyszne.pl pokazującego co, jak i kiedy jemy.

Sfinks stawia na franczyzę

Sfinks Polska obecnie zarządza 97 lokalami w modelu franczyzowym, co stanowi 54% portfela. Obecnie jednym z głównych celów strategicznych firmy jest rozwój sieci franczyzowej i zwiększenie jej udziału do ponad 60% portfela.

Otto Pompieri wycofuje plastikowe słomki i opakowania

Warszawska restauracja Otto Pompieri przyłączyła się do globalnego trendu ograniczenia plastikowych odpadów. Nie podaje już do napojów plastikowych słomek, a dania na wynos są wysyłane w innowacyjnych, ekologicznych opakowaniach.

DOBRE JEDZENIE ZACZYNA SIĘ OD CZYSTYCH RĄK

Higiena rąk to podstawa w gastronomii. Zasady związane z ich myciem są wpisane w systemy ghp i haccp. Jednak samo opłukanie wodą czy nawet wodą z mydłem nie jest wystarczające. Nadal wiele osób nie wie, jak prawidłowo myć ręce lub kiedy umycie rąk jest konieczne.

MODEL BIZNESU GASTRONOMICZNEGO

Model biznesu gastronomicznego ma uporządkować informacje na temat sposobu, w jaki będzie funkcjonował lokal. Warto go stworzyć przed rozpoczęciem działalności, bo dzięki temu możliwe będzie wskazanie szans i zagrożeń.

NIE DAJ SIĘ STRESOWI

Problem stresu dotyczy właściwie każdego człowieka. Gastronomia to branża, w której jego natężenie jest szczególnie wysokie. W marcowym odcinku "Sztuki obsługi" przyjrzymy się, w jaki sposób spróbować zmienić własne reakcje, by jego działanie było dla nas jak najmniej dotkliwe.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej