x

Juz jutro otwarcie Muzeum Polskiej Wódki

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    11.06.2018

We wtorek 12.06 Muzeum Polskiej Wódki otworzy swoje podwoje dla pierwszych gości. Zwiedzający zapoznają się z bogatą, wielowiekową historią oraz tradycją wytwarzania Polskiej Wódki.

Muzeum poświęcone w całości naszemu narodowemu trunkowi znajduje się na terenie rewitalizowanego Centrum Praskiego Koneser w Warszawie. Muzeum będzie otwarte 7 dni w tygodniu. Sprzedaż internetowa biletów ruszy 7 czerwca w południe, a od 12 czerwca bilety będzie można kupić w kasie Muzeum.

Muzeum Polskiej Wódki mieści się przy Placu Konesera 1, w XIX-wiecznym budynku Rektyfikacji,
na terenie dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódek „Koneser”. Trudno o lepszą lokalizację. To właśnie
w tym miejscu pod koniec XIX w. powstała jedna z najbardziej znanych fabryk wódek na ziemiach polskich, w której zostały opracowane receptury i rozpoczęła się produkcja znanych do dziś Polskich Wódek. W Muzeum znajduje się pięć galerii tematycznych oraz sala kinowa. Trwającą około godziny wycieczkę przez kilka wieków historii polskiego trunku rozpoczyna pokaz filmowy, a nowoczesne instalacje multimedialne doskonale komponują się z historycznymi wnętrzami.

Więcej o Muzeum i Polskiej Wódce na stronie: www.muzeumpolskiejwodki.pl


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

#ŚwiętujŚwięta. Rusza kolejna edycja Delivery Week

Rozpoczyna się kolejne Delivery Week. Tym razem, w ramach imprezy najlepsi szefowie kuchni zaprezentują swoje popisowe dania świąteczne. Będziemy mogli zamówić je najpierw w Warszawie, potem dołączą Kraków, Łódź czy Szczecin.

Toruński Festiwal Smaków

"Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - pod takim hasłem odbędzie się Toruński Festiwal Smaków w dniach 24-25 marca w Centrum Targowym Park.

"Królewski stół" zawładnął Wilanowem

II edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego pod hasłem "Królewski stół" odbyła się 15 i 16 września na warszawskim Wilanowie. Podczas dwóch dni uczestnicy wzięli udział w 40 wykładach i panelach dyskusyjnych oraz 60 warsztatach i pokazach kulinarnych.

Żydowskie jedzenie - zapomnienie czy powrót?

25 października o 18:00 Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN i Menora InfoPunkt zapraszają do dyskusji nad kuchnią żydowską. Z kolei 27 października o 19:30 organizatorzy zapraszają na kolację do Restauracji Besamim w Muzeum POLIN. Przygotują ją: Liz Alpern i Jeffrey Yoskowitz i Aleksander Baron.

PYSZNE.PL OGŁOSIŁO ZWYCIĘZCÓW BEST RESTAURANTS AWARDS

Pizza Winchester w Krakowie zwyciężyła w konkursie organizowanym przez Pyszne.pl, pokonując ponad 614 nominowanych restauracji w całym kraju. Ich ocena była oparta na kilku czynnikach takich jak: jakość jedzenia, jakość dostawy i liczba recenzji w porównaniu do liczby zamówień.

Jak smakowały #Jabłonki 2020? Podsumowanie akcji

Specjalne menu w restauracjach, weekendowy tour Food Trucka, zaangażowanie influencerów oraz konkursy dla internautów - tak wyglądało tegoroczne świętowanie Jabłonek, czyli letnio-jesiennego okresu, gdy nasze jabłka są najsmaczniejsze.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej