Kamil Wojtasiak - Mistrz Polski Sommelierów 2018
Kategoria: Wino

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Kamil Wojtasiak z warszawskiej restauracji Butchery & Wine.

Młody, zaledwie 28-letni Wojtasiak, pokonał w finale ubiegłorocznego wicemistrza, Macieja Sokołowskiego, który prowadzi własną firmę szkoleniową w Poznaniu oraz Łukasza Głowackiego z poznańskiej restauracji Muga. W XVIII edycji mistrzostw startowało 22 topowych sommelierów pracujących w Polsce i zagranicą, należących do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich – organizatora Mistrzostw.

Konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) miał dwa etapy: zamknięte eliminacje z testem z wiedzy o winie, pisemną degustacją i praktyczną częścią indywidualną oraz finał rozgrywany przed publicznością.

Podczas finału zawodnicy mieli najpierw dobrać do każdej z 3 wersji przekąsek Bakalland (solone migdały, orzechy brazylijskie, żurawina) najbardziej adekwatny rodzaj hiszpańskiego wina musującego cava. Z tym zadaniem wszyscy finaliści poradzili sobie doskonale. W drugim zadaniu musieli rozpoznać, jakie czerwone wino znajduje się w każdym z 4 kieliszków, podać jego szczep, kraj pochodzenia i rocznik oraz wskazać cechę genetyczną łączącą trzy z nich oraz odrzucić niepasujące wino. Tylko Maciej Sokołowski odgadł, że w kieliszku numer jeden był kalifornijski zinfandel, pozostałe odpowiedzi były nietrafione i żaden z zawodników nie wskazał wina niepasującego do pozostałych.

W kolejnym zadaniu należało podać pełen opis czerwonego wina. Wszyscy zawodnicy poprawnie opisali wino, jednak żaden nie odgadł, co znajduje się w kieliszku.

Trudnym zadaniem praktycznym była obsługa trzech stolików z 12 klientami restauracji, w których role wcielili się jurorzy i goście wybrani spośród publiczności. Każdy zawodnik musiał po kolei przygotować koktajl mimosa dla dwojga gości, podać cavę sześciu gościom, dobrać po 2 wina do 5-daniowego menu (przy czym w każdej zaproponowanej parze musiało być wino z Kaliforni) oraz zdekantować i podać rocznikowe porto do stolika czteroosobowego, przy czym goście mieli dodatkowe prośby i pytania pochłaniające czas i uwagę zawodników. Nie brakowało emocji, pomyłek, złamanych korków, ale wszyscy finaliści przyznali, że jurorzy postarali się, żeby było trudno.

„Trudnością zadań podczas mistrzostw mobilizujemy naszych członków do jeszcze bardziej wytężonej pracy. Dzięki temu poziom wiedzy polskich sommelierów jest imponujący – świadczą o tym sukcesy Polaków na międzynarodowych konkursach, ale także jakość ich pracy, którą widzą pracodawcy w Polsce i w restauracjach za granicą, gdzie wielu z nich pracuje”, mówi Piotr Kamecki, prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Główną nagrodą dla Mistrza Polski Sommelierów są wyjazd studyjny do winnic E & J Gallo Winery w Kaliforni oraz wyjazd do winnic Tejo.

Imprezą towarzyszącą finałowi była degustacja 33 win kalifornijskich „Z Kalifornią do stołu”. Ponad 200 osób - gości finału mistrzostw - mogło degustować kolejno białe i czerwone wina z oferty polskich importerów skierowanej do branży HoReCa przed rozpoczęciem finału konkursu i w trakcie przerw między wystąpieniami zawodników. Toast za nowego Mistrza Polski Sommelierów publiczność i uczestnicy konkursu wznieśli hiszpańską cavą.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Pociąg do wina

To będzie podróż! Enoturystyczny pociąg połączy Kraków i podkarpacką stolicę wina - Jasło. Rano 24 sierpnia wyjedzie ze stacji Kraków Główny i zawiezie enoturystów na XIV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Po pełnym wrażeń dniu ten sam pociąg odwiezie turystów bezpiecznie do domu.

Wina z winnicy Turnau w restauracjach Jarczyńskiego

Trunki z winnicy Turnau znalazły się w ofercie pięciu warszawskich restauracji: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i Bazyliszek.

Polskie Sommelierki wkraczają do akcji

Podczas Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerowne, który właśnie zakończył się w Warszawie, zainaugurował swoją działalność nowy ruch - Polskie Sommelierki.

VI Konkurs Polskich Win

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w konkursie na najlepsze wina.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

Maciej Łyko - Mistrzem Polski Sommelierów 2019

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, od lat pracujący w londyńskiej restauracji Launceston Place. W finale pokonał Łukasza Głowackiego z poznańskiej restauracji Muga i ubiegłorocznego wicemistrza, Macieja Sokołowskiego, który prowadzi własną firmę szkoleniową w Poznaniu.

inne kategorie
akademia horeca
Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej