

Kamil Wojtasiak - Mistrz Polski Sommelierów 2018


Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Kamil Wojtasiak z warszawskiej restauracji Butchery & Wine.
Konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) miał dwa etapy: zamknięte eliminacje z testem z wiedzy o winie, pisemną degustacją i praktyczną częścią indywidualną oraz finał rozgrywany przed publicznością.
Podczas finału zawodnicy mieli najpierw dobrać do każdej z 3 wersji przekąsek Bakalland (solone migdały, orzechy brazylijskie, żurawina) najbardziej adekwatny rodzaj hiszpańskiego wina musującego cava. Z tym zadaniem wszyscy finaliści poradzili sobie doskonale. W drugim zadaniu musieli rozpoznać, jakie czerwone wino znajduje się w każdym z 4 kieliszków, podać jego szczep, kraj pochodzenia i rocznik oraz wskazać cechę genetyczną łączącą trzy z nich oraz odrzucić niepasujące wino. Tylko Maciej Sokołowski odgadł, że w kieliszku numer jeden był kalifornijski zinfandel, pozostałe odpowiedzi były nietrafione i żaden z zawodników nie wskazał wina niepasującego do pozostałych.
W kolejnym zadaniu należało podać pełen opis czerwonego wina. Wszyscy zawodnicy poprawnie opisali wino, jednak żaden nie odgadł, co znajduje się w kieliszku.
Trudnym zadaniem praktycznym była obsługa trzech stolików z 12 klientami restauracji, w których role wcielili się jurorzy i goście wybrani spośród publiczności. Każdy zawodnik musiał po kolei przygotować koktajl mimosa dla dwojga gości, podać cavę sześciu gościom, dobrać po 2 wina do 5-daniowego menu (przy czym w każdej zaproponowanej parze musiało być wino z Kaliforni) oraz zdekantować i podać rocznikowe porto do stolika czteroosobowego, przy czym goście mieli dodatkowe prośby i pytania pochłaniające czas i uwagę zawodników. Nie brakowało emocji, pomyłek, złamanych korków, ale wszyscy finaliści przyznali, że jurorzy postarali się, żeby było trudno.
„Trudnością zadań podczas mistrzostw mobilizujemy naszych członków do jeszcze bardziej wytężonej pracy. Dzięki temu poziom wiedzy polskich sommelierów jest imponujący – świadczą o tym sukcesy Polaków na międzynarodowych konkursach, ale także jakość ich pracy, którą widzą pracodawcy w Polsce i w restauracjach za granicą, gdzie wielu z nich pracuje”, mówi Piotr Kamecki, prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Główną nagrodą dla Mistrza Polski Sommelierów są wyjazd studyjny do winnic E & J Gallo Winery w Kaliforni oraz wyjazd do winnic Tejo.
Imprezą towarzyszącą finałowi była degustacja 33 win kalifornijskich „Z Kalifornią do stołu”. Ponad 200 osób - gości finału mistrzostw - mogło degustować kolejno białe i czerwone wina z oferty polskich importerów skierowanej do branży HoReCa przed rozpoczęciem finału konkursu i w trakcie przerw między wystąpieniami zawodników. Toast za nowego Mistrza Polski Sommelierów publiczność i uczestnicy konkursu wznieśli hiszpańską cavą.
Zobacz także

Restauracja Martim z prestiżową nagrodą GERMAN DESIGN AWARD 2021

Wrocławska restauracja Martim zdobyła nagrodę w prestiżowym konkursie GERMAN DESIGN AWARD za wnętrze lokalu, które "odzwierciedla tradycyjną kulturę Portugalii".

World Chocolate Masters 2020/2021

World Chocolate Masters to jedyny na świecie konkurs skierowany do utalentowanych i kreatywnych profesjonalistów zajmujących się czekoladą. Zawody zaplanowane na lata 2020/2021 to już 8. edycja pojedynku cukierników i czekoladziarzy, do których tym razem będą mogli dołączyć również szefowie kuchni.

Nagrody przewodnika Michelin dla warszawskich restauracji

20 listopada w restauracji Amber Room w Pałacu Sobańskich w Warszawie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe najlepszym warszawskim restauracjom, zorganizowane przez Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego.

BOCUSE D'OR 2017 JUŻ ZA NAMI

W dniach 24-25 stycznia w Lyonie odbył się finał 30. edycji jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie. Pierwszy raz w historii złoty medal otrzymał kucharz ze Stanów Zjednoczonych Mathew Peters.

RAN VAN ONGEVALLE ZWYCIĘZCĄ BACARDI LEGACY

W Berlinie 18-24 maja odbyły się eliminacje, warsztaty i szkolenia, a w końcu wielki finał Bacardí Legacy Global Cocktail Competition, który wyłonił zwycięzcę 9. edycji tego prestiżowego konkursu barmańskiego. Wygrał pochodzący z Belgii Ran van Ongevall, prezentując swój autorski koktajl "Clarita".

NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE NAGRODZONE NA WIELKIEJ GALI RESTAURANT WEEK 2018!

25 maja w Warszawie odbyła się doroczna Wielka Gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Uczestnicy z całej Polski zabrani zostali w niezwykłą podróż kulinarną Andrzeja Polana oraz wysłuchali koncertu Reni Jusis. Galę poprowadzili Lara Gessler i Paweł Światczyński.
Inne kategorie
Akademia Horeca


SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

