x

Simply Great Italian Wines

Kategoria: Wino    24.05.2018

Coroczne międzynarodowe wydarzenie winiarskie, prezentujące przekrojowo winnice i wina z interesujących regionów Włoch, 10 maja br. już po raz trzeci zawitało do Warszawy, potwierdzając tym samym ważną pozycję Polski na światowej mapie konsumentów włoskiego wina.

Tym razem w stolicy goszczono piętnaście winnic, reprezentujących regiony od północy do południa Italii. Najliczniej zaprezentowali się winiarze z Piemontu, przedstawiający wina nagradzane prestiżowymi nagrodami, a także przedstawiciele Toskanii, Wenecji, Sycylii i Sardynii.
Podczas seminarium degustacyjnego "GiroD'Italia" omówionych zostało 12 win, wybranych przez organizatorów Simply Great Italian Wines z bogatego portfolio wystawców. Seminarium poprowadził znany krytyk winiarski, Andrzej Daszkiewicz, który tak skomentował wydarzenie: „Najciekawszymi, bo najbardziej zaskakującymi winami prezentowanymi podczas seminarium, okazały się białe wino z Piemontu, Black Label Gavi D.O.C.G. Del Comune di Gavi 2016 winiarni La Chiara oraz czerwone wino z Sycylii – Casa Nostra Organic I.G.T. Terre Siciliane 2017, producenta International Wine Group. To pierwsze było winem bardzo złożonym i poważnym, wznosząc się wysoko ponad pewną anonimowość większości dostępnych na rynku win Gavi. Drugie zaś zaskoczyło niezwykłą świeżością owocu i niewysoką, jak na Sycylię, zawartością alkoholu, jedynie 12%.

Ciekawa dla większości uczestników okazała się możliwość skonfrontowania trzech win ze szczepu barbera z Piemontu, zrobionych nowocześnie, ale bardzo od siebie różnych, a także porównanie zamykających seminarium dwóch barolo: ultratradycyjnego Monvigliero 2013 winiarni Cantina Bel Colle oraz Audace 2013 z Azienda Agricola Roberto Sarotto, łączącego nowoczesność (starzenie w baryłkach) z poszukiwaniem nowych zastosowań metod bardzo tradycyjnych (podsuszenie części gron).”

Simply Great Italian Wines 2018 zgromadziło ponad 150 przedstawicieli branży i mediów winiarskich. "Food Service" był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

WINNICE WZGÓRZ TRZEBNICKICH

Zanim Rafał Wesołowski zajął się produkcją wina na cały etat, związany był z branżą IT. Wiedzę enologiczną zdobywał podczas licznych kursów w kraju i za granicą. Jak sam przyznaje, najwięcej nauczył się na swoich błędach.

ADAM PAWŁOWSKI: 50 ODCIENI RÓŻU

Wina różowe odpowiadają za ok. 10 proc. ogólnej produkcji wina na świecie. Francja, Hiszpania, USA i Włochy produkują 80 proc. wszystkich win tego koloru. Francuzi wiodą prym pod względem produkcji i konsumpcji. Globalne spożycie rośnie nieprzerwanie od co najmniej 15 lat.

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

ADAM PAWŁOWSKI: SUKCES WIN NIEMIECKICH

"Wina reńskie" od zawsze cieszyły się dużą popularnością w kraju nad wisłą. Powodów jest wiele: smak, bliskość geograficzna, nasze preferencje konsumenckie, a także... charakterystyczny wydłużony kształt butelki rieslinga.

CALIFORNIA WINE FESTIVAL 2017

14 marca br. po raz pierwszy w ramach konferencji Food Service Summit odbyła się największa prezentacja win z Kalifornii na polskim rynku. Kalifornijscy winiarze oraz ich rodzimi importerzy tłumnie odwiedzili festiwal, prezentując najlepsze butelki ze swoich winnic.

Adam Pawłowski: Angielski szampan

Ostatnia dekada to czas rozkwitu jakościowych angielskich win musujących. Kiedy mieszkałem w Anglii, byłem świadkiem kształtowania się tej ekscytującej kategorii, która podbiła serca miłośników bąbelków i zyskała uznanie potwierdzone medalami międzynarodowych konkursów winiarskich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej