Podczas seminarium degustacyjnego "GiroD'Italia" omówionych zostało 12 win, wybranych przez organizatorów Simply Great Italian Wines z bogatego portfolio wystawców. Seminarium poprowadził znany krytyk winiarski, Andrzej Daszkiewicz, który tak skomentował wydarzenie: „Najciekawszymi, bo najbardziej zaskakującymi winami prezentowanymi podczas seminarium, okazały się białe wino z Piemontu, Black Label Gavi D.O.C.G. Del Comune di Gavi 2016 winiarni La Chiara oraz czerwone wino z Sycylii – Casa Nostra Organic I.G.T. Terre Siciliane 2017, producenta International Wine Group. To pierwsze było winem bardzo złożonym i poważnym, wznosząc się wysoko ponad pewną anonimowość większości dostępnych na rynku win Gavi. Drugie zaś zaskoczyło niezwykłą świeżością owocu i niewysoką, jak na Sycylię, zawartością alkoholu, jedynie 12%.
Ciekawa dla większości uczestników okazała się możliwość skonfrontowania trzech win ze szczepu barbera z Piemontu, zrobionych nowocześnie, ale bardzo od siebie różnych, a także porównanie zamykających seminarium dwóch barolo: ultratradycyjnego Monvigliero 2013 winiarni Cantina Bel Colle oraz Audace 2013 z Azienda Agricola Roberto Sarotto, łączącego nowoczesność (starzenie w baryłkach) z poszukiwaniem nowych zastosowań metod bardzo tradycyjnych (podsuszenie części gron).”
Simply Great Italian Wines 2018 zgromadziło ponad 150 przedstawicieli branży i mediów winiarskich. "Food Service" był patronem medialnym wydarzenia.