x

Nagroda dla najlepszej szefowej kuchni

Kategoria: Ludzie    24.05.2018

Clare Smyth, szefowa kuchni i właścicielka restauracji Core by Clare Smyth w Londynie, otrzymała tytuł elit® Vodka World’s Best Female Chef Award 2018 by The World's 50 Best Restaurants.

Smyth przez kilka lat była szefową kuchni we flagowej 3-gwiazdkowej restauracji Gordona Ramsaya w Londynie. Jako pierwsza (i na razie jedyna) kobieta w historii Wielkiej Brytanii zarządzała kuchnią 3-gwiazdkowej restauracji. W sierpniu tego roku w dzielnicy Notting Hill w Londynie, otworzyła swoją własną restaurację Core – gdzie jak sama mówi, używa produktów od organicznych producentów i tworzy menu oparte na wspomnieniach z dzieciństwa spędzonego w hrabstwie Antrim. Wśród jej dań w znajdziemy między innymi: marchew duszoną w bulionie jagnięcym, charlotte z ziemniaków z pstrągiem i ikrą śledzia czy przegrzebki serwowane prosto w muszli. Smyth odbierze nagrodę podczas gali The World’s Best Restaurants 19 czerwca w Bilbao. W poprzednich latach laureatkami tej prestiżowej nagrody były m.in.: Ana Roš, Dominique Crenn i Hélène Darroze.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Marcin Popielarz startuje z linią roślinnych produktów

Marcin Popielarz, szef patron restauracji Biały Królik w Gdyni i Biôłi Trus w Sulęczynie stworzył autorską gamę całkowicie roślinnych przetworów. Produkty takie jak Kimchi Polskie czy Pâté Grzybowe dostępne są już na Pomorzu, a to dopiero początek działań nowej marki.

Wielkopolski Kucharz Roku 2018 - zaproszenie do konkursu

V edycja w hołdzie śp. Rafałowi Jelewskiemu, w PURO najbardziej designerskim hotelu w Poznaniu

SPOTKANIE Z MISTRZEM

Na początku lutego do Warszawy przyjechał Pierre Gagnaire. Wraz z Andreą Camastrą (Senses) i Maciejem Majewskim (La Brasserie Moderne) przygotował kolację podczas dorocznej Gali CCIFP. Była to jego pierwsza wizyta w Polsce.

Piąty Polak z tytułem Q Arabica Grader

Krzysztof Szkutnik, roaster Etno Café, został piątym w Polsce kawowym ekspertem z prestiżowym tytułem Q Arabica Grader, przyznawanym przez Coffee Quality Institute z siedzibą w Kalifornii.

KULINARNO-ARTYSTYCZNY SPEKTAKL

Po 300 latach do warszawskiego pałacu Na Wyspie w Łazienkach wracają Obiady Czwartkowe. Kiedyś wydarzenie dla elit i arystokracji, dzisiaj ma szansę zgromadzić wokół siebie osobistości z całego świata. O łączeniu kulinariów, muzyki i malarstwa rozmawiamy z organizatorami.

Agata Wojda, Iza Kamińska i Monika Walecka: Znamy swoją wartość

Z Agatą Wojdą, Izą Kamińską i Moniką Walecką rozmawiamy o doświadczaniu i postrzeganiu kobiecości w branży gastronomicznej, o zmysłach i przyjemnościach, ale także o dyskryminacji i trudach bycia kobietą w gastronomii.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej