Wymyślone pomiędzy latami 30. a 40. XX w. w Wenecji przez Giuseppe Ciprianiego, twórcę i właściciela Harry’s Bar w Wenecji. Prosta kombinacja dwóch smaków zyskała tytuł legendarnej.
Wystarczy rozdrobnić blenderem brzoskwinię na purée i dodać do niego prosecco. Purée z brzoskwiń możemy zastąpić truskawkami, uzyskamy wtedy Rossini, bądź sokiem z mandarynek, a stworzymy Puccini.
◗ 50 ml purée brzoskwiniowego
◗ 100 ml schłodzonego prosecco
Zobacz także

"MIKSUJ U ŹRÓDŁA"

Pod takim hasłem odbywa się kolejna odsłona Shake It Up- programu organizowany od ponad 6 lat. Wystartowała też 7 ogólnopolska edycja zawodów promująca barmańskie duety - organizatorzy czekają na zgłoszenia do 20. listopada.

Koktajl Tanbo według Łukasza Chodackiego

Finalista World Class Poland 2019, barman w Flisak'76 proponuje koktajl na bazie ginu i likieru ryżowego.

Czy to jeszcze bar, czy już raczej kuchnia?

Ostatnie lata w polskiej gastronomii to rozwój rzemieślniczych browarów, autorskiej kuchni, food trucków, ale również moda na koktajlbary, która przywędrowała do nas z Londynu, Nowego Jorku czy Berlina.

Napoje gorące: kawa, herbata i spółka

Ziołowe napary, herbaty i kawy z korzennymi przyprawami, gorąca czekolada czy wreszcie rozgrzewające drinki - to tylko kilka przykładów gorących napojów, które świetnie sprawdzają się zimą. Oto, jak stworzyć ciekawą ofertę dla gości swojego lokalu.

Letnie orzeźwiające smaki

Specjalnie na letni sezon marka Soplica przygotowała aż trzy nowości dla wszystkich fanów orzeźwiających smaków.

Harmonia ziemi i ziarna w kolekcji kaw Nespresso Origins

Nespresso Professional to 13 starannie skomponowanych mieszanek kaw, wśród których trzy zasługują na szczególne wyróżnienie - podczas degustacji przeniosą nas do źródeł swojego pochodzenia: Indii, Brazylii i Gwatemali.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

