x

Batida

Kategoria: Karta - napoje    28.12.2015

Mateusz Szuchnik/El Koktel

Karnawał w Rio to nie tylko limonkowa Caipirinha, ale również pyszne batidy. Batida znaczy „wstrząsany” lub „zblendowany jak milkshake”. Głównie przyrządzana z marakui, mango, ananasa bądź mleka kokosowego doczekała się wielu modyfikacji m.in. z dodatkiem mleka skondensowanego. Najpiękniejsze jest to, iż do zrobienia pysznej alkoholowej batidy możecie użyć wielu kombinacji owoców i dodatków.
Do przyrządzenia batidy wystarczy połączyć w blenderze równe proporcje Cachaçy i dodatkowego smaku oraz dodać odrobinę cukru trzcinowego. Całość zasypać lodem i poczekać, aż połączy się w jednolitą konsystencję.
 
Owocowa:
◗ 50 ml Cachaça Sagatiba
◗ 1 łyżka stołowa cukru trzcinowego
◗ połowa mango lub kilka cząstek ananasa
◗ kruszony lód

Batida de Coco:
◗ 50 ml Cachaça Sagatiba
◗ 50 ml mleko kokosowe
◗ 1 łyżka stołowa cukru trzcinowego
◗ kruszony lód

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej