x

Koktajle w karnawale

Kategoria: Karta - napoje    28.12.2015

Najbliższe tygodnie będą gorącym okresem dla wszystkich barmanów. Zabawy sylwestrowe i karnawałowe to idealny czas, aby zachwycić gości umiejętnościami i kreatywnością.

Karnawał w Rio jest piękny i odbywa się z wielkim przepychem. Tak, jak bawią się Brazylijczycy, chciałby bawić się cały świat. Karnawał w Wenecji to bal pełen masek, cicchetti (wenecki tapas) oraz prosecco.
W Polsce natomiast mamy kaszubskie zapusty – czas zabaw, tańców i spożywania alkoholu. Czym celebrować? Jakie koktajle i trunki mają szczególne względy w owym czasie? Jak dzięki koktajlowym kreacjom przenieść się do Brazylii, Włoch czy na rodzime Kaszuby?

Kraina Cachaçą płynąca
Brazylia roztańczona sambą słynie z produkcji destylatu z fermentowanego soku z trzciny cukrowej. Cachaça ma wytrawny cierpki smak oraz posmak owocowy, dość często porównywana do złagodzonej wersji bimbru. Po destylacji przeważnie jest bezpośrednio butelkowana, choć wielu producentów wdraża nowy trend dojrzewania Cachaçy w beczkach z drewna amerykańskiego.  I tak cały świat obiegła wieść o orzeźwiającej kompozycji – idealnej na brazylijskie upały, łatwej do przyrządzenia i sprawdzającej się o każdej porze roku.

CAIPIRINHA (kai-purr-een-yuh)
W bajecznie prosty sposób przetransportuje cię na karnawał w Rio. Pokrój limonkę wzdłuż na łódeczki i ugnieć z cukrem w szklance, postaraj się, aby siła ugniatania w połączeniu z uwalnianymi sokami z limonki rozpuszczały cukier na dnie szklanki. Następnie dodaj 1 kieliszek (50 ml) Cachaçy oraz kruszony lód. Użyj łyżki do energicznego połączenia wszystkich składników. Przyozdób koktajl kawałkiem limonki i ciesz się smakiem.

◗ 50 ml Cachaça Sagatiba
◗ 2 małe łyżki cukru trzcinowego
◗ 1 limonka pokrojona na cząstki
◗ kruszony lód

BATIDA
Karnawał w Rio to nie tylko limonkowa Caipirinha,
ale również pyszne batidy.
Batida znaczy „wstrząsany” lub „zblendowany jak milkshake”. Głównie przyrządzana z marakui, mango, ananasa bądź mleka kokosowego doczekała się wielu modyfikacji m.in. z dodatkiem mleka skondensowanego. Najpiękniejsze jest to, iż do zrobienia pysznej alkoholowej batidy możecie użyć wielu kombinacji owoców i dodatków.
Do przyrządzenia batidy wystarczy połączyć w blenderze równe proporcje Cachaçy i dodatkowego smaku oraz dodać odrobinę cukru trzcinowego. Całość zasypać lodem i poczekać, aż połączy się w jednolitą konsystencję.
 
Owocowa:
◗ 50 ml Cachaça Sagatiba
◗ 1 łyżka stołowa cukru trzcinowego
◗ połowa mango lub kilka cząstek ananasa
◗ kruszony lód

Batida de Coco:
◗ 50 ml Cachaça Sagatiba
◗ 50 ml mleko kokosowe
◗ 1 łyżka stołowa cukru trzcinowego
◗ kruszony lód

 Bellini i odrobina goryczki
Włosi uwielbiają celebrować życie, a karnawał jest idealną okazją, by choć przez chwilę poczuć się południowcem i pozwolić, by włoskie przysmaki zawładnęły kubkami smakowymi. Wiadomo, że Włochy to kraina winem płynąca, ale warto też zwrócić uwagę na bitery, amaro oraz wermuty.

PROSECCO
Nazwa pochodzi od produkowanego w XIX w. Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene. Popularność włoskiego białego wina musującego zaczyna się nieopodal Wenecji i Treviso. Prosecco nie przechodzi fermentacji w butelce, tylko w dużych zbiornikach. Dopiero potem jest przelewane pod ciśnieniem do butelek (tzw. metoda Charmata). Technika tańsza, dzięki czemu prosecco kosztuje o połowę mniej od szampana. Prosecco ma owocowy posmak gruszki, trochę cytrusów, jabłka, nut kwiatowych, dlatego jest świetnym składnikiem koktajli.

BELLINI
Wymyślone pomiędzy latami 30. a 40. XX w. w Wenecji przez Giuseppe Ciprianiego, twórcę i właściciela Harry’s Bar w Wenecji. Prosta kombinacja dwóch smaków zyskała tytuł legendarnej.
Wystarczy rozdrobnić blenderem brzoskwinię na purée i dodać do niego prosecco. Purée z brzoskwiń możemy zastąpić truskawkami, uzyskamy wtedy Rossini, bądź sokiem z mandarynek, a stworzymy Puccini.

◗ 50 ml purée brzoskwiniowego
◗ 100 ml schłodzonego prosecco

APEROL SPRITZ
Będąc przy temacie prosecco, nie sposób nie wspomnieć o znanym włoskim aperitifie, który w ostatnich latach zyskał sławę prostego koktajlu do celebracji, odpowiedniego na każdą porę.
Choć historia Aperolu sięga początku XX w., w Polsce ten produkt pojawił się stosunkowo niedawno, a sam winny spritz był formą mało atrakcyjną. Dopiero wraz z kultem Aperol Spritza przybyła w Polsce moda na mieszanie słodko-gorzkich smaków oraz spożywanie aperitifów takich chociażby jak Negroni.
Czym jest Aperol? Połączeniem gorzkiej pomarańczy, rabarbaru oraz ziół z odrobiną słodyczy. Całość ma moc 11%. Pieszczotliwie Aperol nazywa się mniejszym bratem Campari, gdyż jest bardziej owocowy i mniej ziołowy.
Receptura na Aperol Spritz i Negroni Sbagliato jest bardzo prosta – składniki z receptur wystarczy połączyć w szkle.

Aperol Spritz:
◗ 75 ml Prosecco
◗ 50 ml Aperol
◗ 25 ml wody gazowanej bądź sodowej
◗ pół plastra pomarańczy oraz kilka kostek lodu
 
Negroni Sbagliato:
◗ 50 ml Prosecco
◗ 25 ml wermutu czerwonego
◗ 25 ml Campari
◗ pół plastra pomarańczy oraz kilka kostek lodu
 
Polskie smaki karnawału
Zabawa karnawałowa w Polsce również może być usłana koktajlami. Możemy inspirować się stolicami światowymi, lokalnymi produktami lub też... miłością do sztuki mieszania koktajli.
 
BATIDA KASZEBE
Chcąc zabawić się na kaszubskich zapustach, można sięgnąć po wódkę Vestal Kaszebe i połączyć ją z odrobiną mleka skondensowanego i purée gruszkowym. Powstanie wtedy lokalna wersja karnawałowej Batidy.

◗ 50 ml wódki Vestal Kaszebe
◗ 20 ml mleka skondensowanego
◗ 10 ml śmietanki
◗ 50 ml niesłodzonego purée gruszkowego

Całość połączyć w blenderze z kruszonym lodem. Pamiętaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję, tak aby nie czuć skałek lodowych, lecz kremową teksturę. Koktajl przelej do wysokiej szklanki i udekoruj tartym cynamonem i kawałkiem gruszki.

WARSAW PACT
Pakt pomiędzy Warszawą a włoskim likierem Amaretto umożliwia polska tradycyjna Żubrówka z sokiem jabłkowym. Całość orzeźwi odrobina mięty.

◗ 30 ml Żubrówki
◗ 20 ml Amaretto
◗ 20 ml soku z cytryny
◗ 10 ml syropu cukrowego
◗ 30 ml soku jabłkowego
◗ kilka listków mięty

Wszystkie składniki umieść w wysokiej szklance, dodaj kruszony lód i wymieszaj dokładnie, aby połączyć składniki w orzeźwiającą kompozycję.

ONE LOVE
„Wiele historii, a jedna miłość do sztuki mieszania koktajli” – takimi słowami sygnuje ten pyszny koktajl twórca Adam Grądziel z warszawskiego koktajlbaru Kita Koguta. Koktajl stworzony w 2013 r. bardzo namieszał w historii rodzimej miksologii, a ja życzę mu, aby został znanym światowym klasykiem dostępnym w każdym barze, bo jest pyszny!
 
◗ 50 ml rumu Bacardi Carta Blanca
◗ 20 ml soku z cytryny
◗ 15 ml syropu miodowego (miód z wodą w proporcji 3:1)
◗ 10 ml likieru Chartreuse Yellow
◗ 2 średniej wielkości kawałki dojrzałego ananasa
◗ Całość ugniatamy w shakerze i wstrząsamy mocno, by połączyć wszystkie smaki.

Gotowy koktajl przecedzamy przez sitko do szkła koktajlowego, a następnie dopełniamy odrobiną prosecco. Zwieńczeniem całości jest odrobina mielonego ziela angielskiego na wierzchu, et voilà!
 

Mateusz „Świeżak” Szuchnik, twórca koktajlbaru El Koktel, zdobywca tytułu Bartender of The Year World Class Polska 2015 oraz członek prestiżowej akademii Top 50 Best Bars

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kombucha - naturalnie zdrowa

Jeżeli do tej pory nie słyszeliście o kombuchy, to znaczy, że ominął was bardzo ważny trend. Początkowo nieznany, niszowy napój obecnie pojawia się w coraz większej liczbie sklepów, lokali gastronomicznych, cateringów dietetycznych, a nawet na siłowniach i w klubach fitness.

Koktajle z (bardzo) dojrzałymi owocami

Wiemy, jak wygląda nadające się do zjedzenia jabłko, gruszka czy truskawka. Bardziej wprawieni w kulinarnych bojach są też w stanie określić stopień dojrzałości ananasa, mango czy limonki. Ale czy pozytywnych doznań smakowych mogą nam dostarczyć tylko owoce w pełni dojrzałe?

JAK SKUTECZNIE REKOMENDOWAĆ I SPRZEDAWAĆ WODĘ W RESTAURACJI?

Kategoria wody będzie się rozwijać w najbliższych latach, a jej konsumpcja w restauracjach stopniowo rosnąć. Dlaczego tak się dzieje oraz jak z tej tendencji mogą skorzystać właściciele restauracji?

Firmy Systemu Coca-Cola w Polsce wprowadzają na rynek nową markę

Od stycznia 2018 roku na polski rynek wchodzi nowa marka - FUZETEA, należąca do portfela firmy Coca-Cola. Marka odniosła już sukces na 52 rynkach i to nie koniec jej światowej ekspansji.

Whiskey Boba Dylana dotarła do Polski

Amerykańska whiskey sygnowana nazwiskiem Boba Dylana i nawiązująca do jego największego przeboju "Knockin’ on heaven’s door" pojawiła się na polskim rynku. Legendarny piosenkarz, kompozytor oraz laureat Literackiej Nagrody Nobla (2016) a od ponad dwóch lat jest posiadaczem własnej marki whiskey.

KINLEY TONIC OD MEDYKAMENTU DO WYRAFINOWANEGO DRINKA

Ten wyjątkowy gorzko-słodki smak zna chyba każdy. Tonik, bo o nim mowa, zamówić czy kupić można niemal w każdym zakątku świata. Niewielu jednak wie, skąd pochodzi ten popularny napój i komu zawdzięczamy jego istnienie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej