x

Prościej znaczy lepiej

Kategoria: Karta - napoje    20.11.2017

W prowadzeniu każdego baru ważny jest nie tylko proces kreacji, ale też mądre ułożenie oferty, w taki sposób by szybko i sprawnie wydawać koktajle. Dobrze zaplanowane menu potrafi skutecznie zwiększyć sprzedaż, a także wyróżnić nasz lokal na rynku.

Skonstruowanie karty menu to skomplikowana sztuka, która wymaga znajomości specyfiki lokalu, preferencji gości oraz przeszkolenia obsługi. Priorytetem powinna być szybkość wykonania i dostarczenia gościom wybranego produktu, szczególnie wtedy, kiedy lokal jest pełen. Oferta prostych koktajli, które można szybko wydać nawet przy dużym obłożeniu, sprawi, że nie stracimy na sprzedaży, a przede wszystkim na jakości obsługi. Warto postarać się, by mimo prostoty wykonania drinki były kompleksowe w smaku i charakterze, a także dostępne w przedziale cenowym odpowiadającym charakterowi lokalu.
Przyjrzymy się grupie koktajli zwanej Highball. To propozycje o niedużej mocy alkoholowej, z dodatkiem gazowanego lub musującego mixera, dzięki któremu zyskują odświeżający charakter. Oczywiście sama kategoria jest niezwykle szeroka, jednak najważniejszą cechą drinków typu highball jest możliwość szybkiego i sprawnego ich wydania – zarówno w koktajlbarze, klubie, jak i restauracji.
Koktajle highball nie wymagają zastosowania wielu technik, zazwyczaj są budowane w wysokiej szklance, na bazie alkoholu mocnego oraz gazowanego dopełniacza, i zawierają od 2 do 4 składników. Świetnie nadają się na aperitif, kiedy goście nie mają jeszcze ochoty na wytrawne i wysokoprocentowe smaki. Bez względu na typ lokalu, jaki prowadzimy, koktajle highball to obowiązkowe pozycje w menu, szczególnie kiedy mamy bardzo dużo gości do obsłużenia. Takie koktajle są kompleksowe w smaku i łatwo podnoszą sprzedaż. Z racji prostoty składników lokują się w niższym przedziale cenowym: jeden z klasycznych przykładów – Gin & Tonic – wyceniany jest w warszawskich lokalach na 18-21 zł, przy średniej cenie za standardowy koktajl – 25 zł. Gin & Tonic to jedna z najsłynniejszych kompozycji, którą warto mieć w menu na stałe. Popularność ginu dynamicznie wzrasta, a fanów tego aperitifu przybywa.
Warto pochylić się chwilę nad powyższym połączeniem. Bardzo łatwo możemy zmieniać smak i charakter ginu z tonikiem. Kluczowe znaczenie ma oczywiście sam gin, którego aromaty i nuty smakowe mogą być zróżnicowane – tak samo jest w przypadku toniku, którego rodzajów mamy na rynku coraz więcej (o rozmaitych właściwościach: różnym pochodzeniu, dodatkach smakowych i stopniu gazowania). Do koktajlu możemy dodać też dekoracje, które poza atrakcyjnym wyglądem wniosą dodatkowy smak – np. gałązka rozmarynu, plaster grejpfruta, cząstka cytryny czy garść malin.


• PIRATE BAY
Połączenie kawy z tonikiem nie jest jeszcze popularne w Polsce, chociaż zyskuje coraz szersze grono zwolenników. To świetny pomysł, gdy chcemy napić się orzeźwiającego i chłodzącego napoju.
  30 ml likieru kokosowego
   espresso (najlepiej zaparzonego
z ziaren kawy speciality)
   dopełnienie tonikiem (może być smakowy)

• PALOMA
Obowiązkowa pozycja dla fanów Meksyku i dobrej tequili!
  40 ml tequili blanco
   100 ml soku grejpfrutowego
   dopełnienie wodą sodową
   szczypta soli
Jeśli naprawdę chcemy cieszyć się dobrym smakiem tequili, szukajmy tej z oznaczeniem „100% Agave”. Jest dużo przyjemniejsza w smaku, delikatniejsza i przede wszystkim – smakuje jak tequila!
Mile widziany będzie świeżo wyciskany sok grejpfrutowy, który doskonale łączy się ze smakiem tequili blanco.
Woda gazowana doda przyjemnego orzeźwienia. Sól w koktajlach nie jest niczym zaskakującym. Słynna Margarita korzysta z niego cały czas. Dzięki niewielkiemu dodatkowi (podobnie jak w gotowaniu) podkreślimy smaki, które staną się intensywniejsze.

• DARK’N’STORMY
Koktajl przyjemny, w sam raz do powolnego sączenia na każdy dzień, na każdy rodzaj pogody i niepogody.
  40 ml ciemnego rumu
   2 cząstki limonki
   2 dashe Angostury
   dopełnienie piwem imbirowym
Koktajl idealny na początek przyjemnego wieczoru. Do szklanki wypełnionej lodem wlewamy piwo imbirowe do poziomu trzech czwartych szklanki. Wciskamy limonkę i dodajemy dwa dashe Angostury. Na samą górę wlewamy alkohol. Podajemy koniecznie z rurką bądź mieszadełkiem, by goście łatwo mogli połączyć składniki.
Zwróć uwagę na to, co lejesz do szklanki – szczególnie na piwo imbirowe. Nie chodzi o Gingers (piwo aromatyzowane imbirem) ani ginger ale (lemoniada imbirowa). Dobre piwo imbirowe dostaniesz w lepiej wyposażonych sklepach i delikatesach. Najpopularniejsze to Fentimans i Jamaica Ginger Beer. Charakteryzują się intensywnym smakiem, są przyjemnie pikantne.
Istnieje wiele wersji Dark’n’Stormy, w zależności od bazowego alkoholu drink będzie miał inną nazwę i oczywiście smak. Jeśli zrobimy go na wódce, uzyskamy Moscow Mule, na rumie starzonym z dodatkiem likieru pomarańczowego – Anejo High Ball, na whisky – Horse’s Neck.

• AMERICANO
Nie ma nic lepszego niż ponadczasowy włoski styl picia. Americano to przykład klasycznego aperitifu – niebywale prostego w wykonaniu, jednak bardzo kompleksowego w smaku.
  30 ml bittera pomarańczowego
   30 ml słodkiego czerwonego wermutu
   dopełnienie wodą sodową
Koktajl budujemy bezpośrednio w szkle, na kostkach lodu. Wlewamy po kolei składniki, na koniec lekko dopełniamy wodą sodową.Dekorujemy półplastrem pomarańczy. Dodatkowo możemy aromatyzować koktajl skórką pomarańczy, która wyciągnie jego słodycz. Gościom, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gorzkimi trunkami i włoskim stylem picia, możemy zaproponować Aperol zamiast Campari. Koktajl zyska wówczas na słodyczy i stanie się dużo bardziej owocowy. Z drugiej strony dla dodania goryczy możemy zastąpić wodę sodową tonikiem. Świetnie zagra, dodając kompozycji mocniejszego wyrazu.

• PIMM’S CUP
Klasyczna pozycja, jeszcze bardziej brytyjski koktajl niż sam Gin & Tonic. Nie jest co prawda popularny w Polsce, ale jego znajomość dla barmanów jest obowiązkowa. Pimm’s to specyficzny angielski likier na bazie ginu. Produkowany jest z dodatkiem chininy oraz ziół i cytrusów. Niezwykle przyjemny, nie ma lepszej alternatywy dla Aperol Spritz.
   40 ml likieru na bazie ginu
   dopełnienie: soda/ginger beer/
piwo/prosecco/sprite/tonik
Likier wlewamy do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Dodajemy pokrojone owoce sezonowe i obowiązkowo kilka plasterków zielonego ogórka. Nada on świeżości, podobnie jak kilka listków mięty.


Paweł Rodaszyński - współzałożyciel El Koktel, Warszawa; Barman Roku World Class Poland 2016, zwycięzca Bacardi Legacy Poland 2016, finalista Diageo Reserve World Class Competition 2016 w Miami

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Firmy Systemu Coca-Cola w Polsce wprowadzają na rynek nową markę

Od stycznia 2018 roku na polski rynek wchodzi nowa marka - FUZETEA, należąca do portfela firmy Coca-Cola. Marka odniosła już sukces na 52 rynkach i to nie koniec jej światowej ekspansji.

Chochle w dłoń, czyli poncz na sylwestra

Z okazji zbliżającego się sylwestra polecam przygotowanie ponczu. Wielka misa tego aromatycznego koktajlu może stać się gwoździem programu każdej domówki.

Oshee kupuje Kingę Pienińską

Firma Oshee została nowym właścicielem naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska. OSHEE podpisało umowę zakupu 100% udziałów, co skutkuje całościowym przejęciem przez OSHEE marki Kinga Pienińska wraz z Zakładem produkcyjnym w Krościenku nad Dunajcem oraz całym personelem, zatrudnionym w spółce.

Palikot i Wojewódzki produkują piwo Buch o zapachu marihuany

Piwo Buch Janusza Palikota i Kuby Wojewódzkiego pojawi się na rynku w listopadzie. To trunek górnej fermentacji typu amerykańskich piw IPA zawierający olejki z konopi siewnych CBD.

Koniec jest bardzo ważny, czyli napitki wieńczące posiłek

Jaki napitek podać na zakończenie posiłku i dlaczego to nie musi być digestif? Jak w kieliszku zakląć moc ziół, żeby pomogły nam strawić ucztę? Którym słodkim trunkiem spuentować obżarstwo? Postaram się odpowiedzieć na te wszystkie pytania.

Koktajl Turmeric frizz według Adama Grądziela

Współtwórca KiTi Bar i Kita Koguta proponuje koktajl na bazie wódki kurkumowej i syropu ananasowego.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej