x

Karp wędzony

Kategoria: Karta - dania    22.05.2017

Justyna Słupska-Kartaczowska/Jadka

Składniki na 1 porcję:
100 g karpia wędzonego z Mościbrodu (bez ości)
ogórek małosolny pokrojony w plasterki
ogórek kiszony – 5 plasterków
ogórek gruntowy, obrany – 5 plasterków
oliwa koperkowa
chipsy z jarmużu
piana z maślanki
puder z jabłek

Sposób przygotowania:
Chipsy z jarmużu: blanszujemy jarmuż, schładzamy. W garnku gotujemy mleko migdałowe, redukujemy. Każdy liść moczymy w zredukowanym mleku
i suszymy w dehydratorze.

Puder z jabłek: jabłka szara reneta kroimy w cienkie plasterki ze skórką. Suszymy, następnie miksujemy w Thermomiksie.

Oliwa koperkowa: olej o smaku neutralnym, np. z pestek winogron, podgrzewany do temp 75°C, dodajemy koperek, miksujemy. Wlewamy na sito i szybko studzimy.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ryby na talerzu

Mięso ryb nie jest szczególnie popularne w Polsce. Rodacy przyrządzają i spożywają je stosunkowo rzadko. Wyjątkiem są święta - postna tradycja stołu wigilijnego wręcz wymaga potraw rybnych. W tym okresie najważniejszymi gatunkami są karpie i śledzie, ale również inne mają szansę zabłysnąć.

Truskawki, cukinia i pomidory według Matteo Brunettiego

Jak twórczo wykorzystać sezonowe owoce i warzywa? Matteo Brunetti, ambasador włoskiej kuchni w Polsce, zdradza kilka trików i swoich ulubionych receptur na proste w przygotowaniu potrawy z pomidorów, cukinii i truskawek.

Czarny czosnek - nowy trend z Korei

Rynek superfoods podbija nowy produkt - czarny czosnek. To swojska roślina, która poddana kilkutygodniowemu procesowi starzenia staje się prawdziwym kulinarnym złotem. Oprócz dobroczynnych właściwości zdrowotnych ma coś, co gwarantuje mu zainteresowanie najlepszych szefów kuchni - pełen umami smak.

Powiew świeżości, eksplozja aromatu

Dostępne w setkach (lub tysiącach) różnych odmian, gatunków i podgatunków. Potrafią różnić się od siebie diametralnie, ale często decydujące są subtelne niuanse. Jak wydobyć i wykorzystać ziołowy potencjał?

LUZOWANA POŁÓWKA KACZKI Z JABŁKAMI

Luzowana połówka kaczki z jabłkami to jedno z dań podawanych w restauracji Gospoda Galiny. Jest to autorski przepis Olgi Lompy - szefowej kuchni.

Kultowe klopsiki z Ikei teraz w całkowicie roślinnej wersji

Nowa wersja klopsików wygląda i smakuje jak mięso, a przy tym jest w 100% roślinnym produktem. Danie jest alternatywą dla osób, które chcą zatroszczyć się o planetę i ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, jednoczenie nie rezygnując z mięsnego smaku.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej