x

Karp wędzony

Kategoria: Karta - dania    22.05.2017

Justyna Słupska-Kartaczowska/Jadka

Składniki na 1 porcję:
100 g karpia wędzonego z Mościbrodu (bez ości)
ogórek małosolny pokrojony w plasterki
ogórek kiszony – 5 plasterków
ogórek gruntowy, obrany – 5 plasterków
oliwa koperkowa
chipsy z jarmużu
piana z maślanki
puder z jabłek

Sposób przygotowania:
Chipsy z jarmużu: blanszujemy jarmuż, schładzamy. W garnku gotujemy mleko migdałowe, redukujemy. Każdy liść moczymy w zredukowanym mleku
i suszymy w dehydratorze.

Puder z jabłek: jabłka szara reneta kroimy w cienkie plasterki ze skórką. Suszymy, następnie miksujemy w Thermomiksie.

Oliwa koperkowa: olej o smaku neutralnym, np. z pestek winogron, podgrzewany do temp 75°C, dodajemy koperek, miksujemy. Wlewamy na sito i szybko studzimy.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej