x

Buddha bowl - miska Buddy

Kategoria: Karta - dania    23.10.2017

Malka Kafka/Tel Aviv

Nie ma jednego przepisu na Buddha Bowl. Możesz zaprojektować własną wersję. Zasada jest następująca: Zbuduj bazę, która będzie początkiem bowla – węglowodany i proteiny, np. ryż, quinoa, soczewica lub miks ich wszystkich. Dodaj  zielone błonnikowe wypełnienie – sałata, szpinak lub jarmuż (ten lepiej smakuje zblanszowany krótko na patelni na łyżce oleju rzepakowego). Następnie świeże warzywa – wykorzystaj warzywa sezonowe, takie jak marchew, rzodkiewki, burak. Warzywa na gorąco – cukinia, bataty. Te powinny być dobrze przyprawione, żeby nadać smak całemu daniu. Proteiny raz jeszcze – tofu a la BBQ, tempeh na ostro. Dobre tłuszcze – orzechy, nasiona oleiste.Coś chrupiącego dla urozmaicenia – prażona cieciorka, chia, prażone siemię lniane.Dodatki ekstra – awokado, hummus, pasty warzywne. Sos  – konieczny, żeby dodać daniu „wilgotności”.


Receptura na 2 porcje:
4 kotleciki sojowe
przyprawy do doprawienia kotlecików (twoje ulubione)
½ szklanki gotowanych buraków pokrojonych w kostkę
1 łyżka dobrego crema di balsamico
½ szklanki białego ryżu
½ szklanki soczewicy zielonej
½ szklanki czarnej komosy ryżowej
parę falafeli
2-4 łyżki hummusu
1 pomidor
1-2 ogórki gruntowe
parę listków bazylii
parę listków mięty    
2 garście sałaty (rzymska, lodowa, rucola)
2-4 łyżki sosu kolendrowo-cytrynowego
do dekoracji: kiełki pora, kiełki groszku, zielone liście, orzechy, nasiona, krążki cebuli.


Sos cytrynowy:
150 ml mleko sojowe
70 ml olej roślinny
2-3 łyżki soku z cytryny
odrobina skórki z cytryny
kilka listków posiekanej kolendry
½ płaskiej łyżeczki kurkumymiód – 40 g


Sposób przygotowania:
Szawarma (najlepiej przygotować dzień wcześniej): kotleciki sojowe przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, skracając jedynie czas gotowania do połowy. Na wpół miękkie kotleciki marynujemy w ulubionych przyprawach
(np. czosnek, kmin) i zalewamy 3-4 łyżkami oleju. Po dokładnym wymieszaniu pozostawiamy na noc. Na drugi dzień tuż przed przygotowaniem bowla usmaż kotleciki na niewielkiej ilości oleju na patelni lub zgrilluj w grillu. Pokrojone buraki mieszamy z crema di balsamico. W rondelku z lekko osoloną wodą gotujemy pod przykryciem ryż razem z soczewicą i quinoa do miękkości – ok. 10 minut (nie mieszamy!). Przykryty garnek owijamy w ściereczkę i wkładamy pod koc na 10-15 minut, aby ziarna wchłonęły nadmiar wody i zamknęły się. W tym czasie przygotowujemy sos: do niewielkiej miski nalewamy mleko sojowe, miksujemy je blenderem ręcznym, aż się spieni, dodajemy cienkim strumieniem olej roślinny, dalej miksując. Gdy uzyskamy jogurtową konsystencję, dodajemy skórkę z cytryny, sok i kolendrę. Świeże warzywa myjemy i obieramy, kroimy na paski, krążki, słupki, możemy użyć tarki spiralnej – otrzymamy wiele różnych kształtów i urozmaicimy nasze danie. Do 2 misek nakładamy po połowie składników – mieszanka ziaren, po bokach układamy hummus, usmażone falafele, szawarmę i warzywa, polewamy sosem. Posypujemy miksem pełnowartościowych ziaren i orzechów, kiełkami, układamy krążki cebuli. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

ZIMNE NÓŻKI

Przepis na zimne nóżki pochodzi z menu restauracji Marcina Kocha - Bazar Kocha. Lokal powstał w 2014 r. i w swoim może pomieścić 70 gości.

Zdrowe i zapomniane. Te mięsa warto znać

Perliczka była mięsem arystokratów, gęsina daniem dla mas, a strusina pojawiła się na rynku niedawno jako kulinarna nowinka. Co je łączy? Stale rosnąca popularność, zawartość witamin, składników odżywczych i mikroelementów oraz prostota w przygotowaniu.

Zbawienne kiszonki

Jak wzmocnić odporność organizmu, by przygotować go na walkę z groźnymi wirusami? - Jedzmy warzywa i owoce bogate w witaminę C! - grzmią lekarze. Wiosną trudno jednak o ich duży wybór, zbawieniem są więc kiszonki. Warto je włączyć do naszej codziennej diety i oferty dla klientów.

Smak dzikości

Las daje od zarania dziejów naturalnie i dziko rosnące rośliny: runo leśne oraz czyste, zdrowe mięso o dużej zawartości witamin, mikro- i makroelementów.

Obróbka wstępna czekolady - z nami ci się uda!

Jedną z najtrudniejszych sztuk w cukiernictwie i czekoladziarstwie jest temperowanie czekolady. Jednocześnie to prawie wyłącznie dzięki prawidłowej obróbce wstępnej tego składnika uzyskuje się czekoladowe desery o idealnej konsystencji.

PRZEPISY Z TRZEMA GWIAZDKAMI MICHELIN - ESKALOPKI Z ŁOSOSIA ZE SZCZAWIEM

Pierwsze urodziny Cook Story by Samsung uświetnił swoją obecnością Michel Troisgros, przewodniczący Samsung Club des Chefs. Na co dzień kultywuje on dziedzictwo swojej rodziny. Ich restauracja od ponad 50 lat cieszy się szerokim uznaniem w kulinarnym świecie, docenionym 3 gwiazdkami Michelin.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej