x

Pita falafel z wedgesami

Kategoria: Karta - dania    23.10.2017

Malka Kafka/Tel Aviv

Receptura na 2 porcje:
2 garście ziemniaków w skórce umytych i pokrojonych w ósemki
1 litr oleju do smażenia
2 chlebki pita
2 łyżki hummusu
2 łyżki surówki z czerwonej kapusty typu Waldorf lub z białej kapusty typu Coleslaw
2 plastry pomidora
2-4 plastry ogórka
2 łyżki sosu kolendrowo-cytrynowego (z przepisu na stronie obok)
2 łyżeczki sosu harrisa lub innego sosu chili
4-6 świeżo usmażonych falafeli


Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj dokładnie i pokrój w ósemki. Osusz je dokładnie. W głębokim rondlu rozgrzej olej do temp. 150°C, podsmaż ziemniaki porcjami na lekko złoty kolor i odłóż na papierowy ręcznik do wystygnięcia, następnie podsmaż jeszcze raz na zupełnie złoto.Chleb pita posmaruj delikatnie wodą i podgrzej delikatnie na rozgrzanej patelni. Pita staje się wtedy elastyczna i nie pęka przy rolowaniu.
Posmaruj środek pity 1 łyżką hummusu, nałóż połowę: surówki, ułóż pomidora
i ogórka, polej sosami i na samym środku 2-3 falafele.Zawiń dół pity do środka, a następnie zwiń delikatnie. Tak przygotowanego wrapa owiń papierem do pieczenia lub folią aluminiową i zgrilluj.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej