x

Pita falafel z wedgesami

Kategoria: Karta - dania    23.10.2017

Malka Kafka/Tel Aviv

Receptura na 2 porcje:
2 garście ziemniaków w skórce umytych i pokrojonych w ósemki
1 litr oleju do smażenia
2 chlebki pita
2 łyżki hummusu
2 łyżki surówki z czerwonej kapusty typu Waldorf lub z białej kapusty typu Coleslaw
2 plastry pomidora
2-4 plastry ogórka
2 łyżki sosu kolendrowo-cytrynowego (z przepisu na stronie obok)
2 łyżeczki sosu harrisa lub innego sosu chili
4-6 świeżo usmażonych falafeli


Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj dokładnie i pokrój w ósemki. Osusz je dokładnie. W głębokim rondlu rozgrzej olej do temp. 150°C, podsmaż ziemniaki porcjami na lekko złoty kolor i odłóż na papierowy ręcznik do wystygnięcia, następnie podsmaż jeszcze raz na zupełnie złoto.Chleb pita posmaruj delikatnie wodą i podgrzej delikatnie na rozgrzanej patelni. Pita staje się wtedy elastyczna i nie pęka przy rolowaniu.
Posmaruj środek pity 1 łyżką hummusu, nałóż połowę: surówki, ułóż pomidora
i ogórka, polej sosami i na samym środku 2-3 falafele.Zawiń dół pity do środka, a następnie zwiń delikatnie. Tak przygotowanego wrapa owiń papierem do pieczenia lub folią aluminiową i zgrilluj.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wegański burger od Bobby Burgera

Największa polska sieć burgerowni wprowadza do oferty pierwszego wegańskiego burgera. "Power Plant" pojawi się we wszystkich 45 lokalach sieci 29 listopada i będzie bazował na "roślinnym mięsie" firmy Linda McCartney.

Sushi, czyli polskie danie narodowe?

W ciągu dwóch dekad z kulinarnej nowinki zmieniło się w stały element sylwestrowego menu i obowiązkowy składnik wielu domówek. Dziś nie odstrasza nas w nim już nie tylko surowa ryba, ale także banan czy czekolada. Co sprawia, że danie z odległej Japonii bije w Polsce rekordy popularności?

Beyond Meat w Pizza Hut

Pizza to od lat jedno z ulubionych dań Polaków. Teraz przeżuwa swoją wegetariańską odsłonę dzięki współpracy Pizza Hut i Beyond Meat.

Pomarańczowa przyjemność - finedinigowy deser Łukasza Monety

Okres lockdownu wcale nie musi oznaczać bezczynności. Masz ochotę poznać nowe smaki i zmierzyć się z finediningowym deserem? Poniżej prezentujemy przepis, którego autorem jest Łukasz Moneta, chef de partie w Nolita Restaurant w Warszawie.

Co zjemy w Restauracji Nobu Warsaw? Oto pięć flagowych dań

Co można zamówić w Restauracji Nobu Warsaw? Prezentujemy flagowe dania serwowane w 46. lokalu gastronomicznym luksusowej marki założonej przez Nobu Matsuhisę, Roberta de Niro oraz Meira Tepera.

Starbucks poszerza ofertę o świeżo wypiekane croissanty i cynamonki

Starbucks Polska wprowadza do sprzedaży świeżo wypiekane każdego dnia croissanty i cynamonki bazujące na cieście francuskim. Produkty dostarczane będą przez firmę Bridor należącą do portfolio francuskiej grupy Le Duff.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej