x

Potrawka z fasoli z kiełbasą z gęsi, ćwikłą, kiszonymi pomidorami, burakami, kwaśną śmietaną i koprem

Kategoria: Karta - dania    20.11.2017

Krzysztof Łapawa/Ośla Ławka

To danie czerpie z dwóch tradycji. Ma większość składników barszczu ukraińskiego, a część zaczerpnięta jest z francuskiej potrawki Cassoulet. Ja użyłem do tego kiełbasy z gęsi, ale można użyć każdej innej, a nawet kaszanki. Do tego dania używam fasolki z orzełkiem, która jest drobnym kuchennym symbolem Polski.


Barszcz (4 porcje)
Fasola
250 g fasolki z orzełkiem
Namoczoną na minimum 12 h gotować
w wodzie z liściem laurowym, jarzynami /mirepoix, czosnkiem przez 45 minut do 1 h do miękkości. Schłodzić, zachować część płynu od gotowania.
Bulion buraczany (lub zakwas buraczany)
400 ml soku / 2 jabłka / 2 cebule / 2 ząbki czosnku /
2 gałązki majeranku / sok z 1 cytryny
Umyć buraki, namoczyć i wycisnąć z nich sok. Podgrzać na małym ogniu z jabłkami, majerankiem, cebulą i czosnkiem, nie zagotowywać. Na koniec sok z cytryny.
Baza
1 średni burak pokrojony w drobną kostkę /
1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę /
50 g masła / 2 szczypty ziaren kminku
Wszystko razem zeszklić w rondlu.
Wykończenie
Do rondla wkładamy ugotowaną fasolę oraz zeszklone z cebulą i kminem buraki. Podlewamy bulionem z buraków. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu. Ściągamy i dodajemy łyżkę smalcu gęsiego lub masła. Mieszamy aż lekko zgęstnieje.  


Ćwikła
Dwa umyte buraki skropić olejem, posolić i piec przez około 60 minut w 200°C. Po upieczeniu obrać i zblendować z sokami i olejem, który wypłynął z buraków. W razie potrzeby podlać bulionem warzywnym lub wodą. Przetrzeć przez sito i dodać świeżo starty chrzan. Ja lubię dużo.


Kiszone pomidory
Pomidory koktajlowe, hairloomy, niepryskane i nieumyte / woda (butelkowana, filtrowana) i sól, w proporcji (1 l wody : 1 łyżki soli) / dodatki do kiszenia: czosnek, liście drzew, krzewów owocowych, chili, chrzan, zioła.
Układamy pomidory i dodatki ciasno w słoju i zalewany solanką. Później tylko cierpliwość (minimum tydzień, może dwa). Podajemy z gorącą kiełbasą, siekanym koprem, kiszonymi pomidorami i kwaśną śmietaną.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Chrupiąca sałatka Bakalland najlepszym produktem dla sektora HoReCa

Przedstawiamy nowość w ofercie Bakalland

Smak dzikości

Las daje od zarania dziejów naturalnie i dziko rosnące rośliny: runo leśne oraz czyste, zdrowe mięso o dużej zawartości witamin, mikro- i makroelementów.

PRZEPISY Z TRZEMA GWIAZDKAMI MICHELIN - ESKALOPKI Z ŁOSOSIA ZE SZCZAWIEM

Pierwsze urodziny Cook Story by Samsung uświetnił swoją obecnością Michel Troisgros, przewodniczący Samsung Club des Chefs. Na co dzień kultywuje on dziedzictwo swojej rodziny. Ich restauracja od ponad 50 lat cieszy się szerokim uznaniem w kulinarnym świecie, docenionym 3 gwiazdkami Michelin.

Co zjemy w Restauracji Nobu Warsaw? Oto pięć flagowych dań

Co można zamówić w Restauracji Nobu Warsaw? Prezentujemy flagowe dania serwowane w 46. lokalu gastronomicznym luksusowej marki założonej przez Nobu Matsuhisę, Roberta de Niro oraz Meira Tepera.

Żurawina na znak przyjaźni

Małe, jaskrawoczerwone, kuliste owoce o gładkiej skórce pięknie prezentują się na talerzach. Ale pysznią się na nich nie tylko dla ozdoby - soczyste, kwaśno-cierpkie żurawinowe jagody świetnie komponują się z wytrawnymi smakami i są doskonałym kontrapunktem w wybitnie słodkich deserach.

Ryby na talerzu

Mięso ryb nie jest szczególnie popularne w Polsce. Rodacy przyrządzają i spożywają je stosunkowo rzadko. Wyjątkiem są święta - postna tradycja stołu wigilijnego wręcz wymaga potraw rybnych. W tym okresie najważniejszymi gatunkami są karpie i śledzie, ale również inne mają szansę zabłysnąć.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej