x

Pierogi leniwe z grzybami leśnymi, kukurydzą i cytryną

Kategoria: Karta - dania    20.11.2017

Krzysztof Łapawa/Ośla Ławka

Leniwe (4 porcje)
250 g tłustego twarogu / 1 jajko / 50 ml śmietany 30% tłuszczu / sól / 50 g mąki pszennej / szczypta gałki muszkatołowej / otarta skórka z połowy cytryny / druga połowa pokrojona w julienne


Sposób przygotowania:
Twaróg, jajka, śmietanę, otartą skórkę z cytryny, szczyptę soli i gałkę muszkatołową utrzeć do uzyskania gładkiej masy lub przetrzeć przez sitko /praskę. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko dodać do masy twarogowej. Białko ubić na pianę ze szczyptą soli. Połączyć razem obydwie masy. Stolnicę podsypać mąką pszenną. Podzielić na 4 części
i z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie pokroić na kwadraty. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować na małym ogniu aż do wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i chłodzić w zimnej wodzie. Po ostudzeniu osuszyć. Gotowe leniwe smażymy na małym ogniu z dwóch stron na maśle do uzyskania złotobrązowego koloru.


Purée z kukurydzy
2 kolby kukurydzy / 50 g masła/ 1 duża cebula
Kroimy cebulę w piórka i szklimy ją na maśle. Ścinamy ziarna kukurydzy z kolby. Dodajemy do rondla z cebulą i masłem. Podlewamy 200 ml wody, gotujemy przez około 10 minut. Blendujemy na gładkie purée. Przecieramy przez sito.  


Kandyzowana skórka cytrynowa  
Sparzoną i dokładnie umytą cytrynę obieramy ze skórki, nie pozostawiając na skórce albedo. Kroimy w julienne. Przykrywamy syropem prostym (1:1 proporcja wody i cukru). Gotujemy na małym ogniu do uzyskania lśniącej półprzezroczystej skórki.  


Grzyby  
Dowolne oczyszczone grzyby smażymy na gorącym maśle z gałązką tymianku i zgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.


Piklowane grzyby  
W kontrze do bogactwa leniwych i purée kukurydzianego dodajemy kilka kawałków domowych piklowanych grzybów.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Serce karczocha - na talerzu

Z wyglądu karczochy przypominają sosnowe szyszki, a tak naprawdę stanowią pąki kwiatów. Na południu Europy oraz w krajach arabskich są przyrządzane na wiele sposobów i spożywane niezwykle często, w Polsce - niestety nie. Szkoda, bo potrafią zachwycić smakiem!

Chleb nasz powszedni

Dobry chleb na zakwasie powraca do łask konsumentów. Potrafimy już docenić takie pieczywo, szukamy go na sklepowych półkach. Nic więc dziwnego, że zaczyna powstawać coraz więcej rzemieślniczych piekarni, w których chleb wypieka się ręcznie wyłącznie z mąki, wody i dzikich drożdży.

Śledź smażony na babie

Śledź smażony na babie według autorskiego przepisu Bartosza Liska. Jak sam mówi: "Między innymi tak dba się o siebie w swojej restauracji. W tym daniu jest wszystko, co kocham: smażony śledź, kwaśna śmietana i baba ziemniaczana".

Dania z kurek w restauracjach Artura Jarczyńskiego

Sezon na kurki rozpoczęty! Kucharze restauracji należących do Artura Jarczyńskiego przygotowali specjalne sezonowe menu kurkowe. Co serwują restauracje Jeff's, U Szwejka, Podwale 25 Kompania Piwna, St Antonio i Otto Pompieri.

TATAR WOŁOWY, GRZANKI, JAJKO PRZEPIÓRCZE

Przepis na tatar wołowy pochodzi z menu restauracji Brasserie Warszawska. Jej właścicielką jest Marta Jakubowska, a głównym szefem kuchni Mateusz Wichrowski.

Nie bójcie się cykorii!

Sezon na nią zaczął się w listopadzie i potrwa prawie do kwietnia, dlatego pełna witamin cykoria to wybawienie zimą, kiedy tak mało jest innych świeżych warzyw. Powinniśmy częściej używać jej w kuchni, ale różnie z tym bywa. Kucharzy i konsumentów odstrasza zapewne jej goryczka.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej