x

Pierogi leniwe z grzybami leśnymi, kukurydzą i cytryną

Kategoria: Karta - dania

Krzysztof Łapawa/Ośla Ławka

Leniwe (4 porcje)
250 g tłustego twarogu / 1 jajko / 50 ml śmietany 30% tłuszczu / sól / 50 g mąki pszennej / szczypta gałki muszkatołowej / otarta skórka z połowy cytryny / druga połowa pokrojona w julienne


Sposób przygotowania:
Twaróg, jajka, śmietanę, otartą skórkę z cytryny, szczyptę soli i gałkę muszkatołową utrzeć do uzyskania gładkiej masy lub przetrzeć przez sitko /praskę. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko dodać do masy twarogowej. Białko ubić na pianę ze szczyptą soli. Połączyć razem obydwie masy. Stolnicę podsypać mąką pszenną. Podzielić na 4 części
i z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie pokroić na kwadraty. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować na małym ogniu aż do wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i chłodzić w zimnej wodzie. Po ostudzeniu osuszyć. Gotowe leniwe smażymy na małym ogniu z dwóch stron na maśle do uzyskania złotobrązowego koloru.


Purée z kukurydzy
2 kolby kukurydzy / 50 g masła/ 1 duża cebula
Kroimy cebulę w piórka i szklimy ją na maśle. Ścinamy ziarna kukurydzy z kolby. Dodajemy do rondla z cebulą i masłem. Podlewamy 200 ml wody, gotujemy przez około 10 minut. Blendujemy na gładkie purée. Przecieramy przez sito.  


Kandyzowana skórka cytrynowa  
Sparzoną i dokładnie umytą cytrynę obieramy ze skórki, nie pozostawiając na skórce albedo. Kroimy w julienne. Przykrywamy syropem prostym (1:1 proporcja wody i cukru). Gotujemy na małym ogniu do uzyskania lśniącej półprzezroczystej skórki.  


Grzyby  
Dowolne oczyszczone grzyby smażymy na gorącym maśle z gałązką tymianku i zgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.


Piklowane grzyby  
W kontrze do bogactwa leniwych i purée kukurydzianego dodajemy kilka kawałków domowych piklowanych grzybów.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Powiew świeżości, eksplozja aromatu

Dostępne w setkach (lub tysiącach) różnych odmian, gatunków i podgatunków. Potrafią różnić się od siebie diametralnie, ale często decydujące są subtelne niuanse. Jak wydobyć i wykorzystać ziołowy potencjał?

Nie bójcie się cykorii!

Sezon na nią zaczął się w listopadzie i potrwa prawie do kwietnia, dlatego pełna witamin cykoria to wybawienie zimą, kiedy tak mało jest innych świeżych warzyw. Powinniśmy częściej używać jej w kuchni, ale różnie z tym bywa. Kucharzy i konsumentów odstrasza zapewne jej goryczka.

Pełna spiżarnia już nie tylko od święta!

Śliwki kalifornijskie tradycyjnie goszczą w wielkanocnym koszyku zakupowym Polaków. Nie może ich zabraknąć również w tym roku, szczególnie teraz, kiedy na znaczeniu zyskują produkty spożywcze o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni i dłuższym terminie przydatności do spożycia.

Śledź smażony na babie

Śledź smażony na babie według autorskiego przepisu Bartosza Liska. Jak sam mówi: "Między innymi tak dba się o siebie w swojej restauracji. W tym daniu jest wszystko, co kocham: smażony śledź, kwaśna śmietana i baba ziemniaczana".

MAKRO Polska z barokową strefą historyczną na gali Gault&Millau

Podczas uroczystej gali Gault&Millau, która odbyła się 27 listopada we Wrocławiu, wyłoniono najlepszych szefów kuchni w Polsce w 5 kategoriach. Partnerem gali była sieć hurtowni MAKRO Polska, która przygotowała ekspozycję inspirowaną barokiem.

Królik w musztardzie i estragonie

Królik w musztardzie i estragonie według przepisu Jakuba Kasprzaka.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej