x

Pierogi leniwe z grzybami leśnymi, kukurydzą i cytryną

Kategoria: Karta - dania    20.11.2017

Krzysztof Łapawa/Ośla Ławka

Leniwe (4 porcje)
250 g tłustego twarogu / 1 jajko / 50 ml śmietany 30% tłuszczu / sól / 50 g mąki pszennej / szczypta gałki muszkatołowej / otarta skórka z połowy cytryny / druga połowa pokrojona w julienne


Sposób przygotowania:
Twaróg, jajka, śmietanę, otartą skórkę z cytryny, szczyptę soli i gałkę muszkatołową utrzeć do uzyskania gładkiej masy lub przetrzeć przez sitko /praskę. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko dodać do masy twarogowej. Białko ubić na pianę ze szczyptą soli. Połączyć razem obydwie masy. Stolnicę podsypać mąką pszenną. Podzielić na 4 części
i z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie pokroić na kwadraty. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować na małym ogniu aż do wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i chłodzić w zimnej wodzie. Po ostudzeniu osuszyć. Gotowe leniwe smażymy na małym ogniu z dwóch stron na maśle do uzyskania złotobrązowego koloru.


Purée z kukurydzy
2 kolby kukurydzy / 50 g masła/ 1 duża cebula
Kroimy cebulę w piórka i szklimy ją na maśle. Ścinamy ziarna kukurydzy z kolby. Dodajemy do rondla z cebulą i masłem. Podlewamy 200 ml wody, gotujemy przez około 10 minut. Blendujemy na gładkie purée. Przecieramy przez sito.  


Kandyzowana skórka cytrynowa  
Sparzoną i dokładnie umytą cytrynę obieramy ze skórki, nie pozostawiając na skórce albedo. Kroimy w julienne. Przykrywamy syropem prostym (1:1 proporcja wody i cukru). Gotujemy na małym ogniu do uzyskania lśniącej półprzezroczystej skórki.  


Grzyby  
Dowolne oczyszczone grzyby smażymy na gorącym maśle z gałązką tymianku i zgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.


Piklowane grzyby  
W kontrze do bogactwa leniwych i purée kukurydzianego dodajemy kilka kawałków domowych piklowanych grzybów.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Z chleba, ciasta albo... ziemniaków? Ewolucja pączka

Można go nadziewać praktycznie wszystkim, od słoniny i mięsa po czekoladę, konfiturę czy orzechy. Bywał już wyrabiany z ziemniaków i ciasta chlebowego. Od czasów starożytnych przeszedł sporą metamorfozę i wygląda na to, że nie powiedział jeszcze ostatniego słowa...

Ryba jest dobra! Nowe koncepty z morskimi przysmakami

Istnieje wiele tradycyjnych sposobów przygotowania ryb i owoców morza. Są też potrawy nowatorskie. Jak Europa długa i szeroka, miłośnicy morskich przysmaków doprawiają "świeże ryby prosto od rybaka" odrobiną nowoczesności, zamieniając stare kawałki w kąski, których chcą spróbować wszyscy.

Śledź smażony na babie

Śledź smażony na babie według autorskiego przepisu Bartosza Liska. Jak sam mówi: "Między innymi tak dba się o siebie w swojej restauracji. W tym daniu jest wszystko, co kocham: smażony śledź, kwaśna śmietana i baba ziemniaczana".

Zbawienne kiszonki

Jak wzmocnić odporność organizmu, by przygotować go na walkę z groźnymi wirusami? - Jedzmy warzywa i owoce bogate w witaminę C! - grzmią lekarze. Wiosną trudno jednak o ich duży wybór, zbawieniem są więc kiszonki. Warto je włączyć do naszej codziennej diety i oferty dla klientów.

Jak wybrać świeżą, dobrą rybę?

Boże Narodzenie to tradycyjne "rybne święto". W czołówce spożycia nadal utrzymują się takie gatunki, jak karp, śledź, łosoś i dorsz. Niezależnie od tego, jakie ryby kupujemy, należy zwracać uwagę, aby były one świeże. Jak to rozpoznać radzi Piotr Zych z MAKRO Polska.

Żurawina na znak przyjaźni

Małe, jaskrawoczerwone, kuliste owoce o gładkiej skórce pięknie prezentują się na talerzach. Ale pysznią się na nich nie tylko dla ozdoby - soczyste, kwaśno-cierpkie żurawinowe jagody świetnie komponują się z wytrawnymi smakami i są doskonałym kontrapunktem w wybitnie słodkich deserach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej