x

Adam Pawłowski: Obalamy mity

Kategoria: Wino

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata do adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

1. Wino „Reserva” oznacza wino lepszej jakości
Określenie „Reserva” odnosi się tylko pośrednio do jakości, a jego głównym zadaniem jest wskazanie konkretnego stylu wina. W tradycyjnych krajach winiarskich Starego Kontynentu, jak Hiszpania, Włochy czy Portugalia, określenie Reserva/Riserva dotyczy win dłużej leżakowanych w beczkach lub w butelce. W związku z tym wino powinno prezentować więcej nut dębowych i charakteryzować się bardziej utlenionym stylem. Regulują to szczegółowo przepisy prawne danych apelacji, np. czerwona Rioja „Reserva” przed wypuszczeniem na rynek musi być leżakowana przez min. 3 lata, w tym minimum rok w beczkach dębowych. Prawo winiarskie w krajach Nowego Świata jest bardziej liberalne i nie reguluje kwestii używania określenia „Reserva”, w związku z tym producenci używają go wedle własnego uznania. Czynią to zwykle ze względów marketingowych, żeby w oczach konsumenta podnieść rangę swojego wina.

2. Związki siarki w winie są szkodliwe
Siarczyny są nieodłączną częścią wina i pojawiają się w nim z dwóch powodów. Po pierwsze, są produktem ubocznym fermentacji moszczu i powstają samoczynnie w procesie rozkładu drożdży. Po drugie, winiarze dodają niewielką ilość dwutlenku siarki na różnym etapie produkcji wina. To bardzo powszechna praktyka, która jest stosowana w celu zapobiegania utlenieniu wina. Dwutlenek siarki stabilizuje wino i zapobiega rozwojowi bakterii powodujących przeobrażenie wina w ocet winny. Ilość siarczynów występujących w winie jest na tyle śladowa, że nie wpływa negatywnie na ludzkie zdrowie. Związki siarki występują w podobnych lub większych ilościach w wielu produktach spożywczych, np. w suszonych owocach. Producenci win organicznych, biodynamicznych i naturalnych czasem nie stosują dwutlenku siarki lub używają go w minimalnych dawkach, ale nie oznacza to, że ich wina nie zawierają siarczynów.

3. Im cięższa butelka, tym lepsze wino
Używanie ciężkich butelek to powszechnie stosowany zabieg marketingowy niemający nic wspólnego z jakością wina. W Nowym Świecie prym wiodą producenci z USA, Argentyny i Chile. W Europie wyznawcami zasady „im cięższe, tym lepsze” są producenci Primitivo z południa Włoch. Taka butelka ma za zadanie wyróżnić wino od masy innych, a fakt, że jest najcięższa i najciemniejsza ma przekonać konsumenta do tego, że jest najlepsza. Tego rodzaju zabiegi wpływają na decyzje zakupowe mniej wyedukowanych konsumentów. Taki pakunek przekłada się też na wyższą cenę finalną, ponieważ grube szkło jest nawet kilkukrotnie droższe od standardowego. Nie wspominając już o wyższych kosztach transportu i większej uciążliwości dla środowiska.

4. Wino im starsze, tym lepsze
Każde wino ma określony cykl życia i nie wszystkie butelki szlachetnieją w drodze wieloletniego leżakowania. Zdecydowana ich większość jest przeznaczona do relatywnie szybkiego wypicia, czyli w czasie roku do dwóch lat od daty produkcji. Dotyczy to znakomitej większości win musujących, białych, różowych i lekkich czerwonych. Nie oznacza to jednak, że po upływie paru lat te wina nie nadają się zupełnie do picia – tracą jednak swoją rześkość i najlepsze walory aromatyczno-smakowe. Szacuję, że tylko ok. 10 proc. win nadaje się do leżakowania i starzenia w butelce dłużej niż 5 lat. Z reguły średnio i dobrze zbudowane czerwone, słodkie i wzmacniane mogą pochwalić się dłuższą żywotnością.

Adam Pawłowski - pierwszy Polak z prestiżowym tytułem Master Sommeliera. Mistrz Polski Sommelierów 2014. Zwycięzca zawodów sommelierów Sud de France 2013. Dwukrotny finalista UK Best Sommelier 2011 i 2014.
Wykładowca The Court of Master Sommeliers. Przez 5 lat head sommelier w Northcote, restauracji oznaczonej gwiazdką Michelina. Niezależny konsultant branży HoReCa.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Abruzja nieznana

Abruzja to region winiarski w środkowych Włoszech położony między wybrzeżem Adriatyku a Apeninami. W połączeniu z lokalną kuchnią i wciąż umiarkowanym ruchem turystycznym tworzy fascynującą destynację dla miłośników nieoczywistych smaków i lokalnych win.

Legenda w Warszawie

10 października Warszawę odwiedził Georg Riedel, przedstawiciel rodziny Riedel, która od 11 pokoleń zajmuje się produkcją kieliszków do wina. Kieliszki nie są małym szczegółem, ale ważnym elementem restauracji, która ma poważne podejście do gościa.

Święto polskiego wina

25-26 sierpnia odbędą się Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. To jedna z największych w kraju imprez winiarskich.

Wspólny projekt Winnicy Wieliczka i restauracji Albertina

Krakowska restauracja zainicjowała współpracę z Winnicą Wieliczka, której efektem jest autorskie wino Albertina Chardonnay 2016. Wyprodukowano je z winogron zebranych w pierwszym tygodniu października 2016 r.

POLSKIE WINA NAGRODZONE

17 czerwca po raz piąty w poznańskiej restauracji Spot miał miejsce całodzienny cykl wydarzeń poświęconych polskim winom i cydrom. Z roku na rok jakość polskiego wina wzrasta. Udowodniły to m.in. wyniki konkursu "Polskie korki 2018".

Simply Great Italian Wines

Coroczne międzynarodowe wydarzenie winiarskie, prezentujące przekrojowo winnice i wina z interesujących regionów Włoch, 10 maja br. już po raz trzeci zawitało do Warszawy, potwierdzając tym samym ważną pozycję Polski na światowej mapie konsumentów włoskiego wina.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej