Płatki kwiatów, nasiona, owoce – wszystkie te elementy róży mogą mieć szerokie zastosowanie kulinarne. Wydawałoby się, że jest to najbardziej oswojony z jadalnych kwiatów, jednak wielu ludzi wciąż nie wie, jak wiele można z niego zrobić. Książka „Różane przepisy” to pomysły na nieoczywiste dania różane, takie jak trufle w kwiatowym pudrze, chleb różany czy sałatka z ciecierzycy z marynowanymi owocami z dzikiej róży. Wstępem do książki jest obszerny opis odmian róż, a także zastosowania ich wszystkich elementów. Poznacie też kilka sposobów na różane przetwory i zaskakujące możliwości ich konserwacji. Ciekawe również jest to, że niektóre elementy w przepisach można zastępować innymi – zamiast świeżych róż czasami można użyć płatków róży w cukrze czy kandyzowanych. Autorka, Małgorzata Kalemba-Dróżdż, napisała wcześniej „Jadalne chwasty” oraz „Pyszne chwasty” i w świecie roślin (a zwłaszcza tych dzikich!) jest niekwestionowanym ekspertem. Choć wizualna strona książki może być na początku nieco odstraszająca, zajrzyjcie do środka i przede wszystkim przeczytajcie teksty, korzystając z niesamowitej dawki wiedzy i praktycznych porad. To kolejna książka do czytania, a nie oglądania.


Smak zapachu


Małgorzata Kalemba-Dróżdż, "Różane przepisy", wyd. Pascal 2017

Zobacz także

INSEKTY - Z CZYM TO SIĘ JE?

To kolejny temat, który wzbudza spore emocje. Insekty - larwy, mrówki, pasikoniki - jako element potrawy pewnie wciąż szokują, ale też intrygują. Istnieją kultury, w których nie są niczym niezwykłym i są spożywane na co dzień. Świat zachodni wciąż nie może się przełamać.

U ŹRÓDEŁ

Koktajle, koktajlbary to ostatnio coraz modniejszy temat. Po fali popularności szefów kuchni także w Polsce przychodzi czas na barmanów (do czego regularnie przyczyniamy się na naszych łamach). Na całym świecie powstają nowe miejsca, a część z nich zdobywa status kultowych.

Program Top Chef powraca

Ruszyły castingi do 8. edycji programu

"Moja kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej

Wydana po raz pierwszy 25 lat temu "Kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej była w Polsce jedną z pionierskich książek kształtujących naszą świadomość kulinarną.

CORAZ BLIŻEJ

Książka doskonale pokazuje nie tylko konkretne dania i przepisy, pomaga korzystać z wielu aromatycznych przypraw, ale także świetnie oddaje klimat krajów, z których pochodzą. Warto poznać podstawowe dania w oryginalnej wersji, powrócić do źródeł.

MAKRO Polska i Fundacja Klubu Szefów Kuchni wspierają Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy

Sieć hurtowni MAKRO Polska wspólnie z Fundacją Klubu Szefów Kuchni wspierają 26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. 14 stycznia w Warszawie najlepsi szefowie kuchni ugotują dla uczestników 4500 litrów zupy, powstanie również specjalna Restauracja WOŚP.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

