Wprawdzie mówi się, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, lecz bardzo wielu z nas nie traktuje śniadania z należytą uwagą (często nie jadając go wcale) – nie mamy czasu, zapominamy itd. Tak wygląda także rzeczywistość wielu szefów kuchni czy restauratorów, którzy żyją w permanentnym biegu. Jednak od kilku lat coraz częściej zdarza się, że restauracyjni goście szukają ciekawej oferty śniadaniowej na mieście. Przedłużają się też pory śniadań – zwłaszcza w weekendy – i spora część lokali ma śniadaniowe menu dostępne nawet cały dzień. Jak przygotować interesujące propozycje, wychodzące poza schemat obecnych wszędzie klasyków? „Breakfast. Morning, noon and night” autorstwa brytyjskiego stylisty i dziennikarza kulinarnego Ferna Greena to zarówno kompendium śniadaniowej wiedzy dla amatorów, jak i źródło inspiracji dla profesjonalistów. Znajdziecie tu niezawodne sposoby na perfekcyjne ugotowanie jajek, omlet z wędzonym pstrągiem, ricottą i ziemniakami, jajka po marokańsku, śniadaniowe burrito, pudding chia z mlekiem kokosowym czy wreszcie kilka rodzajów granoli. Niektóre z dań są bardziej pracochłonne, ale większość to rzeczy bezpretensjonalne, szybkie w przygotowaniu i odpowiednie na wiele okazji (np. dania rekomendowane na kaca). Zaletą książki jest zróżnicowanie przepisów – z jednej strony cały dział poświęcony tostom, z drugiej rozdział o zdrowych daniach (w tym wielu bezglutenowych). W obliczu coraz częstszych restrykcji żywieniowych ważne jest, aby swoją ofertę dostosować do różnych gości. Czasami w prosty sposób można urozmaicić śniadaniowe dania i wyróżnić się na tle konkurencji. A część przepisów z książki, drodzy szefowie i restauratorzy, wykorzystajcie na co dzień, przed wyjściem do pracy – naprawdę nie jest to takie trudne.


Na dobry początek


Fern Green, "Breakfast. Morning, noon and night", wyd. Hardie Grant Books 2015

Zobacz także

JADALNY ALGORYTM

Grzegorz Łapanowski to człowiek instytucja. Określenie kulinarny aktywista mówi o nim najwięcej. Nie pracuje w restauracyjnej kuchni, ale prowadzi studio kulinarne, organizuje warsztaty i przede wszystkim wiele projektów edukacyjnych dla dzieci i młodzieży - a przy okazji jest postacią medialną.

Japońska precyzja

"Japanese patisserie", James Campbell, wyd. Ryland Peters & Small 2017

Domowa siła

Mało jest restauracji i niewielu szefów kuchni budzących aż takie emocje jak Noma i René Redzepi. W ostatnim czasie wszystkie reflektory skierowane są na jego nową koncepcję i nową lokalizację, czyli Nomę 2.0 w Kopenhadze.

Roślinnie na słodko

Wegańskich restauracji i kawiarni powstaje coraz więcej, a roślinna oferta dostępna jest w niemal każdym lokalu, więc wydawałoby się, że dieta bez produktów pochodzenia zwierzęcego nie jest dzisiaj niczym nadzwyczajnym.

"The Turkish Cookbook" Musy Daǧdevirena

Kuchnia turecka kojarzy wam się głównie z kebabem? Ma tymczasem znacznie więcej do zaoferowania - w Turcji będącej kolebką jednej z najstarszych kultur kulinarnych świata pracuje mnóstwo młodych kucharzy, którzy w ciekawy sposób podchodzą do tradycji.

Luksusowy duet

"Food & Beer", Daniel Burns, Jeppe Jarnit-Bjergsø, wyd. Phaidon 2016
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

