x

Smakowa układanka

Kategoria: Lifestyle - książki    25.09.2017

Niki Segnit, "Leksykon smaków", wyd. Buchmann/GW Foksal 2017

Zastanawiacie się czasem czy istnieje kulinarne połączenie idealne? Z dużym prawdopodobieństwem każdy jest w stanie wymienić kilka takich. Wiadomo, że w znacznej mierze są to wybory subiektywne. Jednak znając najważniejsze właściwości produktów oraz kilka zasad, jesteśmy w stanie coraz lepiej przewidzieć, jaki będzie smakowy efekt końcowy. Co decyduje o tym, że dane produkty do siebie pasują, jakie są powiązania między smakami? Kiedy dobieramy je na zasadzie podobieństw, a kiedy decydujemy się na kontrasty? Niki Segnit w 2010 r. napisała „Leksykon smaków” właśnie po to, by spróbować odpowiedzieć na te pytania – bo wcześniej nikt nie zebrał tej wiedzy w taki sposób. Przede wszystkim podzieliła produkty na kilka podstawowych grup i opisała zasadnicze właściwości ich smaków i aromatów. Mamy zatem bardziej i mniej oczywiste podziały na smaki, np.: pieczone, mięsne, serowe, ziemiste, morskie, słone, zielone i trawiaste czy pikantne. W każdym z działów są proponowane konkretne połączenia – i tak na przykład mamy kaszankę z jabłkiem czy z cebulą albo z czekoladą, ostrygi z grzybami czy kalafior z białą rybą. Niezależnie od tego, czy intuicyjnie są to dla nas zestawienia oczywiste, czy zaskakujące, znajdziemy tu dokładne opisy smaków i uzasadnienia proponowanych mieszanek. Analizując kilka przykładów, autorka stara się lepiej zrozumieć, z czego wynikają takie, a nie inne zestawienia. Pokazuje też, że kiedy poznamy i opanujemy podstawowe zasady i istotę najbardziej klasycznych połączeń, jesteśmy w stanie pójść krok dalej i sięgnąć po odważniejsze kombinacje (jak najwięksi szefowie kuchni: Ferran Adria, Heston Blumenthal czy Grant Achatz). Z książki korzystają liczni kucharze czy barmani – bo to leksykon, który inspiruje i po prostu bardzo ułatwia im życie. Polskie tłumaczenie zostało przygotowane z dużą starannością i precyzją. W branży wieść o premierze wzbudza emocje na długo przed wydaniem, więc mimo że ma bardzo dużo tekstu i mało obrazków, nie potrzebuje chyba specjalnej promocji. Oby więcej takich książek kulinarnych.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej