Jest pierwszym miejscem w Krakowie, które łączy piwa rzemieślnicze z jedzeniem. Współwłaścicielami Kufli i Widelców są Szymon „Helmut” Zając (odpowiada za bar) i Paweł „Chopin” Florczyk (odpowiada za kuchnię). W lokalu przeznaczonym na 50 miejsc siedzących są dwie sale i otwarta kuchnia. Dominujące kolory to biały, czarny, żółty i czerwony. Prosty design przełamują kolorowe murale wykonane przez Koka Studio. W menu znajdziemy np. burgera z jelenia z proponowanym piwem IPA lub ciemnym stoutem. Tutejsze menu zmienia się co miesiąc. Oferta przekąsek do piwa (7-10 zł) to przykładowo krokieciki beszamelowe, grillowane tofu marynowane w miso. Dania główne (25-39 zł) to na przykład filet z kaczki czy wieprzowe żeberka. Na ośmiu kranach z rzemieślniczymi piwami znajdziemy siedem piw polskich i jedno zagraniczne. Piwa stale rotują. W ofercie są m.in. piwa browarów Piwojad, Palatum, Hopium, Ziemia Obiecana. Dodatkowo w „lodówce ze sztosami” znajdują się piwa z wyższej półki cenowej (25-50 zł) z całego świata.
ul. Czysta 3/2, Kraków