x

Kufle i Widelce

Kategoria: Miejsca    20.11.2017

Kufle i Widelce to lokal w Krakowie, którego motto brzmi: "Gotujemy do piwa, pijemy do jedzenia".

Jest pierwszym miejscem w Krakowie, które łączy piwa rzemieślnicze z jedzeniem. Współwłaścicielami Kufli i Widelców są Szymon „Helmut” Zając (odpowiada za bar) i Paweł „Chopin” Florczyk (odpowiada za kuchnię). W lokalu przeznaczonym na 50 miejsc siedzących są dwie sale i otwarta kuchnia. Dominujące kolory to biały, czarny, żółty i czerwony. Prosty design przełamują kolorowe murale wykonane przez Koka Studio. W menu znajdziemy np. burgera z jelenia z proponowanym piwem IPA lub ciemnym stoutem. Tutejsze menu zmienia się co miesiąc. Oferta przekąsek do piwa (7-10 zł) to przykładowo krokieciki beszamelowe, grillowane tofu marynowane w miso. Dania główne (25-39 zł) to na przykład filet z kaczki czy wieprzowe żeberka. Na ośmiu kranach z rzemieślniczymi piwami znajdziemy siedem piw polskich i jedno zagraniczne. Piwa stale rotują. W ofercie są m.in. piwa browarów Piwojad, Palatum, Hopium, Ziemia Obiecana. Dodatkowo w „lodówce ze sztosami” znajdują się piwa z wyższej półki cenowej (25-50 zł) z całego świata.

 

ul. Czysta 3/2, Kraków

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bakery w Browarach Warszawskich. Michał Paleta szefem kuchni i wspólnikiem lokalu

Koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery wzbogaci się o drugi lokal - w Browarach Warszawskich w centrum stolicy. - To będzie wyjątkowa rzemieślnicza piekarnia z polskim, ale przede wszystkim francuskim pieczywem - mówi Bartłomiej Rychcik, prezes firmy Enata Bread zarządzającej marką.

Bistro Kromki na warszawskim Muranowie

Na warszawskim Muranowie od roku, a konkretnie od lutego 2018 r., działa nowoczesne i sympatyczne bistro Kromki. Przycupnęło wśród ciągnących się między aleją Solidarności a Nowolipkami niskimi pawilonami, w których kryją się fast foody oraz sklepiki np. z cygarami, alkoholem czy kosmetykami.

Michał Gniadek szefem kuchni w Bistro Barze WuWu

Michał Gniadek, szef kuchni restauracji Zoni, będzie teraz dowodził także w Bistro Baru WuWu. Zabiera gości WuWu w całkowicie inne rejony kulinarne niż te, które są znane z siostrzanej Zoni.

WINSKY WINE’N’WHISKY BAR

Nad Wisłą w Warszawie, przy ulicy Wioślarskiej 10, w budynku The Tides, otworzył się w listopadzie Winsky Wine’n’Whisky Bar. Twórczynią i współwłaścicielką miejsca jest Monika Frendl, drugim współwłaścicielem jest Viktor Jakupec.

SANTO PORTO BY MAGDA GESSLER

W samym centrum Gdyni, tuż u podnóża Kamiennej Góry i w bezpośrednim sąsiedztwie zabytkowej Willi Szczęść Boże, w połowie sierpnia 2018 r. uroczyście otwarto Santo Porto, rybny raj Magdy Gessler.

Orzo Warszawa i Orzo Kraków

Stołeczna restauracja Orzo powstała w październiku 2017 r. i zajęła miejsce Aioli Mini.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej