The Best Chef to projekt, który narodził się w 2016 r., a jego głównym celem jest zaprezentowanie i przybliżenie szerszemu gronu sylwetek najlepszych szefów kuchni. Gala finałowa odbywać się będzie cyklicznie – każdego roku jej gospodarzem będzie inne miasto na świecie.
Wydarzenie zadebiutowało w Warszawie – nagrody wręczono w październiku br. w Reducie Banku Polskiego. Najlepsi szefowie wybrani zostali na podstawie głosów oddanych przez ponad 300 szefów kuchni, blogerów, fotografów oraz dziennikarzy z całego świata. Również fani poprzez stronę na Facebooku mogli decydować o tym, który z szefów kuchni zostanie nagrodzony. Ich głosy stanowiły 30 proc. końcowej oceny.
Wojciech Amaro odebrał nagrodę w kategorii City Gourmet. Młodym talentem i zdobywcą tytułu Rising Star został ogłoszony Rafał Koziorzemski, sous-chef z gdyńskiej restauracji Biały Królik. W kategorii Pastry zwyciężył holenderski mistrz cukiernictwa Roger van Damme (restauracja Het Gebaar). Nagrodą w kategorii Lady została uhonorowana Chantel Dartnall, szefowa kuchni w The Restaurant Mosaic w Pretorii (RPA). Za wyjątkowe walory artystyczne przyznano statuetkę w kategorii Food Art – otrzymał ją Atsushi Tanaka, japoński szef kuchni prowadzący swoją restaurację A.T. w Paryżu. Najważniejszą z nagród oraz tytuł The Best Chef Top 300 otrzymał natomiast Joan Roca ze słynnej katalońskiej restauracji El Celler de Can Roca.
Przyszła edycja The Best Chef Awards 2018 planowana jest na wrzesień i odbędzie się we Włoszech.


The Best Chef Awards 2017


W Warszawie po raz pierwszy w historii odbyła się gala The Best Chef, podczas której wręczono nagrody dla najlepszych szefów kuchni na świecie.
Zobacz także

Nie będzie Wine&Food Noble Night 2020

Jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w tym roku się nie odbędzie.

Ostatni Gault&Millau Tour w 2017

Poznajcie najlepszych szefów kuchni z Północnej Polski! Na ostatnim Gault&Millau Tour tego roku, który odbył się 18 września br. przyznano pięć regionalnych nagród dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia.

Polska premiera Beluga Epicure

Pierwsza butelka Beluga Epicure z nowej limitowanej wersji właśnie trafiła do Polski i od razu znalazła nabywcę.

SZEF PRZYSZŁOŚCI

Szef kuchni Water & Wine, konceptu działającego przy rozlewni Cisowianka Perlage w Drzewcach, otrzymał nagrodę od Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej - Chef D'Avenir (Szef Przyszłości).

PODRÓŻ ZMYSŁÓW

Na początku listopada br. w restauracji Senses w Warszawie odbyła się kolacja, podczas której ogłoszono szefa patrona dla wprowadzenia dwóch nowych kaw z kolekcji Exclusive Selection, przeznaczonych tylko dla gwiazdkowych restauracji.

René Redzepi z tytułem The Best Chef Awards 2020. Wojciech Modest Amaro w pierwszej 50!

Wyniki konkursu The Best Chef Awards 2020 powered by Perlage ogłoszone zostały 23 września w formie wirtualnej. Tytuł The Best Chef Top 100 otrzymał René Redzepi. Jedynym Polakiem wśród finalistów był Wojciech Modest Amaro, który uplasował się na wysokim 46 miejscu.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

