Pierwszego dnia imprezy wręczono medale i dyplomy dla najlepszych dostępnych na polskim rynku win białych i czerwonych (w trzech kategoriach cenowych: do 50 zł, 51-100 zł i powyżej 100 zł), musujących (osobne kategorie dla win robionych metodą tradycyjną i innymi metodami), różowych, słodkich i specjalnych.
Winiarzem roku został Zoltán Heimann z węgierskiego Szekszárdu. Tytuł Importera Roku przypadł Vinotece 13. Nagrodę specjalną odebrali redaktorzy włoskiego przewodnika winiarskiego i domu wydawniczego Gambero Rosso. Na Promotora Kultury Wina w Polsce wybrano poznański SPOT. Jury „Magazynu Wino” uznało, że najlepszą kartę win w Polsce ma stołeczna restauracja Dyletanci, a najlepszym wine barem jest chorzowska Mañana Bistro & Wine Bar. Blogerem Roku został Łukasz Piekut (Lampkawina.pl); w plebiscycie publiczności zwyciężyły: Niewinnepodróże.pl.
Za Polską Winiarnię Roku uznano Winnicę Wzgórz Trzebnickich. Ponadto przyznano też kolejne certyfikaty dla Hoteli Przyjaznych Winu.
W tym roku po raz pierwszy degustacja trwała dwa dni, na gości czekały zaś 132 stanowiska, ponad setka winiarzy i tysiące win. Na Grand Prix przyjechali m.in. producenci z Szampanii, która była honorowym gościem imprezy. Nie zabrakło intrygujących winiarzy z Lombardii i innych włoskich regionów prezentujących swe wina na stoisku Gambero Rosso. Po raz pierwszy goszczono dużą grupę winiarzy z Rumunii i z hiszpańskiego makroregionu Kastylia-León.
Degustacji towarzyszyły liczne seminaria i warsztaty, przygotowane m.in. przez Gambero Rosso, Deutsche Wein Institut („Pinot’s paradise” i „Wiek rieslinga”), prowadzone przez sommeliera Antoniosa Askitisa, Kastylię-León i California Wine Institute („Zin & Choc”). Zwieńczeniem tegorocznego Grand Prix było Śniadanie Szampańskie. „Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.


Grand Prix "Magazynu Wino"


27-29 października ponad 2 tysiące gości przybyło na kolejną odsłonę Stilnovosti Grand Prix dwumiesięcznika "Magazyn Wino".
Zobacz także

Festiwal Whisky Jastrzębia Gora już wkrótce

IV edycja festiwalu odbędzie się w dniach 25. i 26. sierpnia.

WHISKY NAD BAŁTYKIEM

W dniach 26-27 sierpnia 2017 r. w Jastrzębiej Górze odbyła się IV edycja Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra. Wydarzenie odwiedziło niespełna 7000 gości - zarówno miłośników whisky, jak i osób, które rozpoczynają przygodę z tym szlachetnym trunkiem.

Polacy na 25 edycji Olimpiady Kulinarnej IKA w Stuttgarcie

Około 2 tysięcy kucharzy i cukierników z ponad 60 krajów zaprezentuje swoje umiejętności podczas Olimpiady IKA, która potrwa od 14 do 19 lutego 2020 r. Wśród uczestników walczących o złote, srebrne i brązowe medale znalazły się dwie drużyny narodowe z Polski - seniorów i juniorów.

EXPO SWEET 2019

Już 17 lutego po raz 11 odbędą się targi Expo Sweet, największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej. W programie tegorocznych targów zaplanowano Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów oraz w Przygotowaniu Deserów.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wysyłają młodych kucharzy do Francji!

Dawid Wantrych i Emilia Czyrko z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych wygrali Polskie Eliminacje do Les Chefs en Or 2020 organizowane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry.

PRAKTYKA GOŚCINNOŚCI

To mit, że tylko duże nakłady finansowe przekładają się na odpowiedni serwis. Główną inwestycją w dobrą obsługę jest poświęcenie czasu na stworzenie procedur i ich konsekwentne wdrażanie - mówią Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski MS autorzy książki "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii".
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

