x

Grand Prix "Magazynu Wino"

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

27-29 października ponad 2 tysiące gości przybyło na kolejną odsłonę Stilnovosti Grand Prix dwumiesięcznika "Magazyn Wino".

Pierwszego dnia imprezy wręczono medale i dyplomy dla najlepszych dostępnych na polskim rynku win białych i czerwonych (w trzech kategoriach cenowych: do 50 zł, 51-100 zł i powyżej 100 zł), musujących (osobne kategorie dla win robionych metodą tradycyjną i innymi metodami), różowych, słodkich i specjalnych.
Winiarzem roku został Zoltán Heimann z węgierskiego Szekszárdu. Tytuł Importera Roku przypadł Vinotece 13. Nagrodę specjalną odebrali redaktorzy włoskiego przewodnika winiarskiego i domu wydawniczego Gambero Rosso. Na Promotora Kultury Wina w Polsce wybrano poznański SPOT. Jury „Magazynu Wino” uznało, że najlepszą kartę win w Polsce ma stołeczna restauracja Dyletanci, a najlepszym wine barem jest chorzowska Mañana Bistro & Wine Bar. Blogerem Roku został Łukasz Piekut (Lampkawina.pl); w plebiscycie publiczności zwyciężyły: Niewinnepodróże.pl.
Za Polską Winiarnię Roku uznano Winnicę Wzgórz Trzebnickich. Ponadto przyznano też kolejne certyfikaty dla Hoteli Przyjaznych Winu.
W tym roku po raz pierwszy degustacja trwała dwa dni, na gości czekały zaś 132 stanowiska, ponad setka winiarzy i tysiące win. Na Grand Prix przyjechali m.in. producenci z Szampanii, która była honorowym gościem imprezy. Nie zabrakło intrygujących winiarzy z Lombardii i innych włoskich regionów prezentujących swe wina na stoisku Gambero Rosso. Po raz pierwszy goszczono dużą grupę winiarzy z Rumunii i z hiszpańskiego makroregionu Kastylia-León.
Degustacji towarzyszyły liczne seminaria i warsztaty, przygotowane m.in. przez Gambero Rosso, Deutsche Wein Institut („Pinot’s paradise” i „Wiek rieslinga”), prowadzone przez sommeliera Antoniosa Askitisa, Kastylię-León i California Wine Institute („Zin & Choc”). Zwieńczeniem tegorocznego Grand Prix było Śniadanie Szampańskie. „Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kulinarny Puchar Polski 2019 - składniki obowiązkowe

Już tylko kilka tygodni dzieli nas od 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Na początku lipca organizatorzy konkursu ogłosili składniki obowiązkowe, z którymi będą musieli zmierzyć się zawodnicy konkursu.

25. edycja Targów HORECA/GASTROFOOD/ ENOEXPO Kraków

Wydarzenie odbędzie się w dniach: 15-17 listopada w Międzynarodowym Centrum Targowo-Kongresowym EXPO Kraków

Śliwka kalifornijska w piątej ćwiartce

9 kwietnia br. w stołecznym studiu CookUp, odbędzie się warsztat dla profesjonalistów pod przewodnictwem autorytetu kulinarnego, szefa Adama Chrząstowskiego.

MAKRO Polska wydało kalendarz z portretami czołowych szefów kuchni

Z początkiem tego roku MAKRO Polska przygotowało limitowaną edycję kalendarza w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne. Do udziału w projekcie zaproszono 30 czołowych przedstawicieli polskiej branży gastronomicznej.

SFINKS KUPI CAŁĄ SIEĆ FABRYKA PIZZY

Grupa Sfinks Polska, zarządzająca sieciami Sphinx , Piwiarnia czy Chłopskie Jadło, nie później niż do końca marca 2021 r. stanie się właścicielem marki Fabryka Pizzy i obejmie w zarządzanie wszystkie restauracje tej sieci.

Polacy na 25 edycji Olimpiady Kulinarnej IKA w Stuttgarcie

Około 2 tysięcy kucharzy i cukierników z ponad 60 krajów zaprezentuje swoje umiejętności podczas Olimpiady IKA, która potrwa od 14 do 19 lutego 2020 r. Wśród uczestników walczących o złote, srebrne i brązowe medale znalazły się dwie drużyny narodowe z Polski - seniorów i juniorów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej