x

Grand Prix "Magazynu Wino"

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.11.2017

27-29 października ponad 2 tysiące gości przybyło na kolejną odsłonę Stilnovosti Grand Prix dwumiesięcznika "Magazyn Wino".

Pierwszego dnia imprezy wręczono medale i dyplomy dla najlepszych dostępnych na polskim rynku win białych i czerwonych (w trzech kategoriach cenowych: do 50 zł, 51-100 zł i powyżej 100 zł), musujących (osobne kategorie dla win robionych metodą tradycyjną i innymi metodami), różowych, słodkich i specjalnych.
Winiarzem roku został Zoltán Heimann z węgierskiego Szekszárdu. Tytuł Importera Roku przypadł Vinotece 13. Nagrodę specjalną odebrali redaktorzy włoskiego przewodnika winiarskiego i domu wydawniczego Gambero Rosso. Na Promotora Kultury Wina w Polsce wybrano poznański SPOT. Jury „Magazynu Wino” uznało, że najlepszą kartę win w Polsce ma stołeczna restauracja Dyletanci, a najlepszym wine barem jest chorzowska Mañana Bistro & Wine Bar. Blogerem Roku został Łukasz Piekut (Lampkawina.pl); w plebiscycie publiczności zwyciężyły: Niewinnepodróże.pl.
Za Polską Winiarnię Roku uznano Winnicę Wzgórz Trzebnickich. Ponadto przyznano też kolejne certyfikaty dla Hoteli Przyjaznych Winu.
W tym roku po raz pierwszy degustacja trwała dwa dni, na gości czekały zaś 132 stanowiska, ponad setka winiarzy i tysiące win. Na Grand Prix przyjechali m.in. producenci z Szampanii, która była honorowym gościem imprezy. Nie zabrakło intrygujących winiarzy z Lombardii i innych włoskich regionów prezentujących swe wina na stoisku Gambero Rosso. Po raz pierwszy goszczono dużą grupę winiarzy z Rumunii i z hiszpańskiego makroregionu Kastylia-León.
Degustacji towarzyszyły liczne seminaria i warsztaty, przygotowane m.in. przez Gambero Rosso, Deutsche Wein Institut („Pinot’s paradise” i „Wiek rieslinga”), prowadzone przez sommeliera Antoniosa Askitisa, Kastylię-León i California Wine Institute („Zin & Choc”). Zwieńczeniem tegorocznego Grand Prix było Śniadanie Szampańskie. „Food Service” był patronem medialnym wydarzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ośmiu szefów kuchni w preeliminacjach Bocuse d’Or Poland 2019

Udział w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or jest marzeniem większości młodych kucharzy. Żeby je spełnić trzeba mieć wyobraźnię, motywację i determinację. Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się niebawem!

Agenda inspiracji

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

Sebastian Krauzowicz i Cristina Catese promują unijny drób

"To jest nasz drób! Wysoka jakość - europejska gwarancja" - to hasło nowej kampanii, której celem jest wzmocnienie wśród konsumentów i specjalistów zaufania do jakości unijnego drobiu.

Święto smaku - Terra Madre Slow Food Festival

W dniach 11-13 listopada odbyła się trzecia edycja Terra Madre Slow Food Festival. W jednym miejscu spotkało się wielu rolników, wytwórców, a także kucharzy, restauratorów i konsumentów - a to zdarza się niezwykle rzadko.

MAKRO Polska partnerem Gault&Millau Tour 2017

Narracyjność jedzenia czy korzystanie z dóbr pola i łąki to najnowsze trendy w świecie gastronomii, MAKRO Polska prezentowało je na swoim stoisku podczas Gault&Millau Tour 2017. Sieć hurtowni była partnerem wszystkich czterech spotkań: w Warszawie, Poznaniu, Krakowie i Sopocie.

CAŁY ŚWIAT HORECA W JEDNYM MIEJSCU

W dniach 5-7 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie równolegle odbędą się Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej