Agata Wojda to czterokrotna zdobywczyni wyróżnienia Bib Gourmand Michelin, najlepsza szefowa kuchni według Żółtego Przewodnika Gault & Millau, obecnie executive chef hotelu Bellotto. Wspólnie z uczestnikami warsztatów – przedstawicielami branży winiarskiej i gastronomicznej, a także kulinarnymi amatorami – przygotowała m.in.: jesienną sałatkę z brukselki, jabłek, kindziuka i soczewicy, ziemniaki w miodzie z grzybami, porem i musem z selera czy aromatyczną gruszkę w syropie z pigwowcem, musem z koziego sera i lnianą kruszonką. Wina (po dwa do każdego dania) dobrały: Monika Wojtysiak, właścicielka firmy Jung & Lecker, oraz Anna Gmurczyk, menedżer Niemieckiego Instytutu Wina. Warsztatom i degustacji towarzyszyły oczywiście opowieści o niemieckich winach, wine pairingu oraz jesiennej kuchni. Warsztaty to jedna z wielu inicjatyw edukacyjnych, które organizuje w Polsce Niemiecki Instytut Wina.


Niemieckie wina i jesienna kuchnia


Pod takim hasłem 19 października w Studiu CookUp Warszawa - Mokotów odbyły się warsztaty kulinarne z Agatą Wojdą zorganizowane przez Niemiecki Instytut Wina.
Zobacz także

Nie będzie Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska - w tym i w przyszłym roku

Przewodnik z recenzjami restauracji nie zostanie opublikowany ani w tym, jak i w przyszłym roku. - Ocenianie kogokolwiek w tym momencie byłoby niesprawiedliwe i zaprzeczałoby idei, która przyświecała przewodnikowi, czyli budowaniu i promowaniu polskiej gastronomii - uzasadnia zespół Gault&Millau.

Kobiecy Punkt Jedzenia

Sześć kobiet i sześć kobiecych punktów… jedzenia! Pod koniec sierpnia w poznańskiej restauracji Concordia Taste odbyła się kolacja, podczas której w roli głównej wystąpiły utalentowane szefowe kuchni.

Water&Wine docenione przez Akademię Gastronomiczną w Polsce

W piątek 16 marca 2018 w warszawskim hotelu Bristol rozdane zostały nagrody Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się międzynarodową jakością.

Konkursy nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski 2020

Przygotowania do 20. jubileuszowej edycji Kulinarnego Pucharu Polski ruszyły pełną parą. Znamy już listę konkursów, których zwycięzcy mogą być nominowani do udziału w tej prestiżowej rywalizacji.

Świąteczny Stół Pajacyka - restauratorzy mogą pomóc i otrzymać wsparcie

4 grudnia odbędzie się "Świąteczny Stół Pajacyka" - tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekazują 10% dziennego obrotu na rzecz osób potrzebujących wsparcia żywnościowego. Jak włączyć się do akcji pomimo restrykcji epidemicznych?

Kinga Pienińska oficjalnym partnerem Europejskiego Kongresu Gastronomicznego

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska została oficjalnym partnerem Europejskiego Kongresu Gastronomicznego.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

