Kontynuujemy naszą wędrówkę po świecie i trzech różnych kulturach – tym razem przystanek Japonia. Czasy, kiedy sushi było w Polsce tak modne, że sushi-bary powstawały jak grzyby po deszczu, właściwie minęły. Dziś otwierają się restauracje, które kulturę japońską (i w ogóle azjatycką) eksplorują głębiej i na innych płaszczyznach. Wspominane wielokrotnie fusion adaptuje kuchnię japońską, łącząc ją z innymi obszarami. Coraz mocniej widać to także w światowym cukiernictwie, w którym pojawia się wiele azjatyckich wpływów. Książka Jamesa Campbella, cukiernika z wieloletnim stażem (był m.in. szefem cukierni w The Mandarin Oriental), łączy wschód z zachodem, a przede wszystkim Japonię z Francją. Klasyczne techniki cukiernicze przenikają się tu z tradycyjnymi japońskimi produktami. Znajdziemy tu np.: tartaletki z crème brûlée z matchą, malinami i białą czekoladą czy paris-brest z praliną z orzechów włoskich i musem Koshian, sernik z sezamem, fasolką adzuki i pastą tahini, dacquoise z orzechów włoskich z miso i sezamem, eklery z yuzu i cytryną, ciastko opera z matchą i pistacjami czy klasyki w czystej formie jak Mont Blanc. Oprócz tego kilka wytrawnych przekąsek charakterystycznych dla japońskiego street foodu: smażone w panko pączki z wieprzowiną czy pierożki gyoza z kurczakiem. Niektóre z nich są bardziej odważne, niektóre mniej, jednak wszystkie oparte są na silnych podstawach, znajomości technik zarówno japońskich, jak i francuskich tradycji. Może właśnie dążenie do doskonałości i precyzja sprawiają, że połączenie francuskiej szkoły cukierniczej i japońskich inspiracji przynosi tak ciekawe efekty.


Japońska precyzja


"Japanese patisserie", James Campbell, wyd. Ryland Peters & Small 2017

Zobacz także

"Forma obfitości" Laury Osęki

Laura Osęka po debiucie, jakim była "Miska szczęścia", szybko napisała swoją drugą książkę kulinarną - "Formę obfitości".

Cukierniczy hit - książka "Kreacje - Iwaniuk, Rosiński, Wiśniewski"

Starannie wydana książka znanych cukierników Michała Iwaniuka, Macieja Rosińskiego i Macieja Wiśniewskiego adresowana jest głównie do profesjonalistów - cukierników i kucharzy oraz osób, które są pasjonatami nowoczesnego cukiernictwa.

DZIKOŚĆ SMAKU

O zdrowotnych właściwościach ziół wie chyba każdy. Jak jednak wykorzystać je nie tylko podczas leczniczej kuracji, ale również do przygotowywania potraw, w tym restauracyjnych? Przewodnikiem pełnym praktycznych wskazówek okazuje się książka "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin".

WŁASNA PRODUKCJA

Mam znajomych, którzy szukali tej książki przez kilka lat, a oryginalna wersja od jakiegoś czasu właściwie jest nieosiągalna (pierwsze wydanie ukazało się w 2007 r.). Odświeżona polska wersja to solidny przekład książki Davida Lebovitza, jednej z najsłynniejszych osobowości kulinarnych.

"Fäviken: 4015 Days, Beginning to End" Magnus Nilsson

Ta książka stanowi niejako podsumowanie działalności jednej z najbardziej legendarnych współczesnych restauracji.

CHLEB PERFEKCYJNY

Na polskim rynku właśnie ukazało się nowe, poprawione wydanie kultowej książki "Chleb", która przez fanów pieczywa nazywana jest chlebową biblią. Znajdziecie w niej 140 przepisów - na bagietki, pełnoziarniste chleby z różnego rodzaju mąk; od najprostszych i najszybszych aż po bardziej skomplikowane.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

