x

Coraz bliżej

Kategoria: Lifestyle - książki    01.04.2018

"Persiana", Sabrina Ghayour, wyd. Insignis Media 2017

Nazwisko autorki przewinęło się już przez strony naszego magazynu. Sabrina Ghayour, autorka „Persiany”, wcześniej wydała „Sirocco”. Bliski Wschód inspiruje wielu szefów kuchni i amatorów gotowania. Także w Polsce oswajamy tę kulinarną kulturę, bliskowschodnie potrawy oraz produkty przestają kojarzyć się wyłącznie z arabskimi barami i jedzeniem niepewnej jakości, a najlepsze składniki i przyprawy są coraz łatwiej dostępne i bliższe naszym sercom. O ile „Sirocco” z założenia miało łączyć smaki wschodnie z tymi zachodnimi, pokazywać kulinarne fusion, to w „Persianie” znajdziemy przede wszystkim autentyczne potrawy etniczne: perskie (w większości), a także arabskie i tureckie. Książka doskonale pokazuje nie tylko konkretne dania i przepisy, pomaga korzystać z wielu aromatycznych przypraw, ale także świetnie oddaje klimat krajów, z których pochodzą. Warto poznać podstawowe dania w oryginalnej wersji, powrócić do źródeł, by dopiero potem kreatywnie je interpretować i łączyć z innymi smakami. Dużą zaletą książki jest jej przejrzysta forma oraz jasne instrukcje. W rozdziale mezze i dania do podziału znajdziemy takie potrawy, jak: bób z czosnkiem, koperkiem i jajkami Baqala qatoq, afrykańską szermulę z bakłażanem, tureckie cygara z ciasta filo nadziewane fetą czy lachmażun. Jeśli chodzi o większe dania, warto zwrócić uwagę np. na dorsza w sosie z tamaryndowca, kolendry i kozieradki, dynię z pistacjowym pesto czy krewetki z sumakiem. Wypróbujcie też receptury na oryginalną baklawę czy lody pistacjowe z wodą z kwiatów pomarańczy na deser. Niektóre z powyższych nazw nie mówią wam zbyt wiele? Tym bardziej zajrzyjcie do tej książki! Nie bójmy się doceniać różnorodności i odmienności: także tych kulinarnych.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej