x

Coraz bliżej

Kategoria: Lifestyle - książki    01.04.2018

"Persiana", Sabrina Ghayour, wyd. Insignis Media 2017

Nazwisko autorki przewinęło się już przez strony naszego magazynu. Sabrina Ghayour, autorka „Persiany”, wcześniej wydała „Sirocco”. Bliski Wschód inspiruje wielu szefów kuchni i amatorów gotowania. Także w Polsce oswajamy tę kulinarną kulturę, bliskowschodnie potrawy oraz produkty przestają kojarzyć się wyłącznie z arabskimi barami i jedzeniem niepewnej jakości, a najlepsze składniki i przyprawy są coraz łatwiej dostępne i bliższe naszym sercom. O ile „Sirocco” z założenia miało łączyć smaki wschodnie z tymi zachodnimi, pokazywać kulinarne fusion, to w „Persianie” znajdziemy przede wszystkim autentyczne potrawy etniczne: perskie (w większości), a także arabskie i tureckie. Książka doskonale pokazuje nie tylko konkretne dania i przepisy, pomaga korzystać z wielu aromatycznych przypraw, ale także świetnie oddaje klimat krajów, z których pochodzą. Warto poznać podstawowe dania w oryginalnej wersji, powrócić do źródeł, by dopiero potem kreatywnie je interpretować i łączyć z innymi smakami. Dużą zaletą książki jest jej przejrzysta forma oraz jasne instrukcje. W rozdziale mezze i dania do podziału znajdziemy takie potrawy, jak: bób z czosnkiem, koperkiem i jajkami Baqala qatoq, afrykańską szermulę z bakłażanem, tureckie cygara z ciasta filo nadziewane fetą czy lachmażun. Jeśli chodzi o większe dania, warto zwrócić uwagę np. na dorsza w sosie z tamaryndowca, kolendry i kozieradki, dynię z pistacjowym pesto czy krewetki z sumakiem. Wypróbujcie też receptury na oryginalną baklawę czy lody pistacjowe z wodą z kwiatów pomarańczy na deser. Niektóre z powyższych nazw nie mówią wam zbyt wiele? Tym bardziej zajrzyjcie do tej książki! Nie bójmy się doceniać różnorodności i odmienności: także tych kulinarnych.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

WALKA Z MITAMI

Bezglutenowa, bez laktozy, bez cukru czy bez tłuszczu - diet i teorii żywieniowych istnieje bardzo wiele. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, więc część z nich staje się niezwykle modna i zatacza coraz szersze kręgi.

KUCHNIA IDEI

To właśnie jest "Boska kuchnia", świetne źródło inspiracji i kopalnia pomysłów dla tych, którzy działają w gastronomii lub dopiero zamierzają stawiać w niej pierwsze kroki. Przepisy stanowią tylko pretekst do zarażania pasją, pomysłami, opowiadania historii i i przekazywania systemu wartości.

"Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis

W "Śniadankach z czterech stron świata" Vanessa Lewis wraca do smaków z dzieciństwa, a także przedstawia tradycje śniadaniowe z różnych krajów.

"The Polish Table" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek w ścisłym finale Gourmand World Cookbook Awards

Książka Tomaszewskiej-Bolałek współfinansowana przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP znalazła się w ścisłym finale Gourmand World Cookbook Awards, najbardziej prestiżowego konkursu dla książek kulinarnych nazywanego również Kulinarnymi Oscarami.

Banki Żywności ruszają z kampanią "Ratuj jedzenie, które dla innych jest marzeniem"

Z początkiem grudnia ruszyła kampania "Ratuj jedzenie, które dla innych jest marzeniem" Federacji Polskich Banków Żywności.

"Czytaj skład. Gotuj z głową!" Jagody Fabickiej i Katarzyny Rady

Produkty dobrej jakości są dziś dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wystarczy zgromadzić pewną wiedzę i rozwinąć kreatywność.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej