x

Z miłości do Włoch

Kategoria: Lifestyle - książki    01.04.2018

"Italia do zjedzenia", Bartek Kieżun, wyd. Buchman 2017

Restauracji włoskich w Polsce jest więcej niż polskich i jakichkolwiek innych. Wydawałoby się, że skoro tak lubimy tę kuchnię, to dobrze ją znamy i nie ma ona przed nami żadnych tajemnic, zwłaszcza przed szefami kuchni i restauratorami, którzy zajmują się nią na co dzień. O ile dobrych restauracji z kuchnią Italii jest w naszym kraju kilka, o tyle wiele z nich cały czas idzie na skróty i gubi z oczu podstawy – włoskie produkty, techniki i potrawy, które adaptuje (trochę na siłę) do polskich warunków. Zapomina się także o tym, jak bogata i różnorodna jest cała Italia, na którą składa się przecież kilka zupełnie odmiennych regionów i wiele rozmaitych tradycji. O tym właśnie przypomina nam Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem „Kukubuk”. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz, eksploruje kulturę poprzez kulinaria i sztukę, a jak sam mówi – najbardziej ciągnie go do Włoch. Przez ponad 10 lat zjeździł Italię wzdłuż i wszerz, a teraz zabiera w podróż swoich czytelników. To po części książka kucharska, ale bardziej przewodnik i zbiór opowieści: o smakach i miejscach. Kolejne rozdziały to: pane, antipasti primi, secondi i dolci, a wśród nich przepisy na: sałatkę z ośmiornicy i ziemniaków, chleb dyniowy, ndundari (kluseczki z ricotty), bijące rekordy restauracyjnej popularności raviolo z żółtkiem i ricottą, faszerowane kalmary, kasztanowe risotto, ogony wołowe w czerwonym winie czy tartę z figami. Podrozdziały i towarzyszące przepisom wstępy są natomiast już mniej oczywiste, bo to konkretne miejsca we Włoszech, czyli miasta (jak Parma, Selinunte czy Triest) albo adresy czy obiekty (jak rzymskie Campo di Fiori czy Palazzo Publico w Sienie). Z nimi związane są historie produktów i wyżej wymienionych potraw, silnie przynależących do miejsc zarówno z historycznego punktu widzenia, jak i do pamięci, indywidualnych skojarzeń i wspomnień autora. To książka bardzo erudycyjna i intertekstualna, napisana nie tylko ze znawstwem tematu, ale przede wszystkim z pasją. Dla każdego, kogo poza zbiorem suchych receptur interesuje kontekst kulturowy, refleksja nad związkiem jedzenia z terroir oraz z historią to lektura obowiązkowa. Pozwala lepiej zrozumieć włoską kuchnię, konkretne dania i ich znaczenie kulturowe.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

DZIKOŚĆ SMAKU

O zdrowotnych właściwościach ziół wie chyba każdy. Jak jednak wykorzystać je nie tylko podczas leczniczej kuracji, ale również do przygotowywania potraw, w tym restauracyjnych? Przewodnikiem pełnym praktycznych wskazówek okazuje się książka "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin".

"Jak zrobić ser?" Joanny Włodarskiej

Joanna Włodarska zdobyła doświadczenie, pracując w serowarniach, a następnie otworzyła Akademię Siedliska pod Lipami, pierwszą szkołę serowarstwa w Polsce.

Cukierniczy hit - książka "Kreacje - Iwaniuk, Rosiński, Wiśniewski"

Starannie wydana książka znanych cukierników Michała Iwaniuka, Macieja Rosińskiego i Macieja Wiśniewskiego adresowana jest głównie do profesjonalistów - cukierników i kucharzy oraz osób, które są pasjonatami nowoczesnego cukiernictwa.

Apetyt Bourdaina

Ubiegłoroczna, tragiczna śmierć Anthony’ego Bourdaina, autora książek i programów podróżniczo-kulinarnych, wstrząsnęła całym, nie tylko gastronomicznym, światem. Jego ostatnią napisaną przed śmiercią i wydaną na polskim rynku publikacją jest "Apetyt".

Smakuj Trójmiasto Christmas Edition

Smakuj Trójmiasto Christmas Edition będzie edycją wyjątkową nie tylko ze względu na świąteczny nastrój, ale również przez rozszerzoną formę festiwalu, który potrwa aż dwa dni w nowej, większej, przestrzeni.

Z niemiecką precyzją

Z czym kojarzy się kuchnia naszych zachodnich sąsiadów? Wciąż jest w Polsce niezbyt dobrze znana i raczej nie ma pozytywnych konotacji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej