x

Luksusowy duet

Kategoria: Lifestyle - książki    20.11.2017

"Food & Beer", Daniel Burns, Jeppe Jarnit-Bjergsø, wyd. Phaidon 2016

Daniela Burnsa przedstawiać chyba nie trzeba. Stoi za nim doświadczenie wyniesione z tak legendarnych restauracji jak Noma, The Fat Duck czy Momofuku, od kilku lat prowadzi zaś Luksus, własną restaurację na Brooklynie. Kuchnia mocno nordycka pod względem stylu i produktów, z azjatyckimi akcentami, zaadaptowana i przeniesiona została na amerykański grunt. Całkiem niedawno Burns odwiedził Polskę i wspólnie z naszymi szefami przygotował specjalną kolację. Jeśli nie mieliście okazji poznać kuchni Daniela, książka „Beer & Food” przeniesie was do świata, który na co dzień tworzy wspólnie z Jeppem Jarnit-Bjergsø. Nie wszyscy wiedzą o funkcjonującym w symbiozie z restauracją koncepcie pubu Tørst. Daniel Burns i Jeppe Jarnit-Bjergsø pokazują potencjał piwa i jego wszechstronne zastosowanie, również w fine diningu. Do menu degustacyjnego w Luksusie zamiast wine pairingu oferują wyłącznie degustację piw. Z kolei Tørst serwuje prostsze menu i dużo przekąsek. Książka „Beer & Food” to bardzo dobry opis tej filozofii, a także zbiór wielu inspirujących przepisów, takich jak: tatar wołowy z okładniczkami, smażone ostrygi z kalafiorem i kapustą czy deser z marchewki z jogurtem i kuminem. Dwóch pasjonatów, wizjonerów, którzy wymieniają się pomysłami, nie ustają w kolejnych poszukiwaniach i stale się uzupełniają – to klucz do ich sukcesu i popularyzacji beer pairingu.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej