Daniela Burnsa przedstawiać chyba nie trzeba. Stoi za nim doświadczenie wyniesione z tak legendarnych restauracji jak Noma, The Fat Duck czy Momofuku, od kilku lat prowadzi zaś Luksus, własną restaurację na Brooklynie. Kuchnia mocno nordycka pod względem stylu i produktów, z azjatyckimi akcentami, zaadaptowana i przeniesiona została na amerykański grunt. Całkiem niedawno Burns odwiedził Polskę i wspólnie z naszymi szefami przygotował specjalną kolację. Jeśli nie mieliście okazji poznać kuchni Daniela, książka „Beer & Food” przeniesie was do świata, który na co dzień tworzy wspólnie z Jeppem Jarnit-Bjergsø. Nie wszyscy wiedzą o funkcjonującym w symbiozie z restauracją koncepcie pubu Tørst. Daniel Burns i Jeppe Jarnit-Bjergsø pokazują potencjał piwa i jego wszechstronne zastosowanie, również w fine diningu. Do menu degustacyjnego w Luksusie zamiast wine pairingu oferują wyłącznie degustację piw. Z kolei Tørst serwuje prostsze menu i dużo przekąsek. Książka „Beer & Food” to bardzo dobry opis tej filozofii, a także zbiór wielu inspirujących przepisów, takich jak: tatar wołowy z okładniczkami, smażone ostrygi z kalafiorem i kapustą czy deser z marchewki z jogurtem i kuminem. Dwóch pasjonatów, wizjonerów, którzy wymieniają się pomysłami, nie ustają w kolejnych poszukiwaniach i stale się uzupełniają – to klucz do ich sukcesu i popularyzacji beer pairingu.


Luksusowy duet


"Food & Beer", Daniel Burns, Jeppe Jarnit-Bjergsø, wyd. Phaidon 2016

Zobacz także

"Everyone can bake" Dominique Ansel

Cukiernie i piekarnie to ten sektor gastronomii, który w ciągu ostatnich tygodni mógł w miarę normalnie funkcjonować i w związku z tym nie został poważnie sparaliżowany przez kryzys.

Domowa siła

Mało jest restauracji i niewielu szefów kuchni budzących aż takie emocje jak Noma i René Redzepi. W ostatnim czasie wszystkie reflektory skierowane są na jego nową koncepcję i nową lokalizację, czyli Nomę 2.0 w Kopenhadze.

"Portugalia do zjedzenia" Bartka Kieżuna

Różnorodność natury, produktów i restauracji sprawiają, że od paru lat do Porto i Lizbony ciągnie z Polski coraz więcej turystów. Miłości do Portugalii uległ także Bartek Kieżun, dziennikarz i autor książek kulinarnych.

"Fäviken: 4015 Days, Beginning to End" Magnus Nilsson

Ta książka stanowi niejako podsumowanie działalności jednej z najbardziej legendarnych współczesnych restauracji.

JADALNY ALGORYTM

Grzegorz Łapanowski to człowiek instytucja. Określenie kulinarny aktywista mówi o nim najwięcej. Nie pracuje w restauracyjnej kuchni, ale prowadzi studio kulinarne, organizuje warsztaty i przede wszystkim wiele projektów edukacyjnych dla dzieci i młodzieży - a przy okazji jest postacią medialną.

"Czytaj skład. Gotuj z głową!" Jagody Fabickiej i Katarzyny Rady

Produkty dobrej jakości są dziś dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wystarczy zgromadzić pewną wiedzę i rozwinąć kreatywność.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

