x

Przyjemność i zdrowie

Kategoria: Lifestyle - książki    20.11.2017

"Dieta szczęścia", Tom Kerridge, wyd. Wydawnictwo Zwierciadło 2017

To chyba najczęstszy dylemat, przed którym stają smakosze (w tym ludzie z branży gastronomicznej), czy jedzenie może być smaczne i zdrowe jednocześnie? I co zrobić, żeby czerpiąc z niego przyjemność, stracić zbędne kilogramy? Tom Kerridge, znany i ceniony w Wielkiej Brytanii szef kuchni, na własnym przykładzie pokazał, że można osiągnąć sukces w tym obszarze. Zdobył dwie gwiazdki Michelina dla swojej restauracji Hand
& Flowers, występował w wielu programach telewizyjnych, pisał książki kulinarne i przez wiele lat borykał się z nadwagą. Ale dopiero w okolicach 40. urodzin, kiedy wskazówka wagi pokazała 190 kg, stwierdził, że najwyższy czas, aby radykalnie rozwiązać ten problem. Testował i analizował różne diety, ale na żadnej nie był w stanie wytrzymać. Przy specyfice pracy w kuchni, niehigienicznym trybie życia było to wyjątkowo trudne. Postanowił zacząć od małych kroków i po prostu zbalansować swoją dietę. Szukał sposobu na to, żeby trwale zmienić nawyki żywieniowe i zachować przy tym to, co w jedzeniu ceni najbardziej: smak oraz płynącą z niego przyjemność, poczucie szczęścia. Niskowęglowodanowa i wysokoproteinowa dieta Kerridge’a opiera się na produktach, które wspomagają wydzielanie dopaminy, substancji chemicznej będącej przekaźnikiem przyjemności. Są to m.in.: nabiał, jajka, ryby i owoce – przyrządzone według sprawdzonych (często klasycznie brytyjskich) przepisów, z których jednak stopniowo wyeliminował zbędne węglowodany, zastępując na przykład frytki przy steku zielonymi warzywami, nie eliminując jednak tłuszczów i cukrów. W książce znajdziemy przepisy na takie dania, jak: omlet z pieczonego kalafiora, grecką sałatkę z nasturcjowym pesto czy szynkę z sałatką ze świeżych i kiszonych ogórków. Nie ma tu nic odkrywczego czy innowacyjnego, są proste, sprawdzone patenty do praktycznego zastosowania na co dzień. W przeciwieństwie do wielu „diet cud” ta poparta jest konkretnymi przykładami konkretnego człowieka i – co równie rzadkie – smakiem i przyjemnością.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej