To chyba najczęstszy dylemat, przed którym stają smakosze (w tym ludzie z branży gastronomicznej), czy jedzenie może być smaczne i zdrowe jednocześnie? I co zrobić, żeby czerpiąc z niego przyjemność, stracić zbędne kilogramy? Tom Kerridge, znany i ceniony w Wielkiej Brytanii szef kuchni, na własnym przykładzie pokazał, że można osiągnąć sukces w tym obszarze. Zdobył dwie gwiazdki Michelina dla swojej restauracji Hand
& Flowers, występował w wielu programach telewizyjnych, pisał książki kulinarne i przez wiele lat borykał się z nadwagą. Ale dopiero w okolicach 40. urodzin, kiedy wskazówka wagi pokazała 190 kg, stwierdził, że najwyższy czas, aby radykalnie rozwiązać ten problem. Testował i analizował różne diety, ale na żadnej nie był w stanie wytrzymać. Przy specyfice pracy w kuchni, niehigienicznym trybie życia było to wyjątkowo trudne. Postanowił zacząć od małych kroków i po prostu zbalansować swoją dietę. Szukał sposobu na to, żeby trwale zmienić nawyki żywieniowe i zachować przy tym to, co w jedzeniu ceni najbardziej: smak oraz płynącą z niego przyjemność, poczucie szczęścia. Niskowęglowodanowa i wysokoproteinowa dieta Kerridge’a opiera się na produktach, które wspomagają wydzielanie dopaminy, substancji chemicznej będącej przekaźnikiem przyjemności. Są to m.in.: nabiał, jajka, ryby i owoce – przyrządzone według sprawdzonych (często klasycznie brytyjskich) przepisów, z których jednak stopniowo wyeliminował zbędne węglowodany, zastępując na przykład frytki przy steku zielonymi warzywami, nie eliminując jednak tłuszczów i cukrów. W książce znajdziemy przepisy na takie dania, jak: omlet z pieczonego kalafiora, grecką sałatkę z nasturcjowym pesto czy szynkę z sałatką ze świeżych i kiszonych ogórków. Nie ma tu nic odkrywczego czy innowacyjnego, są proste, sprawdzone patenty do praktycznego zastosowania na co dzień. W przeciwieństwie do wielu „diet cud” ta poparta jest konkretnymi przykładami konkretnego człowieka i – co równie rzadkie – smakiem i przyjemnością.


Przyjemność i zdrowie


"Dieta szczęścia", Tom Kerridge, wyd. Wydawnictwo Zwierciadło 2017

Zobacz także

Festiwal Pierogów Świata

Już w najbliższą sobotę, 18 listopada, w Pałacu Kultury i Nauki odbędzie się druga edycja Festiwalu Pierogów Świata.

Akcja: Czytaj PL

Niemal 150 restauracji i kawiarni w całej Polsce dołącza do Czytaj PL - jednej z największych na świecie akcji promujących czytelnictwo. Podczas wizyty w restauracji goście wraz z menu otrzymają kody do ściągnięcia e-booków. W oczekiwaniu na posiłek będą mogli przejrzeć dostępne książki, poznać wybr

Program Top Chef powraca

Ruszyły castingi do 8. edycji programu

"Opowiadania Drewnianego Stołu" Moniki Waleckiej

Jeśli chociaż trochę interesujesz się tym, co dzieje się w kulinarnych kręgach internetu, prędzej czy później musiałeś się na nią natknąć. Gdy raz zobaczysz zdjęcia jej dań, rozpoznasz je zawsze.

"Ambasada śledzia" Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka

Marta Sawicka-Danielak i Filip Danielak założyli kilka lat temu Ambasadę Śledzia, restaurację specjalizującą się w daniach z najpopularniejszej w Polsce ryby.

"Ramen. Zupa szczęścia i miłości" Tove Nilsson

Ramen to rozgrzewająca japońska zupa idealna na zimowe dni. A do tego treściwa, więc można ją uznać za pełnowartościowe danie.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

