To chyba najczęstszy dylemat, przed którym stają smakosze (w tym ludzie z branży gastronomicznej), czy jedzenie może być smaczne i zdrowe jednocześnie? I co zrobić, żeby czerpiąc z niego przyjemność, stracić zbędne kilogramy? Tom Kerridge, znany i ceniony w Wielkiej Brytanii szef kuchni, na własnym przykładzie pokazał, że można osiągnąć sukces w tym obszarze. Zdobył dwie gwiazdki Michelina dla swojej restauracji Hand
& Flowers, występował w wielu programach telewizyjnych, pisał książki kulinarne i przez wiele lat borykał się z nadwagą. Ale dopiero w okolicach 40. urodzin, kiedy wskazówka wagi pokazała 190 kg, stwierdził, że najwyższy czas, aby radykalnie rozwiązać ten problem. Testował i analizował różne diety, ale na żadnej nie był w stanie wytrzymać. Przy specyfice pracy w kuchni, niehigienicznym trybie życia było to wyjątkowo trudne. Postanowił zacząć od małych kroków i po prostu zbalansować swoją dietę. Szukał sposobu na to, żeby trwale zmienić nawyki żywieniowe i zachować przy tym to, co w jedzeniu ceni najbardziej: smak oraz płynącą z niego przyjemność, poczucie szczęścia. Niskowęglowodanowa i wysokoproteinowa dieta Kerridge’a opiera się na produktach, które wspomagają wydzielanie dopaminy, substancji chemicznej będącej przekaźnikiem przyjemności. Są to m.in.: nabiał, jajka, ryby i owoce – przyrządzone według sprawdzonych (często klasycznie brytyjskich) przepisów, z których jednak stopniowo wyeliminował zbędne węglowodany, zastępując na przykład frytki przy steku zielonymi warzywami, nie eliminując jednak tłuszczów i cukrów. W książce znajdziemy przepisy na takie dania, jak: omlet z pieczonego kalafiora, grecką sałatkę z nasturcjowym pesto czy szynkę z sałatką ze świeżych i kiszonych ogórków. Nie ma tu nic odkrywczego czy innowacyjnego, są proste, sprawdzone patenty do praktycznego zastosowania na co dzień. W przeciwieństwie do wielu „diet cud” ta poparta jest konkretnymi przykładami konkretnego człowieka i – co równie rzadkie – smakiem i przyjemnością.


Przyjemność i zdrowie


"Dieta szczęścia", Tom Kerridge, wyd. Wydawnictwo Zwierciadło 2017

Zobacz także

TO DOBRE, TO PROSTE

Jak przywracać zapomniane smaki, jak kultywować polską tradycję kulinarną i czym ona właściwie jest? Gdzie znaleźć najlepsze produkty? Jak hoduje się zwierzęta, a jak pozyskuje dzikie rośliny i dziczyznę? Czy możliwe jest całkowicie ekologiczne rolnictwo?

Z MIŁOŚCI DO WŁOCH

To książka bardzo erudycyjna i intertekstualna, napisana nie tylko ze znawstwem tematu, ale przede wszystkim z pasją. Pozwala lepiej zrozumieć włoską kuchnię, konkretne dania i ich znaczenie kulturowe.

"Forma obfitości" Laury Osęki

Laura Osęka, po debiucie, jakim była "Miska szczęścia", szybko napisała drugą książkę - "Formę obfitości".

Banki Żywności ruszają z kampanią "Ratuj jedzenie, które dla innych jest marzeniem"

Z początkiem grudnia ruszyła kampania "Ratuj jedzenie, które dla innych jest marzeniem" Federacji Polskich Banków Żywności.

Luksusowy duet

"Food & Beer", Daniel Burns, Jeppe Jarnit-Bjergsø, wyd. Phaidon 2016

"Winorośl i wino. Wiedza i praktyka"

W tym roku mija dziesięć lat, od kiedy oficjalnie wprowadzono polskie wina do sprzedaży. Przez ostatnią dekadę obserwujemy profesjonalizację rodzimych winnic, a głównym napędem tych przemian są sami winiarze oraz ich głód wiedzy.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

