x

Pink Lobster

Kategoria: Miejsca    01.04.2018

Pink Lobster otworzył się w listopadzie tego roku przy Żurawiej w Warszawie, w okolicy pełnej różnorodnych restauracji i barów.

Miejsce mruga do gości, z jednej strony epatując różowym frywolnym kolorem, z drugiej podając najbardziej wytworne dania jak homar. Ideą właścicieli było złamanie sztywnego klimatu związanego z jedzeniem typu fine dining. Współwłaścicielami Pink Lobstera są Aleksandra Grątkiewicz i Jarosław Walczyk, pełniący również funkcję szefa kuchni. Tutejsza karta dań unika klasycznego podziału na przystawki i dania główne, choć dania różnią się wielkością, o czym gości może poinformować kelner. Ceny zamykają się w przedziale od 19 do 160 zł za danie. W menu znajdziemy przykładowo ceviche z okonia morskiego z awokado, yuzu, kolendrą i wasabi czy sarnę z mchem ziołowym, skorzonerą i ziemniakiem. Karta win obejmuje ponad 80 indeksów z całego świata, w większości dostępnych na kieliszki. Bar proponuje również klasyczne i autorskie koktajle. Autorem projektu wnętrza utrzymanego w świeżej, jasnej, podkręcanej różem kolorystyce jest TiMGrey. Lokal ma 80 miejsc siedzących.

 

ul. Żurawia 6/12, Warszawa

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

KUK NUK

Kuk Nuk to pokaźnych rozmiarów restauracja (80 miejsc siedzących) położona w ścisłym centrum Rzeszowa, tuż przy rynku. Lokal powstał z potrzeby stworzenia kuchni na wysokim poziomie, której wówczas brakowało na podkarpackim rynku.

RESTAURACJA ART

Restauracja Art jako jedna z niewielu w Krakowie specjalizuje się w fine diningu i oferuje menu degustacyjne oparte na polskiej kuchni. Art ma aż dwóch szefów kuchni: Michała Cienkiego oraz Wiktora Kowalskiego. Lokal znajduje się przy ulicy Kanoniczej 15 w Krakowie.

Shuk - bliskowschodnia kuchnia wegetariańska w Warszawie

Sylwia Potocka, właścicielka Mezze, baru z kuchnią bliskowschodnią działającego na warszawskim Mokotowie, otworzyła w lipcu tego roku Shuk na Ochocie.

Restauracja Jeff`s w warszawskiej Hali Koszyki

Bar we wnętrzu czerwonego Volkswagena "Ogórka", kolorowe neony na ścianach oraz amerykańskie jedzenie - nowa, trzecia już restauracja w Warszawie pod szyldem Jeff`s otworzyła się w Hali Koszyki.

TIAN: NAJLEPSZA WEGETARIAŃSKA RESTAURACJA W EUROPIE

Tylko cztery wegetariańskie restauracje na świecie mogą poszczycić się Gwiazdką Michelin. Jedna z nich świeci całkiem niedaleko, bo w stolicy Austrii. Restauracja Tian została otwarta w grudniu 2011 r. I to w samym centrum historycznego Wiednia, nieopodal teatru Ronacher.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej