x

Śląska Prohibicja

Kategoria: Miejsca

Restauracja Śląska Prohibicja otworzyła się na początku grudnia nieopodal rynku w Nikiszowcu - górniczym osiedlu z początku XX w. w Katowicach.

Właścicielami i twórcami miejsca są zarządzający firmą Śląskie Kamienice – Ofka Piechniczek i Kamil Kita. Menedżerem restauracji jest Ewa Kleczkowska, a szefową kuchni zwyciężczyni programu „MasterChef” – Magdalena Nowaczewska. Lokal zajmuje cały parter ponad 100-letniej kamienicy, może przyjąć 200 osób w trzech różnych salach i kilku kameralnych VIP roomach. Utrzymana w klimacie XX-lecia międzywojennego Śląska Prohibicja ma być restauracją rodzinną, przyjazną, swobodnym miejscem spotkań i rozmów. Uzupełnieniem tego klimatu jest scena z fortepianem, na której co tydzień odbywać się będą koncerty lokalnych muzyków. Tutejsza kuchnia jest polska z mocnymi śląskimi akcentami. W menu znajdziemy przystawki (15-34 zł), np. krupniok na kruchym; zupy (10-14 zł), np. rosół, krupnik na gęsinie; dania główne (17-122 zł), np. dzik w kapuście, stek z sezonowanego antrykotu; desery (10-17 zł), np. róża Nikisza, kruche z jabłkami. Szczególną pozycją menu są niedzielne „obiady u mamy” dla 2-4 osób, podczas których podaje się pieczoną kaczkę w całości z dodatkami lub rolady z kluskami śląskimi. Karta win obejmuje ponad 50 rodzajów win z całego świata, dostępnych na butelki, karafki i kieliszki. Poza winami wypijemy tu także mocniejsze alkohole, np. Starkę czy whisky. Ważną częścią karty alkoholi są autorskie i klasyczne koktajle nawiązujące do XX-lecia międzywojennego.

ul. Krawczyka 1, Katowice

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Koreański czarny czosnek - nowy trend wśród kucharzy
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
więcej