x

Śliwka kalifornijska w piątej ćwiartce

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    05.04.2018

9 kwietnia br. w stołecznym studiu CookUp, odbędzie się warsztat dla profesjonalistów pod przewodnictwem autorytetu kulinarnego, szefa Adama Chrząstowskiego.

Spotkanie organizowane jest przy współpracy z Eurochef.pl. Partnerem specjalnym wydarzenia jest California Prune Board, tematem jest: „piąta ćwiartka”. Wysokie kwalifikacje kucharzy
Eurochef.pl to inicjatywa stworzona przez kucharzy, którzy stworzyli nieformalną grupę zrzeszoną
wokół profilu na Facebooku. Celem projektu jest wymiana doświadczeń i inspiracji wśród
społeczności profesjonalnych kucharzy. Organizowane są także spotkania w formie szkoleń
z czołowymi szefami kuchni. Dotąd prowadzili je, Witek Iwański czy Andrea Camastra. Tego typu
wydarzenia są okazją do podniesienia kwalifikacji zawodowych wśród kucharzy.
Warsztat ma na celu odczarować podroby. Chcę przełamać stereotyp, że potrawy bazujące
na podrobach to trudny do przygotowania, gorszy zamiennik dań mięsnych. Zachęcam do udziału
w spotkaniu, gdzie pokażemy, że przy odrobinie wiedzy i uwagi możemy wyciągnąć z podrobów dużo
smaku. W części warsztatowej wykorzystamy również słodko-kwaśny produkt, jakim są śliwki
kalifornijskie, który znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni polskiej, a jednocześnie pasuje
do podrobów – mówi szef Adam Chrząstowski.


5 ćwiartka dla profesjonalistów


Podczas warsztatów prowadzący przygotuje terrinę cielęcą z grasicy z pistacjami oraz zaprezentuje
różne techniki pracy z podrobami. Ponadto uczestnicy dowiedzą się więcej o specyfice pracy
z produktami „piątej ćwiartki”, a także poznają sposoby ich wykorzystania w kuchni. Po części
pokazowej nastąpi część warsztatowa, w trakcie której uczestnicy przygotują: bycze jądra ze śliwką
kalifornijską i sosem z wędzonej białej czekolady oraz pasztet z drobiowych wątróbek na 3 sposoby:
w szkle z konfiturą, w formie praliny z buraczkami, oraz jako mus na grzankach z salsą pomidorową.


Kalifornijski pakiet


Znane z wysokiej jakości i wszechstronności śliwki suszone z Kalifornii znalazły swoje miejsce
w kuchni najlepszych, polskich szefów kuchni. Ponadto California Prune Board ściśle współpracuje
z producentami żywności i szefami kuchni w całej Europie, opracowując nowe produkty. Naturalne
i odżywcze śliwki kalifornijskie pomagają profesjonalistom z branży spożywczej zaspokoić wysokie
oczekiwania konsumentów, dotyczące zdrowej, pysznej i zrównoważonej żywności.
Rejestracja na warsztat: http://www.cookup.pl/warsztaty

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Więcej niż konkurs

Spośród 10 tys. kandydatów do finału docierają najlepsi barmani z 55 krajów, by na oczach 2 milionów widzów zmierzyć się w 6 morderczych wyzwaniach. Cel? Miejsce w Hall of Fame World Class - najtrudniejszego konkursu barmańskiego globu. Kolejna szansa w przyszłym roku w Berlinie.

Pierwsza edycja Race to Racer Caffè Vergnano

Miesiące przygotowań uczestników, cztery odsłony eliminacji w największych miastach Polski i wyjątkowe nagrody. 10 sierpnia ruszają pierwsze eliminacje do ogólnopolskiego konkursu baristycznego Race to Racer Caffè Vergnano.

MAKRO Polska na jubileuszowych X Europejskich Targach Produktów Regionalnych

Sieć hurtowni MAKRO Polska została partnerem dziesiątej edycji Europejskich Targów Produktów Regionalnych organizowanych przez Tatrzańską Agencję Rozwoju, Promocji i Kultury.

HoReCa łączy siły! Powołano Rzecznika Interesu Gastronomów

Nowo powołana Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej uruchomiła Biuro Rzecznika Interesu Gastronomów, które ma chronić przedsiębiorców przed skutkami pandemicznego kryzysu. Jednym z pierwszych celów Izby będzie obniżenie VAT-u do 8% na wszystkie usługi gastronomiczne.

Relacja: Food Service Summit 2018

Duża dawka wiedzy przekazana przez najlepszych ekspertów i liczne okazje do wymiany doświadczeń - tak wyglądała 5. jubileuszowa edycja konferencji Food Service Summit.

Kulinarnego Pucharu Polski w tym roku nie będzie

Najważniejszy konkurs w polskiej gastronomii został przełożony - na informację o tym, kto po raz 20. otrzyma tytuł "Najlepszego z najlepszych" będziemy musieli poczekać do 20121 roku. Trwają prace nad alternatywnym wydarzeniem dla sektora HoReCa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej