x

Śliwka kalifornijska w piątej ćwiartce

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    05.04.2018

9 kwietnia br. w stołecznym studiu CookUp, odbędzie się warsztat dla profesjonalistów pod przewodnictwem autorytetu kulinarnego, szefa Adama Chrząstowskiego.

Spotkanie organizowane jest przy współpracy z Eurochef.pl. Partnerem specjalnym wydarzenia jest California Prune Board, tematem jest: „piąta ćwiartka”. Wysokie kwalifikacje kucharzy
Eurochef.pl to inicjatywa stworzona przez kucharzy, którzy stworzyli nieformalną grupę zrzeszoną
wokół profilu na Facebooku. Celem projektu jest wymiana doświadczeń i inspiracji wśród
społeczności profesjonalnych kucharzy. Organizowane są także spotkania w formie szkoleń
z czołowymi szefami kuchni. Dotąd prowadzili je, Witek Iwański czy Andrea Camastra. Tego typu
wydarzenia są okazją do podniesienia kwalifikacji zawodowych wśród kucharzy.
Warsztat ma na celu odczarować podroby. Chcę przełamać stereotyp, że potrawy bazujące
na podrobach to trudny do przygotowania, gorszy zamiennik dań mięsnych. Zachęcam do udziału
w spotkaniu, gdzie pokażemy, że przy odrobinie wiedzy i uwagi możemy wyciągnąć z podrobów dużo
smaku. W części warsztatowej wykorzystamy również słodko-kwaśny produkt, jakim są śliwki
kalifornijskie, który znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni polskiej, a jednocześnie pasuje
do podrobów – mówi szef Adam Chrząstowski.


5 ćwiartka dla profesjonalistów


Podczas warsztatów prowadzący przygotuje terrinę cielęcą z grasicy z pistacjami oraz zaprezentuje
różne techniki pracy z podrobami. Ponadto uczestnicy dowiedzą się więcej o specyfice pracy
z produktami „piątej ćwiartki”, a także poznają sposoby ich wykorzystania w kuchni. Po części
pokazowej nastąpi część warsztatowa, w trakcie której uczestnicy przygotują: bycze jądra ze śliwką
kalifornijską i sosem z wędzonej białej czekolady oraz pasztet z drobiowych wątróbek na 3 sposoby:
w szkle z konfiturą, w formie praliny z buraczkami, oraz jako mus na grzankach z salsą pomidorową.


Kalifornijski pakiet


Znane z wysokiej jakości i wszechstronności śliwki suszone z Kalifornii znalazły swoje miejsce
w kuchni najlepszych, polskich szefów kuchni. Ponadto California Prune Board ściśle współpracuje
z producentami żywności i szefami kuchni w całej Europie, opracowując nowe produkty. Naturalne
i odżywcze śliwki kalifornijskie pomagają profesjonalistom z branży spożywczej zaspokoić wysokie
oczekiwania konsumentów, dotyczące zdrowej, pysznej i zrównoważonej żywności.
Rejestracja na warsztat: http://www.cookup.pl/warsztaty

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Na Międzynarodowych Targach Poznańskich dziś rozpoczynają się targi POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL

Wydarzenie od lat dostarcza inspiracji restauratorom, kucharzom oraz menedżerom i właścicielom obiektów noclegowych. Targi POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL to wydarzenie z dobrze wypracowaną formułą. Pozwala przedstawicielom sektora HoReCa zaczerpnąć wiedzy o nowych i naprawdę nietuzinkowych rozwiązan

Lexus Hybrid cuisine - zbliża się wielkimi krokami

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedzi siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata.

12. edycja konkursu Wine&Food Noble Night

Znamy listę zespołów kulinarnych z całego kraju zakwalifikowanych do prestiżowego konkursu Wine&Food Noble Night. Finał odbędzie się 12 października w Warszawie.

RATIONAL ponownie zaprasza do sal pokazowych

Szefowie kuchni RATIONAL ponownie zapraszają na pokazy RATIONAL w salach pokazowych. Zaprezentują, w jaki sposób nowoczesny piec konwekcyjno-parowy iCombi Pro wyznacza nowy standard wydajności, elastyczności i prostoty.

Polscy jurorzy w konkursie S.Pellegrino Young Chef

W gronie jurorów prestiżowego konkursu S.Pellegrino Young Chef znaleźli się Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz. Do udziału w międzynarodowej rywalizacji młodych kucharzy można się zgłaszać do 30 kwietnia.

THE WORLD RESTAURANT AWARDS - NAGRODY INNE NIŻ WSZYSTKIE

The World Restaurant Awards powstały na przekór modzie na to, co najnowsze i najpopularniejsze. Ich twórcy zwracają uwagę na jakość wszędzie tam, gdzie może się ona skrywać. A przy okazji chcą spuścić nieco powietrza z gastronomicznego balonika. Premierowa gala odbyła się 18 lutego w Paryżu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej