x

Śliwka kalifornijska w piątej ćwiartce

Kategoria: Wydarzenia - branżowe

9 kwietnia br. w stołecznym studiu CookUp, odbędzie się warsztat dla profesjonalistów pod przewodnictwem autorytetu kulinarnego, szefa Adama Chrząstowskiego.

Spotkanie organizowane jest przy współpracy z Eurochef.pl. Partnerem specjalnym wydarzenia jest California Prune Board, tematem jest: „piąta ćwiartka”. Wysokie kwalifikacje kucharzy
Eurochef.pl to inicjatywa stworzona przez kucharzy, którzy stworzyli nieformalną grupę zrzeszoną
wokół profilu na Facebooku. Celem projektu jest wymiana doświadczeń i inspiracji wśród
społeczności profesjonalnych kucharzy. Organizowane są także spotkania w formie szkoleń
z czołowymi szefami kuchni. Dotąd prowadzili je, Witek Iwański czy Andrea Camastra. Tego typu
wydarzenia są okazją do podniesienia kwalifikacji zawodowych wśród kucharzy.
Warsztat ma na celu odczarować podroby. Chcę przełamać stereotyp, że potrawy bazujące
na podrobach to trudny do przygotowania, gorszy zamiennik dań mięsnych. Zachęcam do udziału
w spotkaniu, gdzie pokażemy, że przy odrobinie wiedzy i uwagi możemy wyciągnąć z podrobów dużo
smaku. W części warsztatowej wykorzystamy również słodko-kwaśny produkt, jakim są śliwki
kalifornijskie, który znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni polskiej, a jednocześnie pasuje
do podrobów – mówi szef Adam Chrząstowski.


5 ćwiartka dla profesjonalistów


Podczas warsztatów prowadzący przygotuje terrinę cielęcą z grasicy z pistacjami oraz zaprezentuje
różne techniki pracy z podrobami. Ponadto uczestnicy dowiedzą się więcej o specyfice pracy
z produktami „piątej ćwiartki”, a także poznają sposoby ich wykorzystania w kuchni. Po części
pokazowej nastąpi część warsztatowa, w trakcie której uczestnicy przygotują: bycze jądra ze śliwką
kalifornijską i sosem z wędzonej białej czekolady oraz pasztet z drobiowych wątróbek na 3 sposoby:
w szkle z konfiturą, w formie praliny z buraczkami, oraz jako mus na grzankach z salsą pomidorową.


Kalifornijski pakiet


Znane z wysokiej jakości i wszechstronności śliwki suszone z Kalifornii znalazły swoje miejsce
w kuchni najlepszych, polskich szefów kuchni. Ponadto California Prune Board ściśle współpracuje
z producentami żywności i szefami kuchni w całej Europie, opracowując nowe produkty. Naturalne
i odżywcze śliwki kalifornijskie pomagają profesjonalistom z branży spożywczej zaspokoić wysokie
oczekiwania konsumentów, dotyczące zdrowej, pysznej i zrównoważonej żywności.
Rejestracja na warsztat: http://www.cookup.pl/warsztaty

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Znamy wyniki Wine & Food Noble Night 2018

Do finału 11. edycji gali Wine & Food Noble Night organizowanej przez Noble Concierge stanęło 12 wybitnych kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotowali autorskie menu - przystawkę i danie główne.

Pięciu najlepszych szefów kuchni Polski Północnej i ich pięć wyjątkowych dań - finał Gault&Millau Tour 2017

Podczas finałowego Gault&Millau Tour w Sopocie przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Oto przepisy na popisowe dania Szefa Roku, Kobiety Szefa, Szefa Jutra, Szefa Kuchni Tradycyjnej i Młodego Talentu.

Kamil Tłuczek ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

14 lipca została przyznana ósma nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski w ramach konkursu Smaki Galicji. Najwyższe noty od jurorów otrzymał zespół w składzie Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.

V Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra

Tegoroczna edycja mistrzostw odbędzie się już 9 marca w Hotelu Atut w Licheniu Starym. Impreza została zorganizowana w ramach Weekendu Kulinarnego.

Sydney czeka na najlepszego barmana w Polsce

Ruszyła 6. edycja World Class Poland. Ponad 20 godzin zajmie najlepszemu barmanowi w Polsce wyprawa do Sydney, w którym odbędzie się światowy finał.

Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2018

W sobotę, 2 czerwca, odbył się piąty z konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski - "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej