x

Śliwka kalifornijska w piątej ćwiartce

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    05.04.2018

9 kwietnia br. w stołecznym studiu CookUp, odbędzie się warsztat dla profesjonalistów pod przewodnictwem autorytetu kulinarnego, szefa Adama Chrząstowskiego.

Spotkanie organizowane jest przy współpracy z Eurochef.pl. Partnerem specjalnym wydarzenia jest California Prune Board, tematem jest: „piąta ćwiartka”. Wysokie kwalifikacje kucharzy
Eurochef.pl to inicjatywa stworzona przez kucharzy, którzy stworzyli nieformalną grupę zrzeszoną
wokół profilu na Facebooku. Celem projektu jest wymiana doświadczeń i inspiracji wśród
społeczności profesjonalnych kucharzy. Organizowane są także spotkania w formie szkoleń
z czołowymi szefami kuchni. Dotąd prowadzili je, Witek Iwański czy Andrea Camastra. Tego typu
wydarzenia są okazją do podniesienia kwalifikacji zawodowych wśród kucharzy.
Warsztat ma na celu odczarować podroby. Chcę przełamać stereotyp, że potrawy bazujące
na podrobach to trudny do przygotowania, gorszy zamiennik dań mięsnych. Zachęcam do udziału
w spotkaniu, gdzie pokażemy, że przy odrobinie wiedzy i uwagi możemy wyciągnąć z podrobów dużo
smaku. W części warsztatowej wykorzystamy również słodko-kwaśny produkt, jakim są śliwki
kalifornijskie, który znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni polskiej, a jednocześnie pasuje
do podrobów – mówi szef Adam Chrząstowski.


5 ćwiartka dla profesjonalistów


Podczas warsztatów prowadzący przygotuje terrinę cielęcą z grasicy z pistacjami oraz zaprezentuje
różne techniki pracy z podrobami. Ponadto uczestnicy dowiedzą się więcej o specyfice pracy
z produktami „piątej ćwiartki”, a także poznają sposoby ich wykorzystania w kuchni. Po części
pokazowej nastąpi część warsztatowa, w trakcie której uczestnicy przygotują: bycze jądra ze śliwką
kalifornijską i sosem z wędzonej białej czekolady oraz pasztet z drobiowych wątróbek na 3 sposoby:
w szkle z konfiturą, w formie praliny z buraczkami, oraz jako mus na grzankach z salsą pomidorową.


Kalifornijski pakiet


Znane z wysokiej jakości i wszechstronności śliwki suszone z Kalifornii znalazły swoje miejsce
w kuchni najlepszych, polskich szefów kuchni. Ponadto California Prune Board ściśle współpracuje
z producentami żywności i szefami kuchni w całej Europie, opracowując nowe produkty. Naturalne
i odżywcze śliwki kalifornijskie pomagają profesjonalistom z branży spożywczej zaspokoić wysokie
oczekiwania konsumentów, dotyczące zdrowej, pysznej i zrównoważonej żywności.
Rejestracja na warsztat: http://www.cookup.pl/warsztaty

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Makłowicz zaprasza do Chefs for Change: "zmiana zaczyna się na talerzu"

Robert Makłowicz zaprasza do dołączenia do Chefs for Change - społeczności szefów i szefowych kuchni, którzy dzielą się wiedzą i inspiracjami w zakresie kuchni roślinnej. Wszystko po to, by serwować dania, które pomogą w rozwiązaniu problemów współczesnego świata.

Patryk Kowalski i Janusz Lemiesz ambasadorami alkoholi Coca-Coli

Zza baru do pracy dla korporacji - Patryk Kowalski i Janusz Lemiesz, doświadczeni eksperci barowi od lat związani z branżą gastronomiczną zostali ambasadorami alkoholi, które Coca-Cola HBC ma w swym portfolio od kilku miesięcy.

RUSZA GAULT & MILLAU TOUR 2017

150 doskonałych szefów kuchni z każdego regionu i 5 regionalnych nagród - przed nami kolejna edycja Gault & Millau Tour. Coroczny cykl spotkań dla regionalnych szefów kuchni rozpocznie się 12 czerwca 2017 r. w Warszawie.

BĄBELKI UWOLNIONE

Smak i aromat ponad stu szampanów poznali uczestnicy pierwszej edycji Warsaw Bubbles Day, największej degustacji szampanów w Polsce, która odbyła się 22 września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie.

Ameryka od Kuchni

Współczesna amerykańska kuchnia prezentuje całe bogactwo smaków, o czym będą mogli się przekonać goście 4. Kongresu Szefów Kuchni już 9 października br. w hali Expo XXI w Warszawie.

WHISKY NAD BAŁTYKIEM

W dniach 26-27 sierpnia 2017 r. w Jastrzębiej Górze odbyła się IV edycja Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra. Wydarzenie odwiedziło niespełna 7000 gości - zarówno miłośników whisky, jak i osób, które rozpoczynają przygodę z tym szlachetnym trunkiem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej