x

Solec 44 kończy działalność

Kategoria: Ludzie    01.04.2018

1 grudnia br. Aleksander Baron, szef kuchni i właściciel Solca 44, poinformował, że z końcem 2017 r. jego restauracja zamyka się.

– Przyszedł czas, by pójść dalej. To trudna, a wręcz bolesna decyzja, ale słuszna – mówi Baron na temat przyczyn zamknięcia swojego lokalu na warszawskim Powiślu. Solec 44 istniał 7,5 roku. Restauracja była jednym z ważniejszych punktów na gastronomicznej mapie stolicy, a jej szef kuchni ceniony za odwagę i bezkompromisowość w użyciu rzadkich i regionalnych polskich produktów. Solec 44 rekomendowany był przez Slow Food Polska, w najnowszej edycji przewodnika Gault & Millau zdobył 12 pkt (1 czapka).
– Solec był tworem bez biznesplanu, właściwe bez planu. Był koncepcją, która potrafiła się zmieniać wraz z procesem dojrzewania szefa kuchni, czyli mnie. Solec szedł pod prąd, dużo zmienił na polskiej scenie gastronomicznej. Zawsze jednak przyświecała mu jedna idea – kuchnia oparta na najlepszym, lokalnym, sezonowym składniku i promocji ludzi, którzy wytwarzają unikatowe produkty pracą swoich rąk. Jako miejsce stawialiśmy na to, żeby każdy czuł się u nas dobrze. Utrzymanie tego lokalu przez ponad 7 lat to mój największy sukces i satysfakcja – mówi dla „Food Service” Aleksander Baron.
Na najbliższe miesiące szef kuchni planuje odpoczynek, który – jak mówi – będzie czasem na odzyskanie siebie. – Może powrócę do boksu? Mam nieskończenie wiele pomysłów – dodaje tajemniczo. Baron będzie kontynuował pisanie książek (w ciągu ostatnich trzech lat wydał trzy, najnowsza to „Między wódką a zakąską”) oraz udział w różnych projektach. Na pewno odbędzie się kolejna edycja Ognia – sezonowego restobaru w Beskidzie Wyspowym, którego kuchnia oparta jest na potrawach przygotowywanych na żywym ogniu. – Ogień ma płonąć zawsze. Będą piece w dołach, będzie jaskinia wykopana w zboczu, gdzie będziemy dojrzewali. Co? Zobaczycie dopiero na wiosnę – zachęca Aleksander Baron. Czekamy zatem z niecierpliwością.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

PRAGMATYK KREATYWNY

Pod Ed Reda wynajął spektakularną lokalizację - przestrzeń w Hali Mirowskiej. Współpracuje z jednym z najbardziej cenionych szefów kuchni w Polsce - Adamem Chrząstowskim. Kartę win ułożył mu Master Sommelier Adam Pawłowski. O sobie mówi "przedsiębiorca", nie "restaurator". Poznajcie Grzegorza Kłosa.

Kelnerzy: Szczepan Sorota

Dziką satysfakcję daje mu przekonanie przeciwnika podrobów do spróbowania grasicy. Pracę w gastronomii łączy ze studiami na wydziale wokalnym Akademii Muzycznej.

Alain Passard: Z miłości do warzyw

Alain Passard osiągnął kulinarny szczyt - jego restauracja Arpège w ciągu 10 lat zdobyła komplet trzech gwiazdek Michelin. Od ponad 40 lat gotuje z niesłabnącą pasją i wciąż uważa, że kucharz to najpiękniejszy zawód świata.

Kamila Dzierżawska - dyrektor gastronomii & sommelier w Pałacu Mała Wieś w Belsku Dużym

O tym, na co Kamila Dzierżawska zwraca uwagę przy rekrutacji pracowników, jaki styl zarządzania praktykuje w swojej pracy oraz o tym, kto jest dla niej wzorem i inspiracją w polskiej gastronomii.

Mirosław i Andrzej Nizio: piękne miejsca z dobrą kuchnią

Bracia Mirosław i Andrzej Nizio właśnie otworzyli w Warszawie swoją trzecią restaurację. Właścicieli restauracji Zoni, WuWu oraz Klonn pytamy, jak tworzyć koncepty, które przyciągają zarówno dobrą kuchnią, jak i atrakcyjnym wnętrzem.

KAPIBARA Z CARTAGENY

Największa potęga narkotykowa świata - to jedno z najczęstszych skojarzeń związanych z Kolumbią. Powoli jednak traci na aktualności na rzecz turystyki gastronomicznej. Jedną z osób, która się do tego przyczynia, jest Charlie Otero, szef kuchni restauracji La Communión.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej