Solec 44 kończy działalność
Kategoria: Ludzie

1 grudnia br. Aleksander Baron, szef kuchni i właściciel Solca 44, poinformował, że z końcem 2017 r. jego restauracja zamyka się.

– Przyszedł czas, by pójść dalej. To trudna, a wręcz bolesna decyzja, ale słuszna – mówi Baron na temat przyczyn zamknięcia swojego lokalu na warszawskim Powiślu. Solec 44 istniał 7,5 roku. Restauracja była jednym z ważniejszych punktów na gastronomicznej mapie stolicy, a jej szef kuchni ceniony za odwagę i bezkompromisowość w użyciu rzadkich i regionalnych polskich produktów. Solec 44 rekomendowany był przez Slow Food Polska, w najnowszej edycji przewodnika Gault & Millau zdobył 12 pkt (1 czapka).
– Solec był tworem bez biznesplanu, właściwe bez planu. Był koncepcją, która potrafiła się zmieniać wraz z procesem dojrzewania szefa kuchni, czyli mnie. Solec szedł pod prąd, dużo zmienił na polskiej scenie gastronomicznej. Zawsze jednak przyświecała mu jedna idea – kuchnia oparta na najlepszym, lokalnym, sezonowym składniku i promocji ludzi, którzy wytwarzają unikatowe produkty pracą swoich rąk. Jako miejsce stawialiśmy na to, żeby każdy czuł się u nas dobrze. Utrzymanie tego lokalu przez ponad 7 lat to mój największy sukces i satysfakcja – mówi dla „Food Service” Aleksander Baron.
Na najbliższe miesiące szef kuchni planuje odpoczynek, który – jak mówi – będzie czasem na odzyskanie siebie. – Może powrócę do boksu? Mam nieskończenie wiele pomysłów – dodaje tajemniczo. Baron będzie kontynuował pisanie książek (w ciągu ostatnich trzech lat wydał trzy, najnowsza to „Między wódką a zakąską”) oraz udział w różnych projektach. Na pewno odbędzie się kolejna edycja Ognia – sezonowego restobaru w Beskidzie Wyspowym, którego kuchnia oparta jest na potrawach przygotowywanych na żywym ogniu. – Ogień ma płonąć zawsze. Będą piece w dołach, będzie jaskinia wykopana w zboczu, gdzie będziemy dojrzewali. Co? Zobaczycie dopiero na wiosnę – zachęca Aleksander Baron. Czekamy zatem z niecierpliwością.

Autor tekstu: ( red. )
Zobacz także
Nowe rozdanie

Na początku roku powołano nowe stowarzyszenie profesjonalistów związanych z gastronomią. O planach działalności Polskiej Inicjatywy Kulinarnej (PIK) rozmawiamy z jej wiceprezesem, szefem kuchni Adamem Chrząstowskim.

APERITIVO Z SIMONEM CAPORALE

Na przełomie września i października br. do Warszawy zawitało Caffè Torino by Martini. W wyniku współpracy marki z Regina Barem powstało wyjątkowe miejsce, które przez 4 tygodnie stało się centrum włoskiego aperitivo.

SZCZEROŚĆ NA TALERZU

O azjatyckim podejściu do świeżości, detektywistycznym poszukiwaniu jakościowego produktu oraz o tym, jak utrzymać stały zespół w kuchni, rozmawiamy z Bartkiem Kędrą, szefem kuchni warszawskiej restauracji Syta 93.

SPRZEDAJEMY ZADOWOLENIE

Kto by pomyślał, że na najlepsze sushi w Polsce będziemy jechać do Kielc. Tymczasem to właśnie tam Michał Kostrzewa od półtora roku prowadzi restaurację Suhi-Ya, w której wysokiej jakości produkt łączy się z jego zamiłowaniem do japońskiej filozofii.

Rozmowa z Piotrem Popińskim

Restaurator, biznesmen, właściciel konceptu gastronomiczno-kulturalnego: Dom Wódki - Restauracja Elixir, Vodka Atelier, The Roots Bar & More, Muzeum Wódki, Elixir Boutique w rozmowie z "Food Service" zdradza kulisy planowanego na październik Festiwalu Wódki i Zakąski.

AMBASADOR DO ZADAŃ SPECJALNYCH

Był kelnerem, sommelierem, menedżerem oraz właścicielem restauracji. Dziś prowadzi globalną agencję bon vivant communications, specjalizującą się w obsłudze pr-owej gwiazdkowych szefów kuchni, produkcji filmowej i organizacji ekskluzywnych przyjęć w najlepszych restauracjach na świecie.

inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2019 - relacja II
Food Service Summit 2019 - relacja
Food Service Summit 2019 - Nabo, Talerzyki
Food Service Summit - Cool Cat
Food Service Summit 2019 - Ale Wino
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Tadeusz Müller
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Marta Glinka & Joanna Mróz
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Natalia Drobnik & Dawid Kaźmierczak
Zapowiedź Food Service Summit 2019 - Agnieszka Kręglicka
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
więcej