Solec 44 kończy działalność
Kategoria: Ludzie

1 grudnia br. Aleksander Baron, szef kuchni i właściciel Solca 44, poinformował, że z końcem 2017 r. jego restauracja zamyka się.

– Przyszedł czas, by pójść dalej. To trudna, a wręcz bolesna decyzja, ale słuszna – mówi Baron na temat przyczyn zamknięcia swojego lokalu na warszawskim Powiślu. Solec 44 istniał 7,5 roku. Restauracja była jednym z ważniejszych punktów na gastronomicznej mapie stolicy, a jej szef kuchni ceniony za odwagę i bezkompromisowość w użyciu rzadkich i regionalnych polskich produktów. Solec 44 rekomendowany był przez Slow Food Polska, w najnowszej edycji przewodnika Gault & Millau zdobył 12 pkt (1 czapka).
– Solec był tworem bez biznesplanu, właściwe bez planu. Był koncepcją, która potrafiła się zmieniać wraz z procesem dojrzewania szefa kuchni, czyli mnie. Solec szedł pod prąd, dużo zmienił na polskiej scenie gastronomicznej. Zawsze jednak przyświecała mu jedna idea – kuchnia oparta na najlepszym, lokalnym, sezonowym składniku i promocji ludzi, którzy wytwarzają unikatowe produkty pracą swoich rąk. Jako miejsce stawialiśmy na to, żeby każdy czuł się u nas dobrze. Utrzymanie tego lokalu przez ponad 7 lat to mój największy sukces i satysfakcja – mówi dla „Food Service” Aleksander Baron.
Na najbliższe miesiące szef kuchni planuje odpoczynek, który – jak mówi – będzie czasem na odzyskanie siebie. – Może powrócę do boksu? Mam nieskończenie wiele pomysłów – dodaje tajemniczo. Baron będzie kontynuował pisanie książek (w ciągu ostatnich trzech lat wydał trzy, najnowsza to „Między wódką a zakąską”) oraz udział w różnych projektach. Na pewno odbędzie się kolejna edycja Ognia – sezonowego restobaru w Beskidzie Wyspowym, którego kuchnia oparta jest na potrawach przygotowywanych na żywym ogniu. – Ogień ma płonąć zawsze. Będą piece w dołach, będzie jaskinia wykopana w zboczu, gdzie będziemy dojrzewali. Co? Zobaczycie dopiero na wiosnę – zachęca Aleksander Baron. Czekamy zatem z niecierpliwością.

Autor tekstu: ( red. )
inne kategorie
akademia horeca
Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem? Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej
Video
Food Service Summit 2018 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 6
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 5
Food Service Summit 2017 - relacja
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 2
KARTA NAPOJÓW - ODCINEK 3
więcej