Madrid Fusión
22-24 stycznia 2018, Madryt
Jedna z największych i najstarszych na świecie konferencji gastronomicznych. Od ponad dekady gromadzi najlepszych szefów kuchni. Jak co roku na przełomie stycznia i lutego Palacio Municipal w Madrycie zamienia się w gastronomiczną wieżę Babel. Na poszczególnych piętrach budynku odbywają się wykłady, degustacje win, targi, prezentacje produktów z całego świata, konkursy gastronomiczne i konferencje prasowe. Gwóźdź programu stanowią jednak innowacyjne pokazy gotowania zarówno dla początkujących szefów kuchni, jak i tych o ugruntowanej pozycji.
Temat przewodni: Fourth Generation. Those who own the future (Czwarta generacja: w ich rękach jest przyszłość)
Goście specjalni: Eneko Atxa, Bo Bech, Tomoya Kawada, Andreas Rieger, Elena Arzak, Ángel León, Joan Roca i inni.
Bilety: 1 dzień: 100 euro, 2 dni: 175 euro, 3 dni: 250 euro. Warsztaty: 100 euro/warsztat, zniżka 50% przy jednoczesnym zakupie biletu na MF
Informacje, program: www.madridfusion.net
Parabere Forum
4-5 marca 2018, Malmö
Parabere Forum to organizacja zrzeszająca i promująca kobiety działające w świecie kulinariów, powołana przez dziennikarkę Marię Canabal. W minionych latach odbyły się już trzy konferencje, na których pojawiło się około 300 uczestników z 40 krajów. Tematami poprzednich edycji był m.in. ekorozwój w dziedzinie jedzenia i wina, wzmacnianie roli kobiet w gastronomii czy bezpieczeństwo żywności. Wydarzenie daje jedyną w swoim rodzaju możliwość współpracy i wymiany doświadczeń między kobietami pracującymi w gastronomii na całym świecie.
Temat przewodni: Edible Cities (Jadalne miasta)
Goście specjalni: Anne-Sophie Pic, Dominique Crenn, Lara Gilmore, Carolyn Stell, Ronni Kahn, Alex Kratena i inni
Bilety: od 100 euro wzwyż
Informacje, program:
www.parabereforum.com
MAD Symposium
26-27 sierpnia 2018, Kopenhaga
W języku duńskim słowo „mad” oznacza jedzenie, a wśród miłośników gastronomii – jedną z najciekawszych konferencji gastronomicznych na świecie, której ideę zapoczątkował szef kuchni restauracji Noma René Redzepi. MAD jest organizacją non profit. Dwa dni konferencji wypełnione są po brzegi wystąpieniami szefów kuchni, ale też producentów żywności, rzemieślników czy aktywistów społecznych. Celem wydarzenia jest kształtowanie tego, jak będziemy jeść w przyszłości. Warto zajrzeć na ich stronę internetową, gdzie można obejrzeć wystąpienia ciekawych osobowości świata gastronomii. Twórcy wydarzenia poza główną konferencją organizują też MAD Mondays, cykl rozmów na temat palących problemów branżowych (przyszłoroczne edycje odbędą się w maju oraz lipcu w Australii). Poza tym aktywowano aplikację mobilną Vild Mad, która dostarcza użytkownikom informacji na temat dzikich roślin jadalnych.
Informacje:
www.madfeed.com
Food on The Edge
22-23 października 2018, Galway
To dwudniowe wydarzenie non profit, którego celem jest sprawienie, by dobrej jakości jedzenie stało się dostępne dla wszystkich. Co roku podczas sympozjum przemawia ok. 50 szefów kuchni z całego świata, wybranych ze względu na ich innowacyjność i zaangażowanie w kulturę kulinarną. Każdy z nich dostaje 15 minut na wystąpienie. W 2015 r. Polskę reprezentował Wojciech Modest Amaro, w 2017 r. zaś Adrian Klonowski i Matylda Grzelak. Wśród znanych szefów na scenie pojawili się m.in. Virgilio Martinez czy Massimo Bottura.
Bilety: 250 euro (obowiązuje do 31 stycznia 2018)
Informacje: foodontheedge.ie