x

Agenda inspiracji

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    01.04.2018

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

Madrid Fusión
22-24 stycznia 2018, Madryt
Jedna z największych i najstarszych na świecie konferencji gastronomicznych. Od ponad dekady gromadzi najlepszych szefów kuchni. Jak co roku na przełomie stycznia i lutego Palacio Municipal w Madrycie zamienia się w gastronomiczną wieżę Babel. Na poszczególnych piętrach budynku odbywają się wykłady, degustacje win, targi, prezentacje produktów z całego świata, konkursy gastronomiczne i konferencje prasowe. Gwóźdź programu stanowią jednak innowacyjne pokazy gotowania zarówno dla początkujących szefów kuchni, jak i tych o ugruntowanej pozycji.
Temat przewodni: Fourth Generation. Those who own the future (Czwarta generacja: w ich rękach jest przyszłość)
Goście specjalni: Eneko Atxa, Bo Bech, Tomoya Kawada, Andreas Rieger, Elena Arzak, Ángel León, Joan Roca i inni.
Bilety: 1 dzień: 100 euro, 2 dni: 175 euro, 3 dni: 250 euro. Warsztaty: 100 euro/warsztat, zniżka 50% przy jednoczesnym zakupie biletu na MF
Informacje, program: www.madridfusion.net

 

Parabere Forum
4-5 marca 2018, Malmö
Parabere Forum to organizacja zrzeszająca i promująca kobiety działające w świecie kulinariów, powołana przez dziennikarkę Marię Canabal. W minionych latach odbyły się już trzy konferencje, na których pojawiło się około 300 uczestników z 40 krajów. Tematami poprzednich edycji był m.in. ekorozwój w dziedzinie jedzenia i wina, wzmacnianie roli kobiet w gastronomii czy bezpieczeństwo żywności. Wydarzenie daje jedyną w swoim rodzaju możliwość współpracy i wymiany doświadczeń między kobietami pracującymi w gastronomii na całym świecie.
Temat przewodni: Edible Cities (Jadalne miasta)
Goście specjalni: Anne-Sophie Pic, Dominique Crenn, Lara Gilmore, Carolyn Stell, Ronni Kahn, Alex Kratena i inni
Bilety: od 100 euro wzwyż
Informacje, program:
www.parabereforum.com

 

MAD Symposium
26-27 sierpnia 2018, Kopenhaga
W języku duńskim słowo „mad” oznacza jedzenie, a wśród miłośników gastronomii – jedną z najciekawszych konferencji gastronomicznych na świecie, której ideę zapoczątkował szef kuchni restauracji Noma René Redzepi. MAD jest organizacją non profit. Dwa dni konferencji wypełnione są po brzegi wystąpieniami szefów kuchni, ale też producentów żywności, rzemieślników czy aktywistów społecznych. Celem wydarzenia jest kształtowanie tego, jak będziemy jeść w przyszłości. Warto zajrzeć na ich stronę internetową, gdzie można obejrzeć wystąpienia ciekawych osobowości świata gastronomii. Twórcy wydarzenia poza główną konferencją organizują też MAD Mondays, cykl rozmów na temat palących problemów branżowych (przyszłoroczne edycje odbędą się w maju oraz lipcu w Australii). Poza tym aktywowano aplikację mobilną Vild Mad, która dostarcza użytkownikom informacji na temat dzikich roślin jadalnych.
Informacje:
www.madfeed.com

 

Food on The Edge
22-23 października 2018, Galway
To dwudniowe wydarzenie non profit, którego celem jest sprawienie, by dobrej jakości jedzenie stało się dostępne dla wszystkich. Co roku podczas sympozjum przemawia ok. 50 szefów kuchni z całego świata, wybranych ze względu na ich innowacyjność i zaangażowanie w kulturę kulinarną. Każdy z nich dostaje 15 minut na wystąpienie. W 2015 r. Polskę reprezentował Wojciech Modest Amaro, w 2017 r. zaś Adrian Klonowski i Matylda Grzelak. Wśród znanych szefów na scenie pojawili się m.in. Virgilio Martinez czy Massimo Bottura.
Bilety: 250 euro (obowiązuje do 31 stycznia 2018)
Informacje: foodontheedge.ie

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rozstrzygnięcie The World’s 50 Best Restaurants 2020 przełożone!

Nie odbędzie się planowana na 2 czerwca w Antwerpii uroczystość ogłoszenia wyników prestiżowego rankingu. Nie zostanie on także nigdzie opublikowany. Marka The World’s 50 Best chce się teraz skoncentrować na wspieraniu globalnej gastronomii. Finał plebiscytu przesunięto na 2021 r.

ODLICZANIE DO WIELKIEJ GALI

Za nami już wszystkie tegoroczne regionalne edycje. Dwa ostatnie wydarzenia miały miejsce kolejno: w Krakowie i Sopocie. Już 27 listopada we Wrocławiu odbędzie się finałowa gala i premiera przewodnika Gault & Millau 2018.

Konkurs Bocuse d’Or wraca do Polski

Po przerwie wywołanej kontrowersjami wokół ostatniej edycji konkurs Bocuse d’Or ponownie odbędzie się w Polsce.

Kinga Pienińska zdobywcą Superior Taste Award

Marka naturalnej wody mineralnej Kinga Pienińska ponownie została nagrodzona w plebiscycie Superior Taste Award, zdobywając odznaczenia w trzech kategoriach. Uzyskała najwyższą notę - trzy złote gwiazdki - za wodę niegazowaną. Za lekko gazowaną i gazowaną odznaczono ją dwiema złotymi gwiazdkami.

Trzy srebrne medale dla Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy na Olimpiadzie w Stuttgarcie!

Ponad 2000 szefów kuchni z 60 krajów świata spotkało się na zakończonej właśnie 25. Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy wróciła z niej z trzema srebrnymi medalami!

Polska premiera Beluga Epicure

Pierwsza butelka Beluga Epicure z nowej limitowanej wersji właśnie trafiła do Polski i od razu znalazła nabywcę.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej